Jobej napisał: Niestety częstotliwości nie pamiętam, lecz była dość duża. (jak na pradnicę)
Tak przypuszczam, że obroty silnika są ok. 15 razy większe niż bębna (z przybliżonych pomiarów średnic kół wykonanych przez zaprzyjaźnione siły techniczne) czyli przy 800 obr/min to powinno być ok.
Nsilnika=15*800/60=200 obr/s czyli f mogło być 200-400 Hz (nie wiem ilo biegunowa jest ta prądnica)
Cytat: Miałem do dyspozycji wspaniały, cyfrowy multi-funkcyjny oscyloskop. Żałuje sam, że nie zanotowałem wielu wyników.
No właśnie, szkoda - okazja do rozszerzenia wiedzy przepadła, a jak patrzę po forum to mało jest tu osób ciekawych działania różnych urządzeń szczególnie tych do których skąpią producenci dokumentacji. Znakomita większość idzie po najmniejszej linii oporu, wymienić i nie myśleć albo szukać jelenia do zrobienia zadania (jak w dziale Początkujący gdzie jak się tylko szkoła zacznie to aż się roi od ludków co nawet nie próbują myśleć tylko od razu „zróbcie mi”).
A taka wiedza bardzo by ułatwiła diagnozowanie wielu dziwnych zjawisk w urządzeniach często powstałych z partactwa producenta (do czego on się nie przyzna a instrukcja serwisowa, o ile jest, pomija milczeniem).
Cytat: Natomiast, nie przypuszczałem że występuja takie skoki w przebiegu wystarczy że pierze się duże cieżkie rzeczy, lub przyciśnie oś napędowa silnika noga.
No, muszą być skoki, bo przecież jak masa jest nierówno rozłożona to na pewnych odcinkach ruchu bębna będzie ona hamowany (masa niezrównoważona z drugiej strony jest ciągnięta pod górę a 180° dalej ta sama masa działa zgodnie z kierunkiem ruchu silnika i on ma leżej, i przyspiesza. Na podstawie tych nierównomierności sterownik wie, że trzeba zrobić wyważanie wsadu.
Cytat: Tak ogladam ten silnik w Amice i oraz w pralkach Candy i starszym Polarze. Intryguje mnie dlaczego te silniki nie sa teraz wyposażone wiatrak chłodzacy? Potrafi to ktoś uzasadnić ?
Jak bym snuł spiskową teorię dziejów, to bym stwierdził, że jest to celowo robione by był ruch w częściach zamiennych a bez teorii to pewnie tylko brak doświadczenia projektanta, bezmyślność lub supremacja ekonomistów nad inżynierami.
Cytat: Dosyć, że tak bardzo się grzeja podczas pracy. (jak to zwykle przy silnikach komutatorowych, a szczególnie gdy napędzaja duże obciażenia), to jeszcze pracuja w szczelnej zamknietej komorze.
Przesuwam się w stronę spisku, nikt nie może być aż tak głupi
Cytat:
Na szczęście maja dość długa ośkę i zamontowałem tam wiatrak.
Teraz silnik jest znacznie chłodnjejszy.
Jak mogłeś !! Pomyśl, że producent ma też dzieci a ty im odebrałeś chlebek z masełkiem, bo chłodząc ten silnik zaburzyłeś gęstość strumienia części zamiennych do danej pralki.
Ty za swój uczynek będziesz ciągle prał,
A ich głód zamęczy, pomyśl o tym, łał !
Zastanów się co robisz !
Zastanów się co robisz !
(Pralnicza przeróbka Shakin' Dudiego)
A tu zdjęcia z "walk" z programatorem pralki PA5580-A520 Amiki - nawet uszkodzony tranzystor w procesorze dało się obejść
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic460931-180.html