Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wyświetlacz od Siemensa S65 i nieco wyższe napięcie

thenkles 01 Paź 2007 16:21 4172 16
  • #1 01 Paź 2007 16:21
    thenkles
    Poziom 11  

    Witam,
    Planuję podłączyć wyświetlacz z Siemensa S65 do AT91SAM7S64. Mikrokontroler działać będzie na napięciu 3.3V, natomiast wyświetlacz nominalnie bierze 2.9V. Czy nic się nie stanie, jeśli podłączę go pod te 3.3V? Głównie obawiam się o zasilanie interfejsu, które w zasadzie powinno dostawać 1.8V (choć przy 2.9V działa bezproblemowo). Podejrzewam, że te 0.4V nie zrobi wielkiej różnicy, ale wolę się upewnić, a może ktoś już się bawił takimi rzeczami?

    0 16
  • Sklep HeluKabel
  • #2 01 Paź 2007 20:37
    markosik20
    Poziom 33  

    Nic się nie stanie ale wyświetlacz nie ruszy :wink:. Max to ~3,1V.

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #3 01 Paź 2007 20:58
    thenkles
    Poziom 11  

    Dzięki za informację. A orientujesz się może, czy mogę na wejście 2.9V dać 3.3V, natomiast na resztę (zasilanie 1.8V oraz linie danych) niższe napięcie? Bo wtedy wystarczyłoby tam dać jakieś diody i już będzie ok. 2.6V, dobrze kombinuję?

    0
  • Pomocny post
    #4 01 Paź 2007 22:00
    markosik20
    Poziom 33  

    Lepiej na wszystkich liniach zrobić zwykły dzielnik napięcia na rezystorach.

    0
  • #5 02 Paź 2007 00:36
    thenkles
    Poziom 11  

    No dobrze, wyliczyłem, że mogłyby być do tego dzielnika rezystory np. 330 i 51 omów. I teraz, lepiej dać je jakieś większe (np. rzędu kiloomów), czy dać takie?

    0
  • Pomocny post
    #6 02 Paź 2007 07:24
    Ch.M.
    Poziom 27  

    U mnie pracuje na 3,3V(stabilizator) a i zdarzało się, że 3,9V(Zenerka) łykał i się nie skarży. Oczywiście oba napięcia zasilania są spięte równolegle. Swego czasu zastanawiałem się, czy nie pokatować go 5V ale jak na razie wytrzymuje i specjalnie prądożerny się nie zrobił.
    Nie widze powodu by wyświetlacz "nie ruszał" przy wyższym napięciu od nominalnego. Robienie dzielnika na rezystorach odradzam, co prawda działało to przy 5V ale mocno grzał się rezystor od resetu przez który cały czas płynął prąd. Układ działa przy SPI taktowanym 4MHz.
    Wyświetlacz nie jest specjalnie wrażliwy na wahania napięcia, ponieważ takie są częste w komórce. Łyknie i 4,2V jak będzie trzeba ale minimalne napięcie to 2,9V(min napięciebaterii Li-Ion/Li-Poly)
    Pozdrawiam

    0
  • #7 02 Paź 2007 08:51
    markosik20
    Poziom 33  

    Cytat:
    Nie widze powodu by wyświetlacz "nie ruszał" przy wyższym napięciu od nominalnego


    Powód jest taki że mnie nie ruszył (model LPH). I nie wiadomo jak to przy wyższym napięciu będzie pracować na dłuższą metę. Autor "rozgryzienia" tego LCD podał 2,9V więc musiał to jakoś zmierzyć, i na jego stronie nic nie widziałem że można podać więcej (co nie znaczy że LCD nie będzie pracował przy wyższym....no ale czy każdy będzie pracował ? :wink: ).

    Cytat:
    5V ale mocno grzał się rezystor od resetu

    Trzeba tak dobrać rezystor żeby się nie grzał (przecież LCD na podświetlanie pobiera tylko ~10mA a co dopiero na resztę)

    0
  • #8 02 Paź 2007 09:16
    Ch.M.
    Poziom 27  

    LCD na podświetlanie pobierze tyle ile mu pozwolisz :)
    Jeśli taktujesz go impulsowo to i przy 3mA bardzo ładnie świeci, a jeśli ładujesz w niego prąd liniowo, to ten sam efekt masz przy 10-20mA.
    Jeśli chodzi o dobór rezystora to raczej dobiera się go pod kątem kształtu zbocza czyli prędkości magistrali.
    Mój model (a w zasadzie 4sztuki tego modelu) to bardziej popularny i lepiej rozpracowany LS02... może w tym tkwi problem u Ciebie?
    U mnie pracuje od kilku miesięcy przy zasilaniu stabilizatorem LDO 3,3V oraz VHC244 i nie ma z nim problemów.
    Rezystory 330 i 51Ohm to chyba nieporozumienie - prawdopodobnie układ nie ruszy, a jeśli nawet to będzie robił za grzejnik. Myślę, że wystarczą 1k/470 przy sygnałach 5V a przy niższych to sobie je odpuść bo SPI LCD pracuje wyłącznie jako SLAVE czyli wejście które tylko potwierdza odbiór pakietów danych.

    Generalnie kolega snow piszący pod moim postem ma rację, ale niech mi znajdzie dokumentację tego wyświetlacza a podaruje mu kratę piwa (oczywiście bezalkoholowego ;) ) Proponuję najpierw zapozanć się dogłębnie z tematem by udzielać rad - do tego wyświetlacza jest tylko opis disamblu z pomiarów analizatorem niemieckiego serwisanta (prawdopodobnie) a nie pdf producenta LCD czy kontrolera weń wbudowanego.

    Pozdrawiam

    0
  • #9 02 Paź 2007 09:19
    snow
    Poziom 28  

    Ch.M. napisał:

    Nie widze powodu by wyświetlacz "nie ruszał" przy wyższym napięciu od nominalnego.


    Powodu nie ma, ale sugerowałbym jednak pilnować danych zawartych w PDF'ie bo mamy pewność że będzie działało a wszelkie kombinowanie na dłuższą metę może się okazać niepożądane. Szczególnie jeżeli coś by weszło do większej produkcji to ilość reklamacji może okazać się dość spora a winą będzie to że postanowiliśmy przedobrzyć. I to nie tylko wyświetlaczy dotyczy ;)

    0
  • #10 02 Paź 2007 11:12
    thenkles
    Poziom 11  

    Ok, postanowiłem więc najpierw sprawdzić na zasilaniu 3.3V (mam model LS02), a potem w razie czego będę kombinował. Dzięki za rady :)

    0
  • #11 03 Paź 2007 15:11
    Batmanmen
    Poziom 15  

    U mnie wyświetlacz ten ruszył na 3.3V ale przy napięciu 4.3V uległ zniszczeniu - ostrzegam!

    poprawka

    wyświetlacz przeżył napięcie 4.3V ale nie wiem czy poprawnie działa przy tym napięciu.

    0
  • #12 04 Paź 2007 08:01
    Ch.M.
    Poziom 27  

    A u mnie przeżył niepoprawne podłączenie przy napięciu zasilania 3,9V... też myślałem, że już go wywalę po tej operacji i podłączyłem drugi, a później z ciekawości sprawdziłem i się pozytywnie zaskoczyłem :)
    To bardzo wytrzymałe wyświetlacze, tylko niestety szeregowo podłączone diody podświetlania wkurzają... za to natężenie oświetlenia jest równomierne na całej powierzchni.

    0
  • #14 04 Paź 2007 20:32
    markosik20
    Poziom 33  

    Ten LCD pociągnie bez problemu 12Mbit/s. (Sprawdzone na przetaktowanej Atmedze :wink:)

    Cytat:

    Czy ktoś wie gdzie można kupić LCD L2F50xxx


    Czasami są na allegro (pojedyncze sztuki) ale odradzam bo jest trudniejszy w inicjalizacji i jest gorzej "opracowany" przez Christiana.

    0
  • #15 05 Paź 2007 07:56
    Ch.M.
    Poziom 27  

    Witaj
    U mnie chodzi LS02 na 8MHz CPu (czyli 4MHz SPI) a gwarantowana prędkość którą osiąga ten układ to 13MHz (SPI)
    Nie wiem jak kolega zrealizował dopasowanie napięc, ale zapewne masz kiepski kształt sygnału i stąd Twoje problemy.
    Zasilam LCD 3,3V (oba napięcia) i przez VHC244 łączę z Mega zasilana 5V. (działa mi też przez rezystory 750/470OHm)
    Możesz jeszcze sprawdzić stabliność nap. zasilania. Napisz jak długie masz przewody i jakiego typu, oraz podaj układ żył jeśli to tasiemka.

    A już wiem czemu Ci nie idzie na wyższej prędkości wyświetlacz... zapomniałeś uwzględnić tego, że zegar idzie z wyższą prędkością przy inicjalizacji LCD (wymaga precyzyjnych opóźnień):
    Wyświetlacz od Siemensa S65 i nieco wyższe napięcie
    Rys.1. Fragment "Using_the_Siemens_S65_Display.pdf"

    0
  • #16 05 Paź 2007 22:36
    Batmanmen
    Poziom 15  

    ...już doszedłem, wszystko jest pająku, jak zamieniłem dzielniki rezystancyjne na same pojedyńcze rezystory to zaczeło działać. Pewnie powstawały jakiś zakłócenia...

    0
  • #17 07 Paź 2007 01:51
    majekw
    Poziom 13  

    Ch.M. napisał:
    Wyświetlacz nie jest specjalnie wrażliwy na wahania napięcia, ponieważ takie są częste w komórce. Łyknie i 4,2V jak będzie trzeba ale minimalne napięcie to 2,9V(min napięciebaterii Li-Ion/Li-Poly)

    Tak w kwestii formalnej: w datasheecie do L2F50 zasilanie jest określone na 2.95V nominalnie. Natomiast jako 'absolute maximimum' jest 3.3V. Z forum (tego niemieckiego) można wyczytać, że niektóre z tych wyświetlaczy zasilane z 3.3V po pewnym czasie zdychają. To takie moje 3gr do tej dyskusji (sam używam L2F50 z mega8 i własną biblioteką).

    0