logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Preamp Soldano SLO 100 - brak napięcia po diodzie 1N5408, co zrobić?

credki 29 Wrz 2007 21:30 2155 16
REKLAMA
  • #1 4333035
    credki
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam Wszystkich!
    Dzis zakonczylem budowe mojego nowego preampu. Jest to kopia Soldano SLO 100. Poczatkowo nie dziala w ogole lecz szybko zobaczylem dlaczego. Po poprawkach nie dzialal dalej, staralem sie znalesc przyczyne dlaczego i w momencie gdy dotknalem kawalkiem kabla obudowy podlaczonej do masy jednym koncem a drugim pierwszej diody prostowniczej nagle kondensatory filtra chyba sie naladowaly i zaczelo grac ale tylko przez chwile. Po kilku sekundach sygnal slabl i tak az do zera. Po kilku takich probach sprawdzilem miernikiem ze po jednej stronie diody (tej od strony trafa sieciowego) jest napiecie a po drugiej juz nie ma. Diody to 1N5408. Co wg Was powinienem zrobic? Wymienic diody na inne? Pomozcie prosze. Schemat jakiego uzywalem jest w zalaczniku.

Przeniesiono z "Retro i Lampy" (ob)
    Załączniki:
    • Preamp Soldano SLO 100 - brak napięcia po diodzie 1N5408, co zrobić? slo100_1.GIF (30.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4333149
    kolu$
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Na pewno wlutowałeś dobrze te diody? Podejrzewam, że coś schrzaniłeś w zasilaczu. Środek uzwojenia wtórnego masz podłączony do masy?
  • #3 4333384
    credki
    Poziom 12  
    Srodek podlaczony do masy i diody napewno sa dobrze.
  • #4 4333875
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    Tak trudno wymienić diody na nowe, albo sprawdzić luty?
  • REKLAMA
  • #5 4333953
    credki
    Poziom 12  
    Sprawdzic luty to zaden problem. juz to zrobilem. Diody to tez zaden problem tylko w sobote po 14 w moim miescie nie dostane dostane zadnych :D. A nie stanie sie nic jak wymienie je na 1N4007?
  • #6 4334019
    kolu$
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Możesz dać spokojnie 1n4007, w dodatku nie wiem po co aż dwie w szereg, wystarczy jedna.
  • REKLAMA
  • #7 4334545
    credki
    Poziom 12  
    Zmienilem diody na dwie 1n4007 i robi sie zwarcie :cry: plytka mojego zasilacza wyglada jak na zdjeciu.
    Załączniki:
    • Preamp Soldano SLO 100 - brak napięcia po diodzie 1N5408, co zrobić? HPIM4510.JPG (62.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 4334631
    AnTech
    Poziom 31  
    Ocena: 87
    Wklej staranniejszy rysunek, na obecnym niewiele widać.
    Czemu przed szeregowym rezystorem w zasilaczu jest przerwa?
    Czy na pewno masa układu podłączona jest do środkowego odczepu transformatora sieciowego? Patrząc na rysunek mam wątpliwosci.
  • REKLAMA
  • #9 4334890
    wolah12
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Z rysunku wynika ,że stworzyłeś mastek Gretza. Środkowy odczep podłącz pod minus pierwszego kondensatora filtru, rozewrzyj diody w punkcie w którym teraz masz minus i podłącz do nich skrajne przewody zasilania anodowego.

Dodano po 7 [minuty]:

Spojrzałem na niego dokładniej i z podłączeniem trafa chyba jest ok. Musisz dać dokładniejszy schemat.
  • #10 4335208
    credki
    Poziom 12  
    Juz jest lepiej. Zrobilem to tak jak na rysunku. Jest jeszcze jeden problem, napiecie jest duzo za duze i az gwizdze wszystko, ale to rozwiąze juz metoda doswiadczalna :D Dzieki wszystkim za pomoc.
    Załączniki:
    • Preamp Soldano SLO 100 - brak napięcia po diodzie 1N5408, co zrobić? slo100_12.GIF (31.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 4335231
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    Ty to jakiś... . Po jaką ch****ę masz tam mostek? Natychmiast usuń ten rysunek bo jeszcze ktoś się tym zasugeruje i rzeczywiście tak zrobi. łapy opadły mi do kolan... co ja mówie na podłoge.
  • #12 4335376
    synbmx
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    A ja mam pytanie czy autor tematu robi sam preamp czy cały wzmacniacz? bo jak tylko preamp to nie ma potrzeby tyle pakować filtracji w zasilacz, poza tym nie powiedziałeś nam jakiego transformatora zasilającego użyłeś, a takie połączenie jak na tym rysunku jest niedopuszczalne, mało tego jeśli masz prostownik z wyprowadzonym środkiem to robisz z niego prostownik normalny dwu połówkowy a nie dorzucasz jeszcze greca.
    przydały by się zdjęcia tego co zmontowałeś i jakieś informacje na temat trafa zasilającego.
  • #13 4335966
    credki
    Poziom 12  
    robilem sam preamp. Ale chyba jak filtr bedzie wiekszy to nie zaszkodzi. A nie wiem czemu kolega ma takie probelmy. Skoro nie dzialalo to co mialem zrobic?Trafo to Telto na 375V i 6,3V.
  • #14 4338539
    synbmx
    Poziom 20  
    większa filtracja nie zaszkodzi ale we wzmacniaczach gitarowych ilość pojemności w filtracji tez ma znaczenie w przełożeniu na brzmienie wzmacniacza (tak mi przynajmniej ktoś kiedyś na elektrodzie powiedział), poza tym ten zasilacz który zbudowałeś na podstawie schematu jak dobrze pamiętam to kolejne stopnie końcówki mocy a potem siatek drugich i kolejno odwracacza fazy, dobrze by było jakbyś za mostkiem prostowniczym dał pojemność około 47uF potem rezystor 100om lub większy tak aby potem napięcie na preampie nie było większe jak na schemacie, za tym rezystorem kondensator który będzie zasilał ostatni stopień wzmocnienia, kondensator ten daj 22uF, potem dawaj kolejno po 10kOhm i kondensatory 22uf
  • #15 4338691
    credki
    Poziom 12  
    Wiem ze filtr jest troche za duzy. To mial byc na poczatku caly wzmacniacz, ale ze wzgledow finansowych postanowilem zrobic sam preamp. Moze kiedys dorobie koncowke mocy i zrobie calosc. Juz wlasciwie dziala tylko czasami robia sie jakies straszne piski, ale jak poruszam potencjonetrem od gain to jest czasami lepiej i piski znikaja.
  • #16 4338790
    synbmx
    Poziom 20  
    daj najlepiej zdjęcie tego cacka, najpewniej sprzęgają się ze sobą gdzieś stopnie lub tez nie masz ekranowanych przewodów doprowadzających sygnał na siatki triod
  • #17 4338792
    credki
    Poziom 12  
    Mam pewna teorie czemu sa takie piski. Preamp nie ma jeszcze obudowy, wszystko lezy na krzesle. Jak zrobie obudowe to powinno byc wszystko ok.

Podsumowanie tematu

✨ Budowa preampu będącego kopią Soldano SLO 100 napotkała problem z brakiem napięcia po diodzie prostowniczej 1N5408. Po dotknięciu masy kondensatory filtra chwilowo się naładowały, ale napięcie szybko spadało do zera. Sprawdzono poprawność lutowania i podłączenia środka uzwojenia wtórnego transformatora do masy. Próby wymiany diod na 1N4007 spowodowały zwarcie. Schemat zasilacza zawierał błędy, m.in. nieprawidłowe połączenie mostka prostowniczego i filtracji, co zostało skorygowane. Zasugerowano zastosowanie pojedynczej diody prostowniczej zamiast dwóch w szeregu oraz odpowiednie rozmieszczenie kondensatorów i rezystorów filtrujących, aby uzyskać właściwe napięcie zasilania preampu. Zwrócono uwagę, że nadmierna filtracja może wpływać na brzmienie wzmacniacza gitarowego. Preamp działa, lecz pojawiają się zakłócenia (piski), które mogą wynikać z braku obudowy i ekranowania przewodów sygnałowych. Transformator zasilający to Telto 375V/6,3V. Zalecane jest dokładne wykonanie schematu, poprawne połączenia masy i filtracji oraz zastosowanie ekranowanych przewodów sygnałowych w celu eliminacji zakłóceń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA