Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Falowanie wolnych obrotów - Renault Megane 1,6 97r.

Red_Jack 01 Paź 2007 23:44 12128 11
  • #1 01 Paź 2007 23:44
    Red_Jack
    Poziom 12  

    Witam serdecznie.
    Z falowaniem wolnych obrotów walczę już od jakiegoś czasu, ale bez większych efektów. Zbieram więc informacje i rady.
    Problem pojawia się gdy silnik się rozgrzeje. Obroty zaczynają falować w przedziale ok.700-200 kiedy jadąc puszczam auto na "luz". Po zatrzymaniu obroty uspokajają się i trzymają ok 500. Bywa też że po puszczeniu na luz trzyma ok 700 i nie faluje. To też mnie trochę dziwi, bo te silniki na wolnych obrotach powinny mieć ok 800 obrotów, a 500 to trochę za mało. Kiedy odpalam zimny silnik nie ma najmniejszego problemu. Zaskakuje "na dotyk" i wchodzi na ok 1100 obrotów i nie faluje.
    W ostatnim czasie:
    - wymieniłem przepustnicę wraz z silniczkiem krokowym i czujnikiem położenia
    - wymieniłem świece i cewki zapłonowe
    - ustawiłem zawory
    Była poprawa w pracy silnika. Silnik jest przez cały czas bez względu na temperaturę bardzo zrywny i ma przyspieszenie. Tylko te nieszczęsne wolne obroty.
    Główkuję że może to wina czujnika który odpowiada za podwyższone obroty kiedy koła auta się kręcą. Co to jest za czujnik?
    Proszę o pomoc.
    Red_Jack

  • #2 02 Paź 2007 00:47
    btomi
    Poziom 15  

    A jagies kody bledow sa??
    Co z kontrolka check

  • #3 02 Paź 2007 01:03
    mirekel
    Poziom 18  

    wymień przewody W.N. wysokiego napięcia

  • #4 02 Paź 2007 08:09
    Lomax26
    Poziom 10  

    Witam.
    Jeśli chodzi o falujące wolne obroty to radził bym sprawdzić sondę Lambda.Jest to częsty przypadek w wielu modelach samochodów.

  • #5 02 Paź 2007 19:53
    Red_Jack
    Poziom 12  

    Witam ponownie.
    Kontrolka "check" się nie świeci. A po podłączeniu do kompa żadnych błędów nie wykazało.
    Pozdrawiam

  • #6 04 Paź 2007 08:01
    Lomax26
    Poziom 10  

    Witam ponownie.
    Czy kolega sprawdzał sondę Lambda?
    Pytam bo miałem taki przypadek gdzie komputer nie wykrył usterki ,kontrolka też się nie zapaliła "check" a sonda szwankowała.
    Mimo tego postanowiłem dla pewnośći podmienić na inną i poskutkowało.Teraz jest ok.:)

  • #7 05 Maj 2011 08:28
    chudy1986_
    Poziom 9  

    Witam :)

    Mam podobny problem w Megane 1.4 8V 75 KM benzyna + LPG BRC mianowicie falowanie obrotów przy rozgrzanym silniku.

    Problemów z odpalaniem nie mam. Na zimnym silniku obroty są prawie równe, chociaż czasem przy jeździe i wrzuceniu na luz trzymają się ok 1200-1400 przez kilka sekund po czym spadają do ok 1000. Ale na gorącym przy takiej samej sytuacji często spadają do 500 i migają czerwone kontrolki (gdy obroty spadną nisko) od temp i oleju (jakby silnik zgasł). Na LPG jest dużo gorzej bo obroty trzymają się przy 500!! Przy większym obciążeniu elektrycznym (ogrzewanie tylnej szyby, światła i wentylatory na 4 włączone) obroty falują bardziej co wskazuje, że to chyba usterka elektryczna.

    Sonda wymieniona pół roku temu na oryginalną Bosh, świece też pół roku temu zmieniałem no i uszczelkę pod głowicą wymieniałem + pozostałe uszczelki silnika.
    Mechanik mi to sprawdzał i powiedział, że silnik krokowy działa poprawnie ale na 100% pewny nie jest i stwierdził, że to raczej elektryczna usterka. Dzisiaj sprawdzę jakie napięcie ładowania daje alternator. Mogą to być przewody wysokiego napięcia ale da się to sprawdzić? Jeżeli tak to jak? Proszę o jakieś porady co to może jeszcze być i jak ewentualnie da się to sprawdzić?

    Z góry dziękuję za odpowiedź najlepiej szybką :) i pozdrawiam :)

  • #8 08 Maj 2011 13:13
    wojteknusiek
    Poziom 11  

    Witam miałem podobny problem z meganką i też się męczyłem w sumie nie wiem dokładnie co było przyczyną ale ogólnie mówiąc nieszczelność w układzie dolotowym, czyściłem przepustnice silnik krokowy regulacja zaworów i nic, poprawiło się po wymianie uszczelki pod kolektorem dolotowym i przepatrzeniu wszystkich wężyków ( inst.gazowa wszystkie czujniki podciśnienia ) . Dokładnie nie mogę określić co dokładnie było główną przyczyną ale pomogło. Pozdrawiam i życzę powodzenia.

    Dodano po 28 [minuty]:

    Objawy miałem identyczne jak kolega wyżej ale to nie było nic związane z elektryką. Tylko jak to mówią lewe powietrze w dolocie, silnik jest bardzo wrażliwy na takie neszczelności.

  • #9 09 Maj 2011 09:59
    chudy1986_
    Poziom 9  

    Jak już pisałem to uszczelki miałem wymieniane więc raczej nie wchodzi w grę uszczelka pod kolektorem a pojęcie "wszystkie wężyki" dotyczy instalacji gazowej tylko czy też benzyny, gdyż muszę wiedzieć czy jechać do gazowników czy nie (gaz zakładałem pod koniec listopada 2010 BRC przyp.) no i co sprawdzić ewentualnie - proszę o dokładniejsze info.
    Jak byłem u elektryka to powiedział, że to chyba silniczek krokowy ale żeby go pod komputer podpiąć. Nie opłaca mi się płacić za komputer 100zł jak silniczek kosztuje 190zł zamiennik a nie wiadomo czy to będzie silniczek(czy komputer poprawnie wskaże). Pojadę jeszcze za złomowisko i jak będą mieli to sobie podmienię i zobaczę jak będzie chodzić.

    Pozdrawiam.

  • #11 09 Maj 2011 10:39
    wojteknusiek
    Poziom 11  

    Wężyki wszystkie te od gazu i powietrza. Może jest jaka nieszczelność na wężach od gazu tzn koło wtrysków od gazu.

  • #12 15 Lip 2011 11:08
    chudy1986_
    Poziom 9  

    Witam ponownie, piszę późno bo nie miałem czasu wcześniej..
    Sprawdziłem węże i wszystko wygląda ok, dla pewności wymieniłem wężyk do map sensora i nic nie pomogło. A po odpięciu wężyka od map sensora przy uruchomionym silniku auto zgasło.
    Ostatnio odpiął mi się taki grubszy wąż idący od silnika do filtra powietrza i auto lepiej pracuje lecz jeszcze trochę falują obroty po rozgrzaniu. Wąż ten dostarcza ciepłe powietrze na zimnym silniku? Jakby ktoś mógł napisać do czego służy i czy jest potrzebne jego podłączenie czy nie, no i czy trzeba/ pasuje zaślepić wlot idący do silnika (tan gdzie mi się odpiął)???

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME