Witam.
Przedstawiam wam moją konstrukcje którą wykonałem samodzielnie bez niczyjej pomocy .
Prace trwały 3 tygodnie 2-3 godziny dziennie .
OBUDOWA:
Daawno temu dostałem od kumpla wzmacniacz Diora ws354 , jednak gdy byłem młodszy z własnej głupoty rozebrałem wzmacniacz i tak sobie obudowa leżała 3 lata .
Postanowiłem wykorzystać malutką obudowę .
Obudowa została oszlifowana, pomalowana czarnym spray'em a następnie wydrukowałem napisy i przykleiłem.
Panel przedni to przycięty na wymiar kawałek futryny aluminiowe o grubość 1 mm także pomalowana czarnym spray'em i naklejone napisy
Pokrętło głośności pochodzi z Radmora.
Od lewej włącznik sieciowy ...wyświetlacz LED (AUX-DVD-AUX2) ...Przycisk selektora ....Pokrętło głośności z diodą .
ELEKTRONIKA
Transformator z ws 354 o mocy 120VA i napięciu symetrycznym 2x24V z odczepem 2x13 V .
Napięcie po wyprostowaniu 2x35V
Kolejno płytka 2xbezpiecznik 4A, mostek 30 A , 4x4700 uF 50V LG, 2xdioda wyładowująca kondensatory po wyłączeniu urządzenia.
Płyte główną zaprojektowałem sam i też sam wytrawiłem ,
Na płytce znajduje sie 3xLM3886TF w aplikacji Gain Clone, układ scalony CD4017 który steruje 3 wejściami na przekaźnikach do każdego kanału osobno .
CD4017 zasilany jest przez:
Stabilizator UL 7512 + radiator który nagrzewa sie do około 60 stopni .
Pobiera napięcie 13 v przez bezpiecznik 800mA mostek 2 A i kondensator 470uF z trafa głównego .
Regulacja głośność poprzez połączone z sobą 2 potencjometry 2x47KOHM.
Radiator główny to Aluminium + stal ...jak sie okazało przy pełnej mocy wszystkich końcówek radiator nagrzewa sie do około 80 stopni i końcówka wyłącza sie :/ Zdażyło sie to tyko przy testach gdzie wzmak chodził przez 4 godziny na pełnym obciążeniu w dodatku 4 ohomowym.
Przy normalnym uzydkowaniu , Film od 10 do 50 % mocy , czasami muzyka na full i na szczęście nic sie nie przegrzewa.
Poza tym LM zasilany jest napięciem 2x35v a obciążany jest kolumnami 4 ohm co jest bardzo duzym obciążeniem dla LM , W tym przypadku zasada działania jest podobna do Diorki ws504 czyli przy słabym transformatorze i podwyrzszonym napięciu zasilania końcówki osiągamjąpełne moce LM'ów kosztem przeciążenia Transformatora i siadania napięcia o 10 volt.
Wyświetlacz na przednim panelu to 3 segmenty po 2 diody żółte super jasne ,zasilane z przekaźników poprzez rezystor .
Następnie wydrukowanie napisów AUX ...DVD...AUX2 na czarnym tle , czcionka to imitacja wyświetlaczy graficznych .
Całość do złudzenia przypomina normalny wyświetlacz .
Moc jaką osiąga wzmacniacz nie mierzyłem myśle że około 3x40 wat 4ohm. .
BRZMIENIE :
Prawie każdy wiek jak brzmi LM3886 , wśród wszystkich scalaków LM3886 radzi sobie chyba najlepiej , w aplikacji Gain Clone brzmi rewelacyjnie ... soczyste wysokie tony i średnie tony bardzo bogate w detale ,bass nie jest juz tak ładny owszem dobrze kontrolowany nisko schodzi ale niema tego power'a co Tranzystory .
Całokształt z tonowany, dzwięk głęboki i bardzo przyjemny jak na scalaka.
Wzmacniacz stanowi integralną część mojego kina domowego gdzie napędza tylne głośniki i centralnego DIY na głośnikach Tonsil .
Przy oglądaniu filmów DVD nie brakuje niczego po prostu brzmi wspaniale.
Całość wyniosła mnie około 130 zł

Cool? Ranking DIY