Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Altus 140-obudowa/ janbo J-3AN-8 -zwrotnica;jakie g³o¶nik?

02 Oct 2007 10:17 2708 9
    User removed account
    User removed account  
  • Helpful post
    Amper_3
    Level 15  
    A nie my¶la³e¶ o tym, aby wstawiæ do nich oryginalne g³o¶niki Tonsila. Te kolumny same z siebie graj± dosyæ g³o¶no. Jak na warunki domowe, to rzek³bym, ¿ê nawet bardzo. Nie mniej jednak co do barwy, to wedle uznania. Jak dla mnie bas móg³ by schodziæ nieco ni¿ej, ale wystarczy w³o¿yæ w nie nieco pracy i efekt jest naprawdê niesamowity. By³o ju¿ o tym pisane.
  • Helpful post
    piku16
    Level 14  
    Oczywscie nie kupuj innych g³osników, bo to niema sensu kup orginalne g³osniki, i ja bym popracowa³ nad zmiona obudowy bo te tonsilowskie w starym wydaniu nie s± zbytnio dobrze wykonane i z tego co pamietam strojona obudowa by³a na ok 60Hz a mozna z tego tonsila wycisn±c nizszy zakres czestotliwosci.
    User removed account
    User removed account  
    Amper_3
    Level 15  
    Musia³e¶ je nie¼le katowaæ, skoro siê popali³y. Podejrzewam, ¿e to ten wzmacniacz nie by³ w stanie nad nimi zapanowaæ. Ju¿ niejednokrotnie podawano na nie sygna³ powy¿ej 100W RMS i gra³y ³adnie.
    Ale mniejsza o to.
    Po pierwsze: Tonsil posiada jedne z lepszych g³o¶ników ¶rednio i wysokotonowych. Nawet nie mam odwagi porównywaæ je do STX. Poza tym maj± one o wiele wy¿sz± skuteczno¶æ od STX.
    Po drugie : Owszem mo¿esz wymieniæ w nich wzrotnice na zaproponowane prze Ciebie. Ja osobi¶cie nic nie mam do oryginalnych, ale maja ciêcie o ile dobrze pamiêtam na 6dB. Jumbo natomiast 12 i nieco inny podzia³ pasma. Nie mniej jednak wstawienie nowych zwrotnic pozwoli Ci zamontowaæ mocniejsze g³o¶niki. Powiedzmy 30/80. Choæ ja osobi¶cie zostawi³bym tak jak jest.
    Po trzecie : Koledzy pisz±c o zmianie obudowy mieli na my¶li zabiegi typu wzmocnienia powierzchni klejonych, wybicie siatek na bassrefleks'ach, poprawa wyt³umienia. Ca³kowita wymiana okablowania i terminali. Nie ma najmniejszego sensu powiêkszaæ litra¿ obudowy. Lepiej zrobiæ now±. Swoja drog± niezabardzo wyobra¿am sobie, jak mo¿na tego dokonaæ. Je¶li ¼le Cie zrozumia³em, to przepraszam.
    Po czwarte : Aspekt ekonomiczny. Taniej wyjdzie zregenerowaæ wszystkie g³o¶niki, ni¿ kupiæ dwa STX, a po dokonaniu zmian, o których pisa³em i wielu innych, które napewno znajdziesz na forum. Kolumny te zagraj± lepiej ni¿ nowe robione na STX. Nie ok³amujmy siê, STX robi g³ównie g³o¶niki niskotonowe (dobre), ale posiadaj± one ogromny apetyt na moc i nisk± skuteczno¶æ.
    Pozdrawiam i zostawiam Ciê z tym do przemy¶lenia.
    User removed account
    User removed account  
    Amper_3
    Level 15  
    Nie rób tego sam. Profesjonali¶ci robi± to za ca³kiem przyzwoite pieni±dze. +Je¶li jest dobrze zrobiony to w³a¶ciwie nie da siê odczuæ ró¿nicy w d¼wiêku. Za to zastosowanie nowej zwrotnicy bêdzie bardzo wyra¼ne. Pamiêtaj jednak, aby dokonaæ wszelkich zabiegów, o których pisa³em. Sama wymiana okablowania znacznie zmienia d¼wiêk. Jak by¶ móg³ podaæ szczegó³owe informacje odno¶nie tego wzmacniacza. Czy 90 W to RMS? Nie ulega w±tpliwo¶ci, ¿ê one wytrzymuj± bardzo wielkie moce, tylko musi byæ dobry wzmacniacz, który nad nimi zapanuje. Sam osobi¶cie poda³em 60 RMS i sie nawet nie zaj±k³y. Koledzy z forum o wiele bardziej je katowali.
    Jeszcze odno¶nie naprawy. Na Allegro znajduj± siê wszelkie dostêpne elementy, ale jak pisa³em lepiej zostawiæ to profesjonalist±. Natomiast gwizdki z powodzeniem mo¿esz zrobiæ sam. Wystarczy wymieniæ w nim cewki, koszt jednej to bodajrze 9zl. Pracy prawie wogólê, a jaka satysfakcja i zaoszczêdzisz jakie¶ 30zl.(jak mniemam chcesz zrobiæ 4 kolumny).
    Pozdrawiam.
    User removed account
    User removed account  
  • Helpful post
    Amper_3
    Level 15  
    Powiem to tak. 30/80 posiada tak± sam± efektywno¶æ, trzeba natomiast doprowadziæ do niego wiêcej energii. Tak wiêc rezultaty nie bêd± znacznie odczówalne. Przyznajê, ¿e 80 schodzi o 20Hz ni¿ej, ale aby to dobrze odczuæ musia³by¶ zestroiæ obudowê. W kwestii zwrotnic. Owszem mo¿esz je zastosowaæ, maj± lepsze ciêcia 6/12/6/12 dB/okt. Lepiej to zabezpieczy gwizdek i ¶redni przed uszkodzeniem.
    Pozdrawiam.
    User removed account
    User removed account