Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem ze sterownikiem karty graficznej ABITa

Merey 30 Wrz 2007 21:17 2572 12
  • #1 30 Wrz 2007 21:17
    Merey
    Poziom 9  

    Nadmienię iż problem jest łudząco podobny do zaistniałego w innym temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic529368.html lecz różni się od niego znacząco.
    Mianowicie problem objawia się prawie tak samo:

    Cytat:
    Czasami gdy przeglądam stronki z tekstem np allegro i czytam tekst w ogłoszeniach przewijając go rolką w myszce pierwsza linijka tekstu od góry na monitorze robi sie zamazana (coś jakby litery z cieniem), wtedy komp zawiesza sie na kilka kilkanaście sekund po czym piknie kilka razy i na monitorze pojawia mi sie takie okienko: sterownik ekranu przestał normalnie pracować itp. przy czym ustawienia monitora mi sie zmieniają na najprostsze czyli duże ikonki 16kolorów itp i muszę zrobić reset żeby odzyskać normalny obraz. Dzieje sie to na przypadkowych stronach na przypadkowych czynnościach robionych na kompie w przypadkowym czasie, np jak coś minimalizuje i czasami potrafi zostać na monitorze jakiś mały fragment okienka, zawsze poprzedza tą zawieszkę i reset ustawień monitora jakieś zniekształcenia na monitorze


    -Z tym, że w grach objawia sie zawieszeniem lub restartem komputera[np Enemy Teritorry zawiesza się komputer po 5 minutach a Heroes V po 15minutach]
    Odmienne jak w poprzednim przypadku są też temperatury komputera(bardzo niskie)

    Oto parametry mojego komputera
    System operacyjny Microsoft Windows XP Professional
    Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 2
    Płyta główna:
    Typ procesora AMD Athlon 64, 1800 MHz (9 x 200) 3000+
    Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-K8NF-9 (3 PCI, 2 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR DIMM, Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394)
    Mikroukład płyty głównej nVIDIA nForce4-4X, AMD Hammer
    Pamięć fizyczna 512 MB (PC3200 DDR SDRAM)
    Typ BIOS'u Award Modular (07/16/05)
    Ekran:
    Karta wideo ABIT RX600XT-PCIE Secondary (128 MB)
    Karta wideo ABIT RX600XT-PCIE (128 MB)
    Akcelerator 3D ATI Radeon X600 (RV380)
    Pole Wartość
    Temperatury
    Procesor 25 °C (77 °F)
    WDC WD800JB-00JJC0 33 °C (91 °F)

    Ściągałem sterowniki ze strony ABITa, odinstalowałem stare(z oryginalnej płyty ale trochę porysowanej) i zainstalowałem nowe- bez zmian problem nadal jest[przy instalacji/deinstalacji bardzo często wyskakiwał ten błąd i byłem zmuszony instalować na jakby "awaryjnym" [po błędzie ustawienia monitora mi sie zmieniają na najprostsze czyli duże ikonki 16kolorów itp]

    Może czujniki są zepsute? sam już nie wiem/ sprzęt jest na gwarancji ale to raczej wina Software więc nic mi to nie zmienia?
    Ukorzony przed waszą wiedzą proszę o pomoc ;>


    P.S. Formata już próbowałem więc to te felerne sterowniki albo karta graficzna albo co?

    0 12
  • Pomocny post
    #2 30 Wrz 2007 22:07
    yakuza_2000
    Poziom 20  

    Podaj model i moc zasilacza, sprawdź temperaturę radiatora na grafice. Podkręcałeś kartę graficzną?

    Pozdrawiam Yakuza

    0
  • #3 30 Wrz 2007 23:46
    Merey
    Poziom 9  

    Zasilacz to
    ATX 350W modecom (gwarancja na 24miesiące udzielana przez firmę Antrax)
    Co do radiatora karty graficznej to nie wiem jak sprawdzić, ale po dotknięciu go palcami wydaje się chłody. (Radiator płyty głównej za to parzy co mnie bardzo niepokoi). Co do grafiki kilka miesięcy temu miałem problemy z głośnym działaniem wentylatorka w kracie graficznej(działał bardzo głośno- "wył") a radiator w niej się mocno rozgrzewał, oddałem kartę do serwisu z uzasadnieniem "głośnej pracy wentylatora" potem działała dobrze aż do sierpnia... zastanawia mnie radiator płyty głównej, czy powinien być taki gorący? albo to serwis ABITa z Berlina(najbliższy) tak mi tą kartę graficzną "naprawił", że jej radiator jest chłodny ale za to radiator płyty głównej gorący ;/

    Temperatura radiatora na grafice- jak to sprawdzić?Badaniem po przez "dotyk" karta jest niezmiennie chłodna, nawet nie ciepła. Test na grafice(odpaliłem grę) trwał 3-10minut bo po tym czasie następuje zawieszenie systemu lub ten błąd "Sterownik ekranu ati2dvag przestał normalnie pracować. Zapisz pracę i dokonaj ponownego rozruchu systemu , aby przywrócić wszystkie funkcje ekranu..."
    Ten błąd występuje prawie zawsze przy próbie wyłączenia gry czy aplikacji. Grę odpalić da radę wszystko ładnie chodzi kilka minut a potem następuje zawieszenie systemu.

    Nie podkręcałem niczego co mam, wszystko kupione w sklepie HART i nadal sprzęt jest na gwarancji.

    Uwaga komputer jest bardzo dużo eksploatowany (często włączony) jak na rok czasu od kupna - (zawsze ktoś siedzi w dzień- w nocy wyłączany)

    Zastanawiam się czy ponowny format coś pomoże...

    0
  • Pomocny post
    #4 01 Paź 2007 16:39
    tronic1
    Spec od komputerów

    Zainstaluj standardowy sterownik ATI po deinstalacji poprzedniego. http://ati.amd.com/support/driver.html Poza tym dobrze by było dowiesić jakiś wentylator i schłodzić chipset.

    0
  • #5 01 Paź 2007 22:36
    Merey
    Poziom 9  

    [Przepraszam za jakość tych zdjęć, co raczej czyni je bezużytecznymi- zamieszcze krótki komentarz przed screenami]

    tak wyglądało przed czyli ten błąd opisany wcześniej
    Problem ze sterownikiem karty graficznej ABITa

    Odinstalowałem sterowniki i zainstalowałem z tej strony co pan podał
    pierwsze włączenie komputera błąd
    [tak brzmi: "Aplikacja nie została właściwie zainicjowana (0xc0000135) kliknij przycisk Ok, aby zakończyć aplikację."
    Problem ze sterownikiem karty graficznej ABITa

    Nie długo po tym zamykając aplikację pojawił sie czarny ekran, komputer działał ale ekran był czarny, musiałem zresetować.(szukałem pliku ze screenem poprzedniego błędu opcją "wyszukaj" w pasku "start" gdy chciałem zamknąć wyszukiwanie nastąpił ten błąd)

    0
  • Pomocny post
    #6 01 Paź 2007 22:50
    tronic1
    Spec od komputerów

    Zdjęcia nieczytelne. Wklej na forum. Ustaw bios na Default.

    0
  • #7 01 Paź 2007 23:04
    Merey
    Poziom 9  

    Przepraszam za wcześniejsze screeny
    Teraz lepszej jakości mam nadzieję:
    Pierwszy błąd
    Problem ze sterownikiem karty graficznej ABITa

    Błąd po zainstalowaniu sterowników nowych

    Problem ze sterownikiem karty graficznej ABITa

    Nadmienię że teraz zamiast pierwszego błędu ekran po prostu gaśnie (czarny ekran)

    0
  • #9 02 Paź 2007 21:54
    Merey
    Poziom 9  

    problem "MOM.exe" zniknął po instalacji NET Framework 3.0
    Dziękuje

    teraz sprawdzę jak zachowa się karta podczas testu grafiki...

    ok "stary błąd" objawia się teraz następująco: odpaliłem Firefoxa wszystko ok chciałem zamknąć klikam na X[zamknij]- w tym momencie pojawia się czarny ekran a po środku biały jeden pasek ( bardzo mnie to zdziwiło, pierwszy raz to miałem) trwało to z 5 sekund po czym ujrzałem normalny pulpit (nie zmieniło ustawień ekranu) ok próbuje jeszcze raz odpadam Firefox i od razu zamykam- w tym momencie następuje zawieszenie ekranu, czekałem 20 sekund i zresetowałem (problem jest podobny do tego co był na początku tylko informacja o błędzie się Nie pojawia oraz ustawienia Ekranu pozostają niezmienne - czasami czarny ekran się nie pojawia, tylko po prostu następuje zawieszenie się ekranu na amen...

    Błąd ten występuje przy różnych czynnościach (często przy zamykaniu różnych aplikacji) ale również w 3-4 minucie gry albo przy próbie deinstalacji programów- naprawdę rożne czynności)

    Dodano po 2 [godziny] 8 [minuty]:

    ok spróbowałem odpalić Wolfenstein - Enemy Territory- gdy serwer się wgrał od razu się zawiesił komputer ekran, a na ekranie w niektórych miejscach były miejsca z różnymi kolorami (plamki w różnych kolorach, w różnych miejscach)

    0
  • #10 03 Paź 2007 17:52
    Merey
    Poziom 9  

    dobra zrobiłem format, ściągnąłem sterowniki z http://ati.amd.com/support/driver.html

    zainstalowałem, po instalacji zaproponowało czy zresetować, wziąłem OK

    komputer się odpalił i od razu spróbowałem włączyć i wyłączyć np. Firefoxa2- no i niestety zawieszenie chwilowe[3sekundy]-> czarny ekran[5sekund]->z powrotem pojawił sie pulpit[normalny taki jak wcześniej tylko z zamknięty już firefox-em], w tym momencie próbuje powtórzyć czynność i za drugim razem zawiesza się na amen.... Kosmicznie dziwny problem ale przed instalacją sterowników nie występuje...

    P.S. Raz mogę bez problemu zamykać Firefoxa a innym razem pojawia się czarny ekran za pierwszym razem za drugim zawieszenia się system całkowicie.

    0
  • Pomocny post
    #11 03 Paź 2007 18:10
    tronic1
    Spec od komputerów

    Schłodziłeś radiator na chipsecie ? Zdemontuj radiator z grafiki i sprawdź czy w serwisie nałożyli pastę na GPU. Przetestuj RAM Memtestem.

    0
  • #12 05 Paź 2007 10:02
    Merey
    Poziom 9  

    1. Chipset schłodzić poprzez do-montowanie jakiegoś chłodzenia typu wiatraczek?
    a) Czy nie powinienem tego zareklamować do serwisu i czy oni nie powinni sie tym zająć?

    2. Czy demontaż radiatora nie pozbawi mnie gwarancji ABITa?

    3. MemTest 3.5-> 0 Errors do 300%[wyłączyłem bo nie wiem do ilu ma być]

    0
  • Pomocny post
    #13 05 Paź 2007 11:18
    tronic1
    Spec od komputerów

    Chipset schłodzisz montując w obudowie wentylator np.80mm (taki jak w zasilaczu) tak żeby dmychał na chipset. Wcale nie musisz go przykręcać do radiatora, prowizorycznie nawet powieś na kabelkach, ważne żeby dmuchał na chipset. To tak dla próby. Jeżeli przy schłodzonym chipsecie nadal będzie występował ten błąd a sprzęt masz na gwarancji to skorzystaj z niej. Memtest O'K, tak pobieżnie to starczy 100%. Jeżeli chcesz skorzystać z gwarancji - nie demontuj radiatora. Mimo że karta nie jest zbyt prądożerna, warto by było sprawdzić jak komputer się zachowa na innym, mocniejszym, pewnym zasilaczu. jak masz możliwość to pożycz takowy i sprawdź.

    0