Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki wzmacniacz do MAC AUDIO OLYMPIC GOLD 200W RMS?

a_kenez 30 Sep 2007 21:32 2960 8
    a_kenez
    Level 10  
    Mam radio KENWOOD KDC-3031, planuje zakup głośników
    Mac Audio MP 2.16 lub
    Mac Audio Mobil 2.16.F, które zasilę z radia.
    Na tył planuje Elipsy MAC AUDIO OLYMPIC GOLD 200W RMS, które chcę zasilić ze wzmacniacza. Jaki wzmacniacz dobrać, czy potrzebny kondensator jak tak to jaka moc? Czy kupić używany czy nowy?
  • Helpful post
    Amper_3
    Level 15  
    200W RMS nie jest jeszcze aż tak dużą mocą, aby był potrzebny kondensator. W kwestii wzmacniaczy to zdania są podzielone. Nie ulega wątpliwości, że lepiej kupić dobry używany, niż nowy .....
    Ja osobiście mógłbym Ci polecić coś z ""Alpharda"" na początek. Wiem, żę wzmacniacze te mają bardzo różne opinie, ale ja osobiście się nim bawiłem i jestem zadowolony.
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    korn85
    Level 15  
    Podstawowa kwestia to ile chcesz przeznaczyć na wzmacniacz??
    Jeżeli chodzi o moje zdanie to zrezygnowałbym z takiego rozwiązania. Porządne elipsy kosztują kilka stówek i pchać się w kompletnie niedopracowane nie ma sensu. Na Twoim miejscu zdecydowałbym się na porządny zestaw przedni wraz ze wzmacniaczem do niego. Byłbyś z tego bardziej zadowolony niż z tego, co sam zaproponowałeś. Oczywiście mógłbyś kupić od razu wzmacniacz 4-kanałowy, a w przyszłości jak sobie uzbierasz jakiś niedrogi subwoofer do tego. Natomiast jeżeli taka opcja nie wchodzi w grę to zamiast elips kup sobie choćby subwoofer Magnat Xpress. Siedząc z przodu i tak słyszysz tylko przedni zestaw, a bass z elips pozostawia dużo do życzenia.
    Podsumowując: w pierwszej kolejności zastanów się nad dobrym, odseparowanym zestawem przednim i wzmacniaczem do niego. Jeśli nie, to zamiast elips zainwestuj w subwoofer niż w elipsy. Pamiętaj również o tym, że dziś, biorąc pod uwagę ceny wzmacniaczy, nie opłaca się kupować nowych głośników na przód i podłączać je pod miernej klasy wzmacniacze wbudowane w radio. Car-Audio to na prawdę fajna sprawa, dlatego jeśli nie masz zbyt wielkich pieniędzy na nie i nie masz zamiaru zmieniać go co pół roku, lepiej stopniowo inwestować w dobrej klasy elementy, niż kupić wszystko na raz żeby tylko się nazywało, że coś tam jest;)
    a_kenez
    Level 10  
    Jakie głośniki na przód polecilibyście mi jeżeli zdecydowałbym się na wzmacniacz ALPINE V12 MRV-F300 na allegro cena około 330zł? Co kupić SUBWOOFER czy tuba? Chcę wydać około 800zł.
    Czy trzeba do Laguny wkładać wytłumienia w drzwi jak tak to jakie?
  • Helpful post
    smirnoff_vodka
    Level 16  
    popieram korna elipsy na tył to niepotrzebny wydatek lepiej kupic coś dobrego na przód i subka do tyłu a wracajac do Twojego pytania to zalezy czy chcesz łupanie (tuba) czy granie( skrzyneczka) apropo wzmacniacza to jest to dobry wzmak ale jeśli chcesz jakiś dobry głośnik to nie da on sobie z nim rady w 100% ( z tego co pamietam to ma on chyba ze 140 rms na mostku a to na dzisiejsze realia zamało:P ) poleciłbym ci jakiegoś cp np 602 i wspomnianego magnata expres(głośnik ok 160 skrzynka 80 i wzmak 250 ceny podałem w przyblizeniu)natomisat na przód poleciłbym helixy esk albo blue (niewiem dokładnie ile one stoja ale koło 250)a co do wytłumienia to zawsze sie przyda chyba ze masz najnowsza lagune to tam wygłuszenie jest juz na wysokim poziomie i nie trzeba tego robic
    a_kenez
    Level 10  
    Nie lepiej na przód HERTZ SYSTEM DSK 165 lub MAC AUDIO PREMIUM 2,16-SYSTEM. Czy helixy grają lepiej? Gdzie można nabyc wzmacniacz cp 602?

Dodano po 13 [minuty]:

Może lepiej kupić 4 kanałowy Carpower HPB 604, przód ze wzmacniacza 2 kanały a następne 2 zmostkować pod suba?

Dodano po 17 [minuty]:

A może ten wzmacniacz
    4/3/2 MOSTEK 800W MOSFET 2OHM ALPHARD RB-4S
  • Helpful post
    smirnoff_vodka
    Level 16  
    wzmacniaczy alphard jakoś nie popieram natomiast 4 kanałowy cp 604 bedzie za słaby na przedni zestaw i porzadna obsłóge suba jedynym rozwiazaniem byłby 1504 w takim wariancie jednak to sa juz wieksze koszta
    a_kenez
    Level 10  
    jakie głośniki kupić na przód do laguny jeżeli radio ma 4*45W na mosfecie. Zostawić orginalne czy kupić tani odseparowany sysem. Mam orginalne syki Philipsa pod szybączy je demontować?
    smirnoff_vodka
    Level 16  
    zależy jak tani ?? jeśli jakies pyle to zostaw to co masz bo bedzie grało bez zmian jesli natomiast coś do ok 200 zł to można pokusic sie o wymiane (jesli kupisz odseparowany zestaw 2 drożny to tam juz sa syczki wiec te philipsy możesz wyciagnac)