logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zresetować licznik baterii w APC Smart UPS DP 4000 po wymianie?

jgarbien 30 Wrz 2007 14:31 4706 5
REKLAMA
  • #1 4334805
    jgarbien
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Czy ktoś wie jak poinformować powyższe urządzenie o wymianie baterii na nowe? W zwykłych smartach można poprawić wartosc rejestru przy pomocy hyperterminala, jednak tego UPS to niedotyczy. Rejestr ten jest nie dostępny. Po wymianie baterii czas podtrzymania wynosi ok.90min bez obciazenia, powinien minimum 220min
  • REKLAMA
  • #2 4335081
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Ocena: 283
    Gdzieś na forum czytałem o smartach, że po wymianie baterii jak się naładują to trzeba wyjąć wtyczkę z gniazdka (UPS przejdzie na podtrzymanie bateryjne) aż się rozładują baterie (napięcie spadnie do około 10V). Potem trzeba z powrotem włożyć wtyczkę aż się naładują. W trakcie tej operacji UPS ponoć zapamiętuje charakterystykę rozładowania nowych baterii. Nie jestem pewien ale tak mi się to wydaje.
  • REKLAMA
  • #3 4335902
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 4336052
    wawxx
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Witam !
    trenowałem Smarta 1000VA na zewnętrznych akumulatorach o pojemności 100 Ah, zamiast max. 17 Ah. I mimo, że były na stosunkowo długich przewodach pracował bez problemu, chociaż ciągle pokazywał niskie napięcie na akumulatorach. UPS Smart testuje akumulatory w momencie załączenia do sieci. Tak naprawdę padał dopiero, gdy napięcie akumulatorów spadło do 21 V, ale przedtem sygnalizował dojście do strefy niebezpiecznej. Więc raczej nie przejmowałbym się tym problemem.
    pozdrawiam
    wojtek
  • REKLAMA
  • #5 4337225
    jgarbien
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    dzieki, ale to nie rozwiazuje problemu, proponowana kalibracja w niewielkim stopniu poprawia stan i jest rozwiazaniem opisanym dokładnie w KB APC. Na serwisowaniu zwykłych Smartów zjadłem zęby i wiem jak się je kalibruje. Model DP rządzi się trochę innymi prawami.
  • #6 4337505
    krisxxl
    Poziom 28  
    Ocena: 201
    Witam

Smart DP 4000 (jak z resztą cała seria Smartów DP) nie jest rdzennym produktem APC tylko przejętego przez APC Silcona. Do skalibrowania tego UPS-a potrzebne jest specjalistyczne narzędzie zwane Calibration Box. Tutaj nie zadziała standardowa proceura jak dla zwykłych Smartów. Niestety, Calibration boxy mają tylko autoryzowani partnerzy serwisowi APC. Jezeli potrzebujesz namiary na dobry serwis autoryzowany to daj znać na priv.

Pozdrawiam

Krystian Tokarski
REKLAMA