Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

pll saa1057 - zastosowanie KF

h1000 06 Oct 2007 03:11 14578 51
    niunio
    Level 15  
    h1000 wrote:
    Czy komuś udało się zastosować układ saa1057 na pasma amatorskie do odbiornika kf ? Rozchodzi się o jakiś układ na mikrokontrolerze uwzględniającym pośrednią. Raster 1khz jest zupełnie wystarczający do odbioru jak i pracy na pasmach amatorskich. Jeśli jest ktoś kto jest w stanie nad tym zapanować to proszę się ujawnić :)

Tak mnie oraz wielu kolegom z tego forum się udało, zanim zadasz następne pytania przeczytaj te linki do których się odwołujesz, zamień teorie na praktykę a jak coś nowego wymyślisz to podziel się z użytkownikami tego forum.
    Driver-
    Level 38  
    Na SAA1057 można zrobić bez problemu syntezer z krokiem 15 Hz. Przykładem może być Unisynt2000/2001 wg SP3ABG.
    sq6ade
    Level 40  
    Bez problemu? Chyba nie wiesz co piszesz.. :D

To jest właśnie przykład pałowania się z mapą napięć D/A dociągających wzorzec w funkcji mikrokroku oraz pasma - Gość musiał się nieźle z tym napałować jeśli to działa ok. z faktycznie deklarowanym krokiem PLL :D
    Włos się jeży :D Ale widać że się da. Taka sztuka jest też w CB Lincoln.
    Faces
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam, a nie lepiej zastosować po prostu DDS-a. Pokryje całe pasmo 1-30MHz z krokiem 1Hz. Na sieci są gotowe projekty jak i wsady do procka. Taka synteza będzie miała lepsze parametry niż SAA1057.
    W ogóle nie widzę sensu żyłowania SAA1057, żeby miała krok strojenia np. 15Hz (w sumie to nie już samej syntezy, SAA1057 idzie co 10kHz a resztą zajmuje się procesor).
    Jeżeli przykładowo odbiornik miał by pracować do 25MHz to można zastosować AD5932.
    sq6ade
    Level 40  
    Kolego - temat dotyczy klasycznej PLL a nie poszarpanego sinusa z DA DDS.
    Poza tym w skutek wyjątkowej pazerności i cwaniactwa polskich "radioamatorów" (chodzi o mendy do kwadratu) wkrótce DDSa nie dostaniesz za darmoche jako sampla. Temat DDS proponuję tutaj jako TABU z powyższych powodów.
    h1000
    Level 14  
    Temat dotyczy syntez a nie dds-a. Świadomie poruszyłem ten temat. Teoretyków było na Elektrodzie wielu, a praktycznego układu na KF żadnego !!! Przykładem niech będzie post powyżej użytkownika <niunio> Co ciekawe na UKF jest tego sporo. Ja osobiście na programowaniu mikrokontrolerów się nie znam, jeśli chodzi o obwody wcz i owszem. Osobiście sądze że nikt tu nic własnego nie opublikował, większość to cudza praca ubrana w inne buty, a szkoda bo temat zainteresował by wielu.
    sq6ade
    Level 40  
    h1000 wrote:
    Teoretyków było na Elektrodzie wielu, a praktycznego układu na KF żadnego !!! ..

Od teoretyków gawędziarzy aż się roi :D Nie trzeba daleko szukać :D

h1000 wrote:

Osobiście sądze że nikt tu nic własnego nie opublikował, większość to cudza praca ubrana w inne buty, a szkoda bo temat zainteresował by wielu.

Może to nic wielkiego ale ten mini projekt umożliwia sprzętowe uruchomienie TSA6057 w dowolnej konfiguracji za pomocą mikroprocesora i bez komputera:
    www.sq6ade.elektroda.eu/tsa6057.html

Znajomość układu syntezera wymagana.
    Driver-
    Level 38  
    sq6ade wrote:
    Bez problemu? Chyba nie wiesz co piszesz.. :D

To jest właśnie przykład pałowania się z mapą napięć D/A dociągających wzorzec w funkcji mikrokroku oraz pasma - Gość musiał się nieźle z tym napałować jeśli to działa ok. z faktycznie deklarowanym krokiem PLL :D
    Włos się jeży :D Ale widać że się da. Taka sztuka jest też w CB Lincoln.
    Nie tylko w Lincoln'ie jest taka sztuczka w niektórych sprzętach krótkofalarskich też. Wcale nie trzeba kombinować z pamięciami. Np. w TR-9000 przeciąga się XCO. Robiłem kiedyś syntezę strojoną co 10 Hz na CMOSach. Impulsy z gałki podawane były na liczniki dekadowe starsza cześć BCD sterowała syntezą a część młodsza BCD podawana była na dekodery 1z10. Dekodery przełączały dzielniki napięcia, z których napięcie było brane na przeciąganie XCO. Synteza pracowała z krokiem 1 kHz a XCO załatwiało krok 10 Hz w oberębie 1 kHz. Najtrudniejsze było dobranie dzielników. Dodatkowo całość była pomyślana z podwójnym VFO i dwoma prędkościami przestrajania. Było to w czasach kiedy jeszcze nie królowały mikrokontrolery. Da się więc nawet bez µP. Jakie możliwości obecnie dają µP nie muszę Ci mówić. Można też zrobić syntezer z podwójną pętlą. Jedna pętla z większym krokiem i druga realizująca miejsze kroki. Dwie syntezy w syntezerze. Pierwsza synteza działa np z krokiem 1 kHz, druga również z krokiem 1 kHz ale dzieląc jej częstotliwość przez 10 czy nawet przez 100 można uzyskać miejsze kroki 100 lub 10 Hz.
    sq6ade
    Level 40  
    Driver- wrote:
    Można też zrobić syntezer z podwójną pętlą. Jedna pętla z większym krokiem i druga realizująca miejsze kroki. Dwie syntezy w syntezerze. Pierwsza synteza działa np z krokiem 1 kHz, druga również z krokiem 1 kHz ale dzieląc jej częstotliwość przez 10 czy nawet przez 100 można uzyskać miejsze kroki 100 lub 10 Hz.

Zgadza się - tak też jest właśnie w Lincolnie. Krok 1kHz jest na dodatkowym PLLu a 100Hz na drabince DA ciągnącej kwarc 22MHz. Przytaczam właśnie ten model bo jest popularny.
    Można zrobić tak jak piszesz i wtedy mapowanie mikrokroków na wzorcu nie ma miejsca.
    Dobrym pomysłem jest jako pomocniczy generator użyć DDSa i nim generować mikrokrok. Tak jest zrobione np. w Kenwood TS-50.
    Wydaje mi się że kol ABG też tak zrobił w którymś UNISYNT.
    nexia
    Level 18  
    To był UNISYNT2001 i też chodzi na SAA1057.
    Kabelek
    Level 15  
    A może zamiast SAA1057, użyj SDA2121 (zamiennik - U4280)jest łatwiejszy (przynajmniej dla mnie w obsłudze programowej) bo jest po I2C i można uzyskać naprawdę dziwne kroki.
    Walczę właśnie nad wielozakresowym generatorem.
    Jeżeli chodzi o uwzględnienie p.cz, to robi sie to programowo. Można na stale w programie procesora podać częstotliwość p.cz lub ja programować np. w trybie serwisowym i zapisać w pamięci eeprom. Ten drugi sposób wydaje mi sie bardziej uniwersalny, taka syntezę można wykorzystać do różnych urządzeń z różnymi częstotliwościami p.cz. i nie trzeba nic zmieniać w samym programie procesora. A wpisując wartość p.cz. 0, wyświetlana będzie częstotliwość heterodyny.

Jeszcze na szybko policzyłem i z układem SDA2121 powinna być możliwa synteza z krokiem 500Hz w zakresie 0,5 do 30 MHz

Pozdrawiam
    Kabelek
    sq6ade
    Level 40  
    Wszystko rozbija się o dostępność układów. Ciekawe czipy "z odzysku" RTV są od firm SANYO,SGS-THOMSON,SIEMENS/TEMIC i kilka innych.
    Jednak SAA1057 i TSA60657 są najpopularniejsze w Polsce pewnie dlatego że rodzime tunery cyfrowe były nimi napędzane i z tąd pewnie cały ten temat.

Te układy co proponujesz są dostępne?
    Kabelek
    Level 15  
    seko-elektronik.com.pl/oferta.php?s=sda2121-2
    xxx.electronicpool.de/pl/list/index_S_D_SDA2121-2_.html
    xxx.tarnow.net.pl/index.php?pokaz=towar&tid=139714

w ostatniej pozycji za 19 zł

U mnie w germanii dalem za szt niecałe 3 Euro i nie ma problemu z dostaniem
    Te układy były często ładowane w radiach samochodowych Beckera

Pozdrawiam
    Kabelek
    h1000
    Level 14  
    Bardzo tania i dostępna jest również tda8735, syntez jest od liku, niestety brak kogoś kto potrafi napisać sofcik na procka.
    Kabelek
    Level 15  
    h1000 wrote:
    Bardzo tania i dostępna jest również tda8735, syntez jest od liku, niestety brak kogoś kto potrafi napisać sofcik na procka.

Tą akurat też sie bawiłem. To jest okrojona wersja TSA6057.
    Ale na KF do 30MHz z krokiem 1 kHz sie nadaje.

Co ci konkretnie potrzeba, może Ci pomogę napisać program na te kostki.
    Nie jestem wielkim programistą, też się dopiero uczę, ale w Bascomie mi wszystko jak na razie chodziło na tych kostkach. Odezwij się na kabelek(małpa)gmx.de i się dogadamy.
    Bascom jest naprawdę łatwy, a masz tą możliwość zawsze coś zmienić, udoskonalić. Wie jak to jest, kiedyś też dostałem gotowy wkład do procka, i przez jakiś czas było OK, ale potem było, że przydało by się jeszcze sterowanie pilotem, a jeszcze to i tamto...
    Jestem teraz na chorobowym do końca tygodnia i mam czas, więc chętnie cię wprowadzę w temat procków.
    Przynajmniej na tyle ile pozwala mi moja wiedza.

Pozdrawiam
    Kabelek
    sq6ade
    Level 40  
    Skoro zonko upiera się przy FLL to mam pytanie czy ktoś wypróbował taki praktyczny układ z książki "Radioelektronika dla praktyków" T.Masewicza
    wyd 1986 str.555. Kiedyś się przymierzałem do tego ale wtedy nie można było kupić użytych scalaków :D
    Może ktoś ma scan tego schematu?
    zonko
    Level 23  
    Przecież robiąc układ z 1057 też trzeba zrobić VFO (VCO), przcież trzeba czymś sterować tego 1057 (procesor), trzeba jakoś wyświetlić częstotliwość ( wyświetlacz LCD).
    I jeszcze dochodzi problem z zadużym krokiem. Po co tak sobie komplikować (z tym krokiem). A tu fajne FLL. Sam licznik robiłem i testowałem. Uczciwie przyznam, że układu chwytania nie sprawdzałem, bo mam wystarczająco stabilne VFO.
    Kabelek
    Level 15  
    No i znowu zmiana tematu na FLL czy DDS :cry:
    Kolega h1000 pyta o syntezy i oprogramowanie procków sterujących, a tu gdybanie co by było lepsze.
    Zaproponowałem pomoc w Bascomie napisanie programu, to znowu było bascom jest BEEE. ( Nie czuję się urażony!!! :wink: )
    Wiem, że bascom jest ograniczonym językiem programowania, ale właśnie on jest na moje potrzeby całkowicie wystarczający. Próbowałem w innych i były tylko schody, a gdziekolwiek się zwróciłem o pomoc bo coś tam nie działało, to 90% było odpowiedzi typu bo to tak nie można, bez słowa wyjaśnienia dlaczego lub poszukaj w googlach, tam jest pełno przykładów.

Zonko
    Jaki za duży krok?
    Przecież h1000 wyraznie napisał, że 1kHz całkowicie mu wystarcza.
    Po co wymyślać i całość tylko komplikować, jeżeli mu te wszystkie gadżety nie potrzebne.

Może skupmy się na problemie kolegi h1000 i coś wspólnie wymyślmy na te syntezy

Pozdrawiam
    Kabelek
    sq6ade
    Level 40  
    Kabelek wrote:

Zaproponowałem pomoc w Bascomie napisanie programu, to znowu było bascom jest BEEE. ( Nie czuję się urażony!!! :wink: )

I chwała Tobie że chcesz poświęcić czas na oświatę - już nic nie gdakam na baskoma :D

Co do FLL czuję ciągle niedosyt informacji od praktyków - nie zrobiłem tego układu bo pojawiły się nowocześniejsze możliwości.
    FLL w założeniu jest OK ale wyklucza wygodne funkcje szybkiego dostępu do dowolnej częstotliwości, split, skanowanie itd co umożliwia sterowanie z CPU......

p.s. Częstościomierz w układzie RX to dodatkowe źródło zakłóceń!
    A procesor po załadowaniu rejestru częstotliwości może "usnąć" nie powodując żadnych zakłóceń.
    h1000
    Level 14  
    Krok 1khz jest wystarczający, można tego używać jako zwykłego generatora warsztatowego, jak również jako vfo do odbiorników i trx-ów. Układ powinien mieć możliwość zdefiniowania zakresu pracy od - do, jak również możliwość ustawienia różnicy pośredniej tak aby wskazania były wiarygodne gdzie właściwie urządzenie pracuje. Zasadniczo przy generatorze do 30mhz można wykonać wiele konstrukcji z zakresy całego kfu, to nie musi być wielozakresowe. Wiele osób posiada proste trx-y Bartek, Antek itd. Chętnie je doposarzy w synteze, dodać strojony generator na waricapie przy wzorcu i mamy radio bez ograniczeń.