Musia³e¶ je nie¼le katowaæ, skoro siê popali³y. Podejrzewam, ¿e to ten wzmacniacz nie by³ w stanie nad nimi zapanowaæ. Ju¿ niejednokrotnie podawano na nie sygna³ powy¿ej 100W RMS i gra³y ³adnie.
Ale mniejsza o to.
Po pierwsze: Tonsil posiada jedne z lepszych g³o¶ników ¶rednio i wysokotonowych. Nawet nie mam odwagi porównywaæ je do STX. Poza tym maj± one o wiele wy¿sz± skuteczno¶æ od STX.
Po drugie : Owszem mo¿esz wymieniæ w nich wzrotnice na zaproponowane prze Ciebie. Ja osobi¶cie nic nie mam do oryginalnych, ale maja ciêcie o ile dobrze pamiêtam na 6dB. Jumbo natomiast 12 i nieco inny podzia³ pasma. Nie mniej jednak wstawienie nowych zwrotnic pozwoli Ci zamontowaæ mocniejsze g³o¶niki. Powiedzmy 30/80. Choæ ja osobi¶cie zostawi³bym tak jak jest.
Po trzecie : Koledzy pisz±c o zmianie obudowy mieli na my¶li zabiegi typu wzmocnienia powierzchni klejonych, wybicie siatek na bassrefleks'ach, poprawa wyt³umienia. Ca³kowita wymiana okablowania i terminali. Nie ma najmniejszego sensu powiêkszaæ litra¿ obudowy. Lepiej zrobiæ now±. Swoja drog± niezabardzo wyobra¿am sobie, jak mo¿na tego dokonaæ. Je¶li ¼le Cie zrozumia³em, to przepraszam.
Po czwarte : Aspekt ekonomiczny. Taniej wyjdzie zregenerowaæ wszystkie g³o¶niki, ni¿ kupiæ dwa STX, a po dokonaniu zmian, o których pisa³em i wielu innych, które napewno znajdziesz na forum. Kolumny te zagraj± lepiej ni¿ nowe robione na STX. Nie ok³amujmy siê, STX robi g³ównie g³o¶niki niskotonowe (dobre), ale posiadaj± one ogromny apetyt na moc i nisk± skuteczno¶æ.
Pozdrawiam i zostawiam Ciê z tym do przemy¶lenia.