Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

sterownik do podajnika tłokowego

tofek 05 Sep 2007 17:35 273777 473
Optex
    _JAG_
    Level 15  
    Prześledź moje posty o czasówce na NE555 wydatek ok 15zł na max. (str7) i wcześniej.
    U mnie to bez kłopotu działało przez cały sezon i bardzo prosta regulacja jednym potencjometrem.
  • Optex
    rami8
    Level 20  
    mam jeszcze pytanko odnośnie czasów a konkretnie ile mniej więcej w oryginalnym piecu trwa przerwa między cyklami. Chodzi mi o to: piec dojdzie do zadanej temperatury i wyłączy podajnik i wentylator. Ile mniej więcej trwa taki stan aż temperatura spadnie i znowu się załączy. A i jaką wartość ma mniej więcej histereza dla tego procesu???Pozdrawiam.
    bolek
    Level 35  
    nie mam na to reguły... trzeba samemu zbadac dany typ pieca
  • Optex
    rami8
    Level 20  
    Chodziło mi orientacyjnie jak np. w oryginalnym jest, nie chodzi mi tu o jakąś dokładność...gdzieś wyczytałem że ta przerwa może trwać nawet 20 min i wydaje mi się to jakoś niemożliwe.... :(
    A jeszcze sprawa pojemności wodnej pieca. Interesuje mnie taki około 17 kW ile mniej więcej do niego wchodzi??? :O
    Bo u mnie prawdopodobnie brakuje powierzchni grzewczej kotła i dużo ciepła idzie mi w komin. W każdym razie rura od czopucha do komina jest naprawdę goąca jak palnik pracuje...Może ktoś ma jakieś wskazówki.... :)
    agaudio
    Level 21  
    Ja po zrobieniu podobnego wynalazku w tamtym sezonie parę dni dochodziłem do właściwych ustawień bo na pytanie podobne jak Twoje otrzymywałem podobne odpowiedzi.
    Parametry/czasy/ , które niestety musisz sam dopasować zależą od :
    wydajności turbiny powietrza spalania /może być regulowana/,ilości obrotów na min. podajnika ,jakości kalorycznej ekogroszku,no i jakie jest zapotrzebowanie na ciepło. Sterownik jeżeli robisz sam musi być na tyle elastyczny aby była możliwość to wszysko pogodzić . na moim przykładzie mogę powiedzieć ,że reduktor podajnika ma 1 obr/min i pracuje przy oryginalnym ślimaku 8-9sek.Powietrze jest regulowane odległość miedzy cyklami podawania wynika z zapotrzebowania na ciepło i ustawionej temperatury zadanej.
    Pozdrawiam
    posi221
    Level 12  
    Witam wszystkich "palaczy" chciałbym się podzielić swoim doświadczeniem. Nie jestem elektronikiem ale jakoś mi sie udało. Mam piec dolnego spalania z rusztami wodnymi drzwiczki dolne mam niskie nie ma możliwości włożenia palnika. Postanowiłem zrobić podajnik szufladkowy ale w górne drzwiczki zasypowe, aby zasypywał palenisko. Sterowanie zrobiłem w ten sposób, że napięcie na podajnik jest brane z wentylatora, czyli jeżeli wentylator chodzi wtedy może dopiero działać podajnik, dodatkowo w szereg wstawiłem włącznik czasowy z norda załancza na 4 sek. co 3 min. Sterownik pieca tradycyjny najprostszy. Musze powiedzieć że o dziwo pali się pięknie poiuł przelatuje przez ruszta, raz na dobe przegrzepie i jest ok. Do tego wszystkiego mam w pokoju regulator pokojowy, który wyłancza pompe obiegową, myslałem że będzie się znacznie temperatura podnosiła, ale ku memu żdziwieniu, nie podnosi się o 10-15 stopni powyżej zadanej, np. przy zadanej 50 podniesie się 65 stopni. Poprzednio regulator pokojowy odcinał mi wentylator , tylko wtedy np. ustawiłem temp. 22 stopnie w pokoju, na piecu 50st. gdy osiągnął temperature w pomieszczeniu wyłanczał wentylator (histereza na regulatorze pokojowym 0.1st) wychładzał się cały układ aż do 40 stopni. Teraz po osiągnięciu temeratury wyłancza się pompa, temperatura zbiera się w piecu i bojleże, i gdy temperatura spadnie w pokoju i załączy się regulator pokojowy to pompa podaje już ciepła wode. moim zdaniem temperatura w pomieszczeniu jest bardziej komfotrowa. Dodatkowo wstawiłem osobny układ który załacza pompe gdy temperatura jakimś cudem przekroczyłaby 90 stopni.
    Mam pytanie, czy takie wahania temperatury (15st) bedą szkodliwe dla pieca. Co myslicie o tym aby wstawić w szereg zaraz za piecem zbiornik (bojler) w którym woda bedzie sie podgrzewała przy wyłączonej pompie? Pozdrawiam
    rami8
    Level 20  
    Witam. Poczytałem trochę ostatnią wypowiedź i postanowiłem sprawdzić co będzie się działo jak regulator pokojowy wyłaczy pompę c.o. I wynik był conajmniej beznadziejny... :( konkretnie regulator wyłączył pompę..woda w grzejnikach na dole mieszkania zatrzymała się i w minucie grzejnik stał się zimny...temp na piecu podniosła się o około 7 stopni... i tak sobie stało
    aż do ochłodzenia w pokoju. Gdy temp spadła 0.1 stopnia regulator załączył pompę i piec momentalnie łyknął wodę zimną z grzejników bo inaczej być nie mogło...wystudził piec ponad 6 stopni poniżej zadanej regulatorem na piecu.. tak więc różnica temperatur to mniej więcej 10 stopni a to wydaje się dużo...nie wiem czy to do końca dobre rozwiązanie....
    Być może gdyby w piecu była dużo większa ilość wody to może miałoby to sens w moim nie zdało egzaminu...co o tym sądzicie????
    vendir
    Level 11  
    Ja sie wlasnie zastanawiam nad wstawieniem elektrozaworu w obieg kaloryferow, ktorym sterowal bedzie regulator pokojowy. Poniewaz i tak rownolegle jest ogrzewana woda w bojlerze, przetestowalem ze piec nie podnosi temperatury przy kilkudziesieciominutowym odcieciu. Nie wiem tylko co sie stanie po wspomnianym lyknieciu wychlodzonej wody z instalacji.
    Piec mialowy z dorobiona przepustnica zeby nie zaciagal powietrza. Pale groszkiem.
    madziulek
    Level 16  
    Witam
    Na początku chciałem pogratulować wszystkim wypowiadającym się SUPER postu!
    Tak mnie wciągnął że przeczytałem od początku do końca:)
    Nasuwa mi się jedno pytanie, bo głównie piszecie tu jako paliwo groszek i miał, a jakie rozwiązanie najlepsze jest dla pieców dolnopalniskowych węglowych?
    Mam taki piec i nadmuch znajduje się w popilniku i obawiam się że słabo nadmuchuję, ma ktoś może patenta na taki piec?
    Może jakieś "rureczki" które będą rozdmuchiwać palenisko;)?
    Co Wy na to???

Pozdrawiam
    rami8
    Level 20  
    Najlepszy patent z jakim się spotkałem w takich piecach to kanał powietrzny prowadzony w środku poduszki wodnej i pod ruszt. Ja wcześniej miałem wentylator w piecu z dolnym spalaniem i szczerze mówiąc to średnio zdawał egzamin. Owszem rozdmuchiwał palenisko ale dość mocno przeregulowywał piec a jak już nie miało się co palić to wychładzał ruszt (wodny) oczywiście co powodowało spadek temperatury. Tak że raczej takiego pieca nie da się dokładnie modulować.....zupełnie inaczej wygląda sprawa w tych piecach które są opisane w poprzednich postach.... :)
    madziulek
    Level 16  
    Czyli można dać pod ruszt(palenisko) jakiś bardziej bezpośredni nadmuch powietrza i powinno to pomóc?
    Tak cobie właśnie myślałem żeby zrobić tab by powietrze było podawane bardziej bezpośrednio na palenisko!
    Może jeszcze jakieś pomysły bądź rysunki jak najlepiej;)

Pozdrawiam
    rami8
    Level 20  

Tak mniej więcej wyglądał mój piec jak paliłem drzewem i węglem.
    madziulek
    Level 16  
    Dzięki za rysunek, niedługo będę kombinował więc się jeszcze odezwę!

Pozdrawiam
    posi221
    Level 12  
    A jaki bedą korzyści z bezpośredniego nadmuchu na palenisko? Mam wstawioną dmuchawke w popielnik i narazie nie narzekam.
    rami8
    Level 20  
    Jedynie nadmuch pod palenisko bo na palenisko to raczej nie zdaje egzaminu..W popielniku to jest takie średnie rozwiązanie najlepiej jak kanał powietrzny idzie w środku poduszki wodnej i wchodzi pod ruszt. Niestety trzeba zaingerować w budowę pieca a to nie każdy może. :)
    tofek
    Level 15  
    rami8 wrote:
    Jedynie nadmuch pod palenisko bo na palenisko to raczej nie zdaje egzaminu..W popielniku to jest takie średnie rozwiązanie najlepiej jak kanał powietrzny idzie w środku poduszki wodnej i wchodzi pod ruszt. Niestety trzeba zaingerować w budowę pieca a to nie każdy może. :)

Mam wykonany sterownik wlasnej roboty i wentylator tez wlasniej roboty i zamontowany na drzwiczkach od popielnika dziala idealnie. Napewno lepszym rozwiazaniem jest ogrzane powietrze pod palenisko bo ruszt wodny nie jest wtedy schladzany zewnetrzym powietrzem tylko jest wstepnie ogrzany temp. wody
    madziulek
    Level 16  
    tofek: Może mniej więcej wyjaśnić jak to zrobiłeś, albo zamieścić jakąś fitkę lub rysuneczek.
    Mi się wydaję że ten wiatraczek w popielnik to nie za bardzo, mam teraz tak i wszystko jest oki jak temperatura na piecu wynosi ponad 50 stopni ale jak spadnie poniżej 45 to już nie może się niestety rozkręcić!
    tofek
    Level 15  
    madziulek wrote:
    tofek: Może mniej więcej wyjaśnić jak to zrobiłeś, albo zamieścić jakąś fitkę lub rysuneczek.
    Mi się wydaję że ten wiatraczek w popielnik to nie za bardzo, mam teraz tak i wszystko jest oki jak temperatura na piecu wynosi ponad 50 stopni ale jak spadnie poniżej 45 to już nie może się niestety rozkręcić!

zalezy jaki masz wiatrak jaka wydajnosc powietrza i jak jest sterowany. Moj jest sterowany 10-krotnie (stopniowanie) zdjecia tego sterownika sa na tym watku zamiescil je moj kolega Alexiel z ktorym razem zrobilismy caly kompet do pieca. Dmuchawa wykonana z wentylatora na 230V z klapka zeby nie lapal obcego powietrza a co za tym idzie nie podnosil mi temp. Nie rozumie jak to niechce ci podniesc temp z 45 na 50??
    posi221
    Level 12  
    Witam, pisałem wyzej o tym że wyłanczał mi regulator pokojowy pompe, niestety nie zdało to egzaminu, jako ze u mnie pali sie 24 na dobe bo inaczej o 16 jak przychodzimy z pracy byłoby trzeba rozpalać, rano jak wstaje też lubie mieć ciepło, dostawiłem drugi bliżniaczy potencjometr, na nim ustawiłem napięcie odpowiadające 40 stopniom, na drugim orginalnym nastawiam temperature maksymalną na piecu, a przekażnik w regulatorze pokojowym przełancza między potencjometrami. Mam piec podobnej konstrukcji do tego zrysunku kolegi rami8, podajnik mi zrzuca miał z drzwiczek zasypowych na palenisko, dmuchawka w popielniku, chodzi narazie bezbłędnie. Raz dziennie musze tylko przegrzebać pogrzebaczem aby popiuł przeleciał przez ruszta. Miałem problem z wygasaniem , wstawiłem w komin ponizej czobuch zwykły regulator ciągu bo przy wiatrach wyciągało zar z pieca. Do odmierznia czasu kupiłem z norda zwykły włącznik czasowy, załancza sie podajnik na 3 sek. co 3,5 min. Pozdrqawiam
    kamil_Ziomek
    Level 20  
    Witam wszystkich i zwracam się z proźbą o pomoc w zrobieniu czegoś takiego co załącza pompę wody przy piecu po osiągnięciu 40°-45°C.Chciałbym w miarę możliwości żeby było to w miarę jak najprostrze bez wyświetlacza i innych takich bajerów najlepiej regulowane potencjometrem a pompa załączana przekaźnikiem, ale jeśli to nie jest możliwe to może być coś innego.

Za wszelką pomoc dziękuję z góry.
    kamil_Ziomek
    Level 20  
    a ile by to kosztowało bo raczej w domu nie mam czegoś takiego.
    A nie miał by ktoś jakiegoś prostego schematu??
    iwan6
    Level 2  
    STEROWNIK ST 22 do co wsad potrzebny do atmegi16
    rami8
    Level 20  
    Witam. Są łatwiejsze rozwiązania. W którejś elektronice praktycznej był temat takiego regulatora do wentylatora w komputerze. Jeden wzmak operacyjny kilka elementów i działa. Czujnikiem tam było 5 diod 1n4148 i regulacja potencjometrem. Banalne urządzenie i działa super. Jak znajdę schemat to wrzucę...
    rami8
    Level 20  
    Zamieszczam obiecany schemat. Niestety niezbyt dobra rozdzielczość ale nie posiadam skanera. Myślę że mimo to wszystko na nim widać. Jak by co to pomogę. Zamiast silnika wystarczy wstawić przekaźnik i wszystko powinno działać.
    kamil_Ziomek
    Level 20  
    Wielkie dzięki za ten schemat. To jeśli dobrze wcześniej zrozumiałem to diody od D2-D5 mam przykleić tam gdzie mają one mierzyć temperaturę?? (nie rozumie na jakiej zasadzie diody mierzą temperaturę ale mniejsza z tym) a dioda D8 to ma być zielona czerwona czy jakaś inna?? ( to brakuje mi układu i 6 diod jutro idę do sklepu)

P.S. schemat dobrze widoczny.
    Waldek.rj
    Level 15  
    Witam jestem tu nowy a co państwo sądzą o wykożystaniu sterownika logo! do pieca można by go zaprogramować odpowiednio aby sterował nawiewem jak i podajnikiem bo mam na myśli zastosowanie termometru na wylocie spalin który miałby sygnalizować mi o małej ilości paliwa co będzie mi załanczać podajnik jednak nie częściej niż co 2 minuty i na krótkotrwały impuls tak aby podać niewielką ilość ale tylko przy małych temperaturach zadanych większe powyżej 55stopni tradycyjnie. Co do dmuchawy to myślę aby miała się zał. na ktrótkie impulsy ok.15-30 sekund co 1 minutę częściej w przypadku obniżenia temperatury żadziej na impulsy po 10 sekund (w celu wydmuchu)
    rami8
    Level 20  
    Jeśli nie wiesz dlaczego diody krzemowe mierzą temp. to zobacz na charakterystykę diody i zobacz na wykres zależności temperaturowej i wszystko będzie jasne. Ale w sumie to nieistotne. Diodę led d8 możesz założyć jakiegokolwiek koloru to już nieważne byleby w oczy nie raziło. :)
    Histerezę zadziałania czyli czyli przy jakiej różnicy temperatur ma załączyć i wyłączyć pompę ustawia się rezystorem na sprzężeniu zwrotnym R7 nie pamiętam jaką tam dawałem wartość ale trzeba do tego dojść eksperymentalnie. Życzę powodzenia..pozdrawiam.