potrzebuje schemat takiego sterownika do regulacji obrotow wentylatora do pieca c.o zeby reagowal na czujnik temperatury ze ustawiam sobie zadana temperature i sterownik zalacza mi wentylator lub odlacza
Z kot³a wêglowego raczej nie zrobisz palnika modulowanego,skomplikujesz tylko uk³ad przez co stanie siê bardziej awaryjny co mo¿e doprowadziæ nawet do nieszczê¶cia.
widzailem taki sterownik w piecu firmy Krzaczek z Pu³aw http://www.kotly.pulawy.pl/ i mial regulacje wentylatora wentylator regulowal sie do temperatury wody pieca moze ktos ma schemat takiego sterownika
DonRomano ma racjê nie uda siê dostosowaæ typowego palnika do regulacji ilo¶ci dostarczanego powietrza w sposób liniowy. jednak tak jak pragniesz zrealizowaæ tê funkcjê sposobem w³±cz/wy³±cz jest to realne i stosunkowo proste.
Mogê podarowaæ sterownik ogrzewania fimy HONEYWELL z pogodynk± itp tzw full wypas, daj znaæ je¿eli masz ochotê na ww. Pozosta³o mi trochê sprzêtu tej firmy po poprzednich pracach i nie mam co z tym zrobiæ.
Witam
P³ynna regulacja obrotów jest zbêdnym bajerem daruj sobie. Wa¿ny jest jednak soft start tzn. ³agodny rozruch wentylatora. czas trwania rozruchu ok3-4s powolny start pomaga ³agodnie odprowadziæ spaliny zgromacone w palenisku kot³a po przerwie w pracy wentylatora.
pozdrawiam
Regulacja obrotów to nie jest zbêdny bajer!! Mam taki piec na mia³ (bo chyba g³ównie o takie chodzi) i zrobi³em sobie taki sterowniczek - daje on ok. 30% oszczêdno¶ci mia³u w porównaniu ze sterownikiem typu termostat. Poza tym nad bezpieczeñstwem palenia czuwa odpowiedni algorytm sterowania.
Regulacja obrotów jest niezbêdna do regulatora proporcjonalnego.(lub PD, Pd , PID - choæ takie odmiany w piecu mia³owym chyba sie nie stosuje). Nie sadze ¿eby to by³ zbedny bajer. Zbudowa³em kilka regulatorów ale z regulacj± dwustawn±. Podczas kilkuletniej eksploatacji zauwarzy³em ¿e taki sposób regulacji jest bardzo porz±dany. Nosze sie z zamiarem budowy takiego sterownika. Ale ci±gle brak czasu Problem polega na czym innym. Powszechnie stosowane do nadmuchu silniki to jednofazowe silniki Indukcyjne. Tzw silniki klatkowe ze zwojem zwartym( w celu opó¼nienia strumienia). Ich Prawid³owej regulacji dokonuje siê przez falownik. Niestety powszechnie stosowana jest regulacja napiêciem ( sterowanie PWM albo fazowe). Taka regulacja jest dopuszczalna w niewielkim zakresie poniewa¿ moment silnika zale¿y od kwadratu napiêcia.
Regulacja przez falownik w sterowniku pieca jest nieporozumieniem. Nie komplikuje siê rzeczy prostych. Nie mówi±c o kosztach. Niez³ym rozwi±zaniem jest zastosowanie silnika pradu sta³ego. Ale trzeba daæ wiekszy zasilacz , a sam silnik komutatorowy w warunkach kotlowni nie bêdzie mia³ d³ugiego ¿ywota. Takie rozwi±zanie by³o opisane w EP w ubieg³ym roku.
Mam piec S.Krzaczek Pu³awy z regulatorem JP3000. Ma 10 biegów silnika dmuchawy, w zale¿no¶ci od ró¿nicy od zadanej temperatury odpowiednio dozuje powietrze. Przy zasypaniu mia³em wêglowym z kilkoma drewkami trzyma temperaturê wody w obiegu z pompk± z dok³adno¶ci± +/- 2 st.C.
Jedyny problem to to ¿e muszê zmieniaæ temp. na dzieñ na 55 a na noc na 45 rêcznie bo niema terminarza, ale to mój kaprys. Podk³adam do pieca 2-3 razy na dobê. Sterownik ma jeszcze bajer typu za³±czanie pompki gdy temp. spadnie poni¿ej 6 st.C, ¿eby woda nie zamarz³a, poni¿ej 35 st.C wy³±cza siê sterowanie, co 10 minut automatyczny przedmuch ma na celu podtrzymanie ¿aru, wydmuch spalin i to jest OK. Jedynym ¼ród³em powietrza w piecu jest dmuchawa, pozosta³e wloty s± zamkniête przy sterowaniu automatycznym. Piec pracuje od 1 miesi±ca i jest bezproblemowy.
W moim sterownkiu zrobi³em inny ni¿ w wiêkszo¶ci regulatorów sterowanie pompki i dmuchawy. Dmuchawa dzia³a max 30 min. Je¶li nie zostanie osi±gniêta zadana temperatura to wy³acza siê dmuchawa i za³±cza alarm. Od tego momentu pompka dzia³a jeszcze 2 godz. dzia³ znakomicie od 3 lat. Dzieki takiemu algorytmowi , po wypaleniu siê mia³u dmuchawa nie wych³adza mi pieca do osi±gniêcia np 35 - 40 stopni celcjusza. Co do pieca to chyba kupi³e¶ za ma³y. Ja te¿ kupi³em za ma³y (brakowa³o pieniêdzy), ale ja zasypuje piec raz na dobê. U mojego Te¶cia piec zasypywany jest raz na 48 godzin. A latem grzeje wodê. Zasypywany jest wtedy raz na dwa tygodnie. To siê nazywa bezobs³ugowo¶æ.. Mam pytanie do Szanownych Forumowiczów. jaka temperaturê utrzymujecie na swoich piecach mia³owych. Ja przy takich temperaturach jaj dzi¶ ( t.j. ok 0 do -5 stopni) utrzymuje temerature 43 stopnie.
U mojego znajomego ok. 20 h. Nie wiem czy jest sens kupowaæ "du¿o" wiêkszy piec bo mo¿e siê okazaæ ¿e w tym samym czasie spalimy 2 razy wiêcej opa³u?
Du¿o informacji jest o sterownikach a ja mam pytanie odno¶nie wentylatora. Jaki siê sprawdza (np. 3 stopniowe obroty) gdzie i za ile mo¿na go kupiæ (internet)
Co do wielko¶ci pieca to kolega grzegorzati nie ma racji. Czym wiêkszy piec tym wiêksza powierznia styku spalin z z czynnikiem grzewczym( przez stal). A zatem wiêksza mo¿liwo¶æ odebrania ciep³a od spalin. A o to chodzi w piecu. Wiêkszy piec jest sprawniejszy wiêc opa³u spalimy mniej.Do¿o wiêkszy piec to zarazem du¿o wieksza moc pieca. Oczywi¶cie z wielko¶cia pieca nie ma co przesadzaæ bo mo¿e siê okazaæ ze nasz uklad co nie jest w stanie odebraæ wyprodukowanego ciep³a . A takie awaryjne sytuacje siê zdarzaj±. Co do wentylatora to w mojej miejscowo¶ci s± polskie wentylatory( turbinowe-maja wiêkszy sprê¿) za ok 150 zeta. Mnie uda³o sie kupiæ u¿ywany na gie³dzie elektronicznej w £odzi za 17 zeta!!! a drugi za 25 zeta. W internecie nie szuka³em. W ubieg³ym roku w EP by³ opisywany regulator. Facet zastosowal wentylator od malucha. Jest trochê tañszy ale jak siê doliczy trafo to wychodzi niewiele taniej. Bardzo wazna jest ilo¶æ powietrz dostarczanego do paleniska. Je¶li jest go za du¿o ( to powietrze trzeba ogrzaæ w palenisku), to temperatura spada. Sprawdzone.!!
W profesjonalnych piecach przemys³owych sa analizatory spalin i powietrze jest dawkowane dla uzyskanie optymalnego spalania. W Warynkach domowych to musimy patrzeæ na dym. U mnie jest prawid³owy to znaczy lekko bia³y. a wspomniany wentylator mam zaklejony na ssaniu do ok 1/4 przepustowo¶ci.
Witam
Do mojego kot³a sypiê Ok. 22 kg mia³u zmoczonego,przy temperaturze zewnêtrznej -2+2 zasyp wystarcza na 26-27g temperatura nastawiona to34 stopni powierzchnia ogrzewania to 140m2+jedena ¶wieca w gara¿u.Nawiew zastosowa³em od nagrzewnicy Jelcza 24V Sterownik to termo regulator z PE11-2000 troszkê zmodyfikowany.Temperatura w domu 21 stopni
Pozdrawiam
PRYZ
Cytat: Bardzo wazna jest ilo¶æ powietrz dostarczanego do paleniska. Je¶li jest go za du¿o ( to powietrze trzeba ogrzaæ w palenisku), to temperatura spada. Sprawdzone.!!
Witam
Nie tylko problem jest w tym ¿e powietrze nawiewane trzeba ogrzaæ ale równie¿ w tym ¿e wentylator od¶rodkowy posiada stosunkowo znaczny sprê¿ i mo¿e ca³e ciep³o poprostu wywiaæ z pieca przez komin, a tego by¶cie pewnie nie chcieli. Co do wielko¶ci pieca to znam kolegê GO¦CIU osobi¶cie i jest tak jak pisze. Mój szwagier posiada taki piec ¿e przy temp oko³o zera zasypuje raz na tydzieñ a jak jest ciê¿ka zima to co drugi dzieñ. Ca³a reszta regulacji dzieje siê automatycznie.
Zwrócê uwagê na problem o którym nikt tu jeszcze nie wspomnia³. Przy temperaturze na piecu rzêdu 40-50 stopni na ¶ciankach pieca szczególnie tych bli¿szych dolotowi wody osadza siê kondenstat pary wodnej oraz siarki z mia³u i tworzy siê kwas siarkowy. Efekt jest taki ¿e po kilku latach piec jest prze¿arty jak sito i praktycznie ca³y do wymiany. Zastanówcie siê jak ten problem omin±æ - mo¿e okresowo wy³±czaæ pomkê (sterownikiem) aby podnie¶æ temp w piecu celem odparowania kwasu. Np przy koñcu danego cyklu grzania. Czekam na pomys³y. Pozdrawiam RUBIK
Odno¶nie osadzania siê kondensu na ¶ciankach pieca, to nie pozostaje nic innego jak podniesienie temperatury wody powrotnej do kot³a powy¿ej 40 st.C. I zastosowanie do regulacji temperatury wody na instalacjê grzewcz± zaworu trójdrogowego z si³ownikiem, sterowanego najczê¶ciej temperatur± zewnêtrzn± jako mieszacza. Taki uk³ad ma jeszcze t± zalet±, ¿e w uk³adzie pierwotnym mo¿emy jeszcze podgrzewaæ wodê w bojlerze do wy¿szych temperatur, co przydaje sie szczególnie w okresie jesienno-wiosennym.
Adam
Nie ¶ledzi³em dok³adnie ca³o¶ci ale odno¶nie ostatniego postu to chyba b. dobry pomys³. Mam pytanie czy tu nie sprawdzi³ by siê termostat od ukadu ch³odniczego samochodu oczywi¶cie w solidniejszej obudowie.
Nie ¶ledzi³em dok³adnie ca³o¶ci ale odno¶nie ostatniego postu to chyba b. dobry pomys³. Mam pytanie czy tu nie sprawdzi³ by siê termostat od ukadu ch³odniczego samochodu oczywi¶cie w solidniejszej obudowie.
Panowie trzeba temat przemy¶leæ dok³adnie bo wy¿sza temperatura w piecu to wy¿sza tzw strata kominowa. Trzeba wywa¿yæ miêdzy stratami ciep³a a stratami na remont pieca. A pomys³ faktycznie dobry :sm21: nadaje siê do dopieszczenia. Pozdrawiam RUBIK
Witam,
zrobi³em sobie taki sterowniczek z regulacj± obrotów dmuchawy (prêdko¶æ jest proporcjonalna do ró¿nicy temperatury nastawionej i aktualnej) i z mo¿liwo¶ci± podzielenia doby na strefy - w ka¿dej strefie inna temperatura (odliczaniem czasu "zajmuje siê" PCF8583). Chodzi jak diabli, na swoim piecu porówna³em z prac± sterownika typu "za³±cz-wy³±cz" bez regulacji obrotów i bez stref czasowych. Wychodzi mi ok. 30% oszczêdno¶ci mia³u - to chyba du¿o. Zrobione jest to wszystko na procku, wiêc sam schemat niewiele tu pomo¿e... Pozdrowionka.
Do³o¿e i ja swoje "trzy grosze" 8)
Eksploatuje piec mialowy typu SEKO 27kW ze sterownikiem KOMFORT.
Ma on 10 stopniow± regulacje prêdko¶ci dmuchawy , automatyczne za³/wyl pompki CO , przedmuchykot³a (ustawiany czas przedmuchu i przerwy miêdzy przedmuchami).
Mog³o by siê wydawaæ ¿e "Ameryka" Niestety wszystko bie¿e w ³eb je¿eli pali siê kiepsliej jako¶ci mia³em.
Piec jest tz. piecem dolnopaleniskowym czyli pali sie od do³u i gdy brakuje "paliwa"(mia³u) mo¿na dosypaæ kolejn± porcie ok.40-50kg.
Przemilczmy to jednak kupno dobrego mialu (o zawarto¶ci popio³u 3-12% i kaloryczno¶ci 21-27Kcal) to ³ud szczê¶cia -wszyscy sprzedawcy maja przeciesz najlepszy
Ale siê rozpisalem o miale a chcia³em o zupe³nie czym innym.
Napisze mo¿e czego brakuje mi W/W sterowniku:
- sterowania elektozaworu zalo¿onego na obiegu nagrzewnicy w zbiorniku ciep³ej wody(czyli komparatora temperatury ). Je¿eli woda z pieca CO jest wy¿sza od temp w zasobniku to elektrozawur sie otwiera .
- pomiaru temperatury zewnêtrznej , Dzieki wprowadzeniu tego pomiaru mo¿liwe byloby wprowadzenie tz.regulacii pogodowej (im zimniej na dworze tym piec "wchodzi " na wy¿sz± tem. zadana.Tego typu regulacia daje do 20% oszczêdno¶ci.
- i jeszcze jedna ¿ecz , mianowicie w instalacji CO zabudowane s± zawory termostatyczne w momencie gdy na piecu jest zadana za wysoka temp. zawory siê zamykaj± i na t³oczeniu pompki CO ro¶nie ci¶nienie chcialbym aby "korygowa³o" ono temp. zadan± dla pieca w dó³ .
Nadisa³em ju¿ chyba za wiele .
Panowie i Panie mo¿e kto¶ temu podo³a ?
Moja wizia to jaki¶ mikrokontroler ale czekam na jakie¶ sugestie lub propozycie.
"...zrobi³em sobie taki sterowniczek z regulacj± obrotów dmuchawy (prêdko¶æ jest proporcjonalna do ró¿nicy temperatury nastawionej i aktualnej) i z mo¿liwo¶ci± podzielenia doby na strefy - w ka¿dej strefie inna temperatura (odliczaniem czasu "zajmuje siê" PCF8583). Chodzi jak diabli, na swoim piecu porówna³em z prac± sterownika typu "za³±cz-wy³±cz" bez regulacji obrotów i bez stref czasowych. .."
O ile mnie dobrze poinformowe³ znajomy na rynku jest coraz wiêcej takich sterowników np. Komfort. Czy mo¿e to kto¶ potwierdziæ?