Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz AL100 ...3xLM3886...

Alton88 30 Sep 2007 15:43 9197 42
NDN
  • Wzmacniacz AL100 ...3xLM3886...[

Witam.

Przedstawiam wam moją konstrukcje którą wykonałem samodzielnie bez niczyjej pomocy .
    Prace trwały 3 tygodnie 2-3 godziny dziennie .

OBUDOWA:

Daawno temu dostałem od kumpla wzmacniacz Diora ws354 , jednak gdy byłem młodszy z własnej głupoty rozebrałem wzmacniacz i tak sobie obudowa leżała 3 lata .
    Postanowiłem wykorzystać malutką obudowę .

Obudowa została oszlifowana, pomalowana czarnym spray'em a następnie wydrukowałem napisy i przykleiłem.
    Panel przedni to przycięty na wymiar kawałek futryny aluminiowe o grubość 1 mm także pomalowana czarnym spray'em i naklejone napisy
    Pokrętło głośności pochodzi z Radmora.

Od lewej włącznik sieciowy ...wyświetlacz LED (AUX-DVD-AUX2) ...Przycisk selektora ....Pokrętło głośności z diodą .

ELEKTRONIKA

Transformator z ws 354 o mocy 120VA i napięciu symetrycznym 2x24V z odczepem 2x13 V .
    Napięcie po wyprostowaniu 2x35V
    Kolejno płytka 2xbezpiecznik 4A, mostek 30 A , 4x4700 uF 50V LG, 2xdioda wyładowująca kondensatory po wyłączeniu urządzenia.
    Płyte główną zaprojektowałem sam i też sam wytrawiłem ,
    Na płytce znajduje sie 3xLM3886TF w aplikacji Gain Clone, układ scalony CD4017 który steruje 3 wejściami na przekaźnikach do każdego kanału osobno .
    CD4017 zasilany jest przez:
    Stabilizator UL 7512 + radiator który nagrzewa sie do około 60 stopni .
    Pobiera napięcie 13 v przez bezpiecznik 800mA mostek 2 A i kondensator 470uF z trafa głównego .

Regulacja głośność poprzez połączone z sobą 2 potencjometry 2x47KOHM.

Radiator główny to Aluminium + stal ...jak sie okazało przy pełnej mocy wszystkich końcówek radiator nagrzewa sie do około 80 stopni i końcówka wyłącza sie :/ Zdażyło sie to tyko przy testach gdzie wzmak chodził przez 4 godziny na pełnym obciążeniu w dodatku 4 ohomowym.

Przy normalnym uzydkowaniu , Film od 10 do 50 % mocy , czasami muzyka na full i na szczęście nic sie nie przegrzewa.
    Poza tym LM zasilany jest napięciem 2x35v a obciążany jest kolumnami 4 ohm co jest bardzo duzym obciążeniem dla LM , W tym przypadku zasada działania jest podobna do Diorki ws504 czyli przy słabym transformatorze i podwyrzszonym napięciu zasilania końcówki osiągamjąpełne moce LM'ów kosztem przeciążenia Transformatora i siadania napięcia o 10 volt.

Wyświetlacz na przednim panelu to 3 segmenty po 2 diody żółte super jasne ,zasilane z przekaźników poprzez rezystor .
    Następnie wydrukowanie napisów AUX ...DVD...AUX2 na czarnym tle , czcionka to imitacja wyświetlaczy graficznych .
    Całość do złudzenia przypomina normalny wyświetlacz .

Moc jaką osiąga wzmacniacz nie mierzyłem myśle że około 3x40 wat 4ohm. .

BRZMIENIE :

Prawie każdy wiek jak brzmi LM3886 , wśród wszystkich scalaków LM3886 radzi sobie chyba najlepiej , w aplikacji Gain Clone brzmi rewelacyjnie ... soczyste wysokie tony i średnie tony bardzo bogate w detale ,bass nie jest juz tak ładny owszem dobrze kontrolowany nisko schodzi ale niema tego power'a co Tranzystory .

Całokształt z tonowany, dzwięk głęboki i bardzo przyjemny jak na scalaka.

Wzmacniacz stanowi integralną część mojego kina domowego gdzie napędza tylne głośniki i centralnego DIY na głośnikach Tonsil .
    Przy oglądaniu filmów DVD nie brakuje niczego po prostu brzmi wspaniale.

Całość wyniosła mnie około 130 zł :D

Wzmacniacz AL100 ...3xLM3886...Wzmacniacz AL100 ...3xLM3886...Wzmacniacz AL100 ...3xLM3886...

Wzmacniacz AL100 ...3xLM3886...Wzmacniacz AL100 ...3xLM3886...Wzmacniacz AL100 ...3xLM3886...Wzmacniacz AL100 ...3xLM3886...

Wzmacniacz AL100 ...3xLM3886...Wzmacniacz AL100 ...3xLM3886...Wzmacniacz AL100 ...3xLM3886...Wzmacniacz AL100 ...3xLM3886...

Wzmacniacz AL100 ...3xLM3886...Wzmacniacz AL100 ...3xLM3886... Wzmacniacz AL100 ...3xLM3886...Wzmacniacz AL100 ...3xLM3886...

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Alton88
    Level 21  
    Has specialization in: akustyka
    Alton88 wrote 544 posts with rating 18, helped 16 times. Been with us since 2004 year.
  • NDN
    fald
    Level 13  
    Witam no rewelacyjnie wyszedl Ci ten wzmacniacz. Jak zobaczylem to pomyslalem, ze to firmowa konstrukcja. Moglbys jedynie zmienic sposob wstawiania zdjec bo troche denerwujace jest otwieranie kazdego osobno. Gratuluje udanej konstrukcji. :D
    pslosarz
    Level 17  
    Ładne i estetyczne wykonanie. Wszystko na swoim miejscu. 9/10. Wrzuć schemat.

Transformator to TS 120/14? Jeżeli tak to napisz na których wyprowadzeniach podłączyłeś 230.
  • NDN
    Alton88
    Level 21  
    Schematu nie mam ścieżki rysowałem z pamięci .
    Wrzucam skan płytki może komuś sie przyda.

ALTON
    Level 38  
    pslosarz rozumiem pooglądałeś zdjęcia i od razu walisz posta ta?

Jeżeli chodzi o samą konstrukcję. Ładnie, estetycznie tylko jedno mnie zmyliło - logo na płytce ;).

P.s Zauważyłem że wszystkie płytki malujesz markerem od ręki.. podziw :)
    Alton88
    Level 21  
    Dzięki za pozytywne opinie

Kolego Alton sorki że tak wyszło z tym logiem ,ale cały napis czyli ALTON88 mi sie niezmieścił :)

PS: płytki robiłem pierwszy raz lakierem do paznokci ...pierwszy i ostatni raz robie taką metodą TRAGEDIA!!! następne będa napewno termo-transfer.
    pslosarz
    Level 17  
    ALTON wrote:
    pslosarz rozumiem pooglądałeś zdjęcia i od razu walisz posta ta?

Nie. Po prostu strona była modernizowana przez moderatora i gdy ją otwarłem to ucięło koszta (jeżeli o to Ci chodzi ALTON) :?:
    Anonymous
    Anonymous  
    wikingc1
    Level 18  
    Witam
    NO tylko pogratulować. Sprzęt nie do odróżnienia od fabrycznych. Jedyne do czego się można przyczepić to spód płytki strasznie to wygląda (ale przecież nikt tam nie będzie patrzył :D ) A góra płyteczki już jest OK.
    Jeszcze raz respekt zwłaszcza za ten przedni panel.
    Pozdrawiam.
    siewcu
    Level 34  
    Witam
    Gratuluję wykonania wzmacniacza, świetna robota - jak z fabryki ! Daję 9,5/10 a te 0,5 punkta za tą gałkę od głośności bo IMO jest trochę niedorobiona. A wzmacniacz wygląda jak z fabryki!
    Pozdrawiam
    mkpl
    Level 37  
    Genialnie jak fabryczny.:D
    Dorzucił bym mu cyfrowy przedwzmacniacz i wyswietlacz vfd. Konstrukcja 6/6
    SatServ
    Level 15  
    Czy mógłbyś dokładniej opisać sposób wykonania napisów? Czy ta płytka przed diodami to plexi ? jak ją zamocowałeś ? Jak wykonałeś otwory w tym kształtowniku i gdzie go nabyłeś? Ogólnie wygląda nieźle, myślę że odpowiedź na powyższe pytania poprawi jakość konstrukcji diy na elektrodzie :D.
    Uszol 1990
    Level 29  
    Konstrukcja b. ładna :) wszystko w porządku zero zbędnych kabli :) wszystko ma swoje miejsce :)
    pozdrawiam
    bubi89
    Level 21  
    Gratulacje solidne wykonanie!! Podziwiam!! Sam robie płytki metodą z lakierem do paznokci, metoda długotrwała i trzeba sie sporo natrudzić żeby zrobić płytke precyzyjnie:)
    Alton88
    Level 21  
    Łohoho :D niespodziewałem sie takich opini , jednak moja męczarnia nieposzła na marne :)

SatServ wrote:
    Czy mógłbyś dokładniej opisać sposób wykonania napisów? Czy ta płytka przed diodami to plexi ? jak ją zamocowałeś ? Jak wykonałeś otwory w tym kształtowniku i gdzie go nabyłeś? Ogólnie wygląda nieźle, myślę że odpowiedź na powyższe pytania poprawi jakość konstrukcji diy na elektrodzie :D.

Ad 1: Napisy wykonałem w MS Word ,wydrukowane na czarnym tle w najwyższej jakości .
    Ad 2: Tak jest to przyciemnione pleksi
    Ad 3: przyklejona na Super Glue
    Ad 4: Otwór na wyświetlacz wykonałem szlifierką kątową , tarcza do cięcia metalu 0,7 mm grubości . Mniejsze otwory najpierw odpowiednim wiertłem potem wajchowanie małym pilnikem.
    Nabyłem w OBI za 9 zł za pół metra.
    SatServ
    Level 15  
    Przepraszam ale dalej nie rozumię jak zrobiłeś te napisy:| chyba nie drukowałeś ich bezpośrednio po posprayowanym kształtowniku ? Czy to jakieś naklejki (wcześniej wydrukowane) ?
    TheWiktus
    Level 18  
    Podziw dla autora (no może poza trochę tandetną gałką),właśnie robię coś podobnego ,ale jak sam napisałeś robić płytki lakierem to tragedia(czekam na zakup laserówki) :D
    serwis_sat
    Level 20  
    Witam

Mam pytanie z innej beczki czy ktoś z Państwa testował LM3886 na napieciu ±50V i obciążeniu 6Ω ?.Jak się sprawował?

pozdrawiam
    stomat
    Level 37  
    A dlaczego opisy na płycie czołowej nie są po polsku ? Co to ma być ? Chcesz sprzedać wzmacniacz na bazarze czy robiłeś go na eksport ?
    pumex
    Level 14  
    Bardza ładnie przemyslana konstrukcja i estetycznie wykonana.

Brawo !
    Onufry
    Level 14  
    No właśnie: dlaczego opisy nie są po polsku? Poza tym ładnie to wygląda.
    ALTON
    Level 38  
    stomat ponieważ napisy po polsku wyglądają conajmniej nie ciekawie.

Ps. ALTON88 - 3 channel integrated amplifier a nie 3 channel amplifier integrated ;)
    Tomas20
    Level 15  
    Wzmacniacz oczywiście super. Jak jest z rezystancją wejściową, bo widzę, że nie zastosowałeś żądnego wtórnika na wejściu, czy wzmacniacz nie stanowi zbytniego obciążenia dla źródła sygnału?
    kris6661991
    Level 25  
    Bardzo ładnie wykonane... ale co to jest ta konfiguracja "Gain Clone"? o tym jeszcze nie słyszałem?!... wzmacniacz jest 3 kanałowy... do czego jest 3 kanał? czy to jest wyjście na subwoofer?
    mariuz
    Level 31  
    Podziwiam za cierpliwość przy płytce ;)
    Podzielona pewnie ze względu na rozmiary półmiska:>

Obudowa, w ogóle wykonanie miodzio.. Tylko coś z transformatorem by się przydało, żeby można było się bez oporów chwalić bebechami ;)

Niedużo przewodów, ładnie poupinane :)

Samochodzik też fajny ;)

Mógłbyś zrobić zdjęcia temu wyświetlaczowi podczas pracy?
    Alton88
    Level 21  
    Napisy wydrukowałem na zwykłym papierze ,potem poprostu przykleiłem
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic829598.html

stomat>> Szczeże nawet przez myśl mi nieprzesżło żeby napisy zrobic po polsku :)

ALTON>> szczegół :)

Tomas20>> Wtórnik na wejściu w Gain Clone to kondensator MKS 2,2 uF ja zrezygnowałem z niego , żadnych problemów niezaówazyłem .
    Z wtórnikiem czy bez obciąża tak samo ...tak samo wtórnik jest już np na wyjściu odtwarzacza DVD

kris6661991>>przeczytaj opis jeszcze raz dokładniej .GAin Clone to minimlistyczny wzmacniacz ...zresztą wpisz w google ,, GAIN CLONE ,, .

schnelltot>> zwykłym aparatem ciężko bedzie ale spróbuje...większych płytek nieudało mi sie kupić musiałem połączyć dwie.
    Miłosz16
    Level 15  
    Perfekt, poprostu miodzio chociaż ja bym pozostał przy tranzystorach, ale LM'y nie brzmią źle, szczególnie te. Co do płytek to masz cierpliwoć, ja swoich robionych lakierem, czy markerem bym nie pokazał na elektrodzie wstyd, twoje są bardzo dobre jak na tą metode.
    Respekt za kawał dobrej roboty.

ps. szkoda trochę diory, ale czego nie robi się dla dobra nauki :)