Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

sony KV-C2969D ch.AE-1C pada 2SD1941

arteko 03 Paź 2007 20:27 1475 13
  • #1 03 Paź 2007 20:27
    arteko
    Poziom 24  

    Uszkodzony 2SD1941 Q804 w odchylaniu.
    Nie miałem oryginału i wtawiłem BUH517. Napięcia zailania 135V.
    TV potestowałem 2h, radiator od BU w normie więc oddałemTV klientowi.
    Podobno chodził 5h i padł.
    Zmierzyłem napięcie 135V ok.
    Wstawiłem orygilalny 2SD1941 i padł w momencie włączenia co może być przyczyną?

    0 13
  • #2 03 Paź 2007 20:45
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  

    Sprawdz cale sterowanie,tranzystor,trafko,prawdopodobny zimny lut.Wszystkie piki w kolektorze.Tymczasem.

    0
  • #3 03 Paź 2007 20:47
    ROMKOJ
    Poziom 28  

    Witam,dokładnie przelutować okolice tego tranzystora,pod lupą ładnie widać zimne luty,przelutować scalak podający impusy H[nie dawno to właśnie u mnie było],no i w ostateczności trafopowielacz.Pozdrawiam.

    0
  • #4 03 Paź 2007 22:23
    arteko
    Poziom 24  

    Zimnych lutów nie stwierdziłem, ale przelutowałem wskazane okolice isprawdziłem C w kolektorze 470p/2KV jest ok. 2SC2688 (ster H) dobry.
    Nie wiem co jeszcze sprawdzić bo mam tylko jeden tranzysyor 2SD1948.
    Może zamiast 135V podam niższe np ok 60V np przez rezystory i zobaczymy co się stanie.

    0
  • #5 03 Paź 2007 22:50
    ROMKOJ
    Poziom 28  

    Czy dotarłeś kolego do scalala ,który generuje impulsy H?,może tam są zimne luty?

    0
  • #6 04 Paź 2007 08:49
    arteko
    Poziom 24  

    Tak dotarłem po drodze jest C518 0,47uF. Zimnych lutów nie stwierdziłem przez lupę. Na dodatniej okładzinie C czyli od strony scalaka jest 1,5 V, a na ujemnej czyli od strony bazy tranzystora sterującegp jest -0,8V przy zasilaczu na żarówce.
    Nie wiem czy uwalić następnego 2SD czy coś jeszcze pomierzyć, nawet gdy wezmę do łapy oscyloskop to i tak mi to nic nie da bo nie mam ocsylogramów, zresztą mój 5MINI bardziej służy mi jako wskaźnik obecności imp. niż przyrząd pomiarowy.

    0
  • #8 04 Paź 2007 14:06
    arteko
    Poziom 24  

    Juz pisałem że wstawiłem oryginał 2SD z cybor-techa i padł w momencie włączenia mam jeszcze jeden oryginał ale nie wstawiam bo może zrobić to samo. Powtórzę że na BUH517 chodził 5 godzin.

    0
  • #9 04 Paź 2007 14:08
    kg.
    Poziom 17  

    Witam. Załóż krowę BU 2527DX może zdążysz coś pomierzyć.

    0
  • #10 04 Paź 2007 18:13
    arteko
    Poziom 24  

    Ale 2SD jest bez diody.

    0
  • #11 04 Paź 2007 22:02
    Marek Gila
    Poziom 10  

    Witam!
    Kiedyś miałem coś podobnego tylko,że dodatkowo leciała korekcja, spróbój wymienić ten kwarc 503 k który jest obok TEA.

    Dodano po 27 [sekundy]:

    Witam!
    Kiedyś miałem coś podobnego tylko,że dodatkowo leciała korekcja, spróbój wymienić ten kwarc 503 k który jest obok TEA.

    0
  • #12 04 Paź 2007 23:00
    arteko
    Poziom 24  

    Wstawilem w zasilanie 2SD ok 300ohm co spowodowało że napięcie na colektor wyniosło ok 60V i wszystko ok. Stopniowo zmniejszalem rezystor czyli zwiększałem napięcie na kolektorze 2SD, przy R=100ohm napięcie na kolektor poszlo nawet niecałe 100V i 2SD padł.
    Na powielaczu kartka wyblakła i nie ma nazwy, jaki to powielacz? jJeśli dostanę jakiś tani zamiennik to zarezykuję wymianę.

    0
  • #13 04 Paź 2007 23:13
    awcon
    Poziom 17  

    A co ze sterowaniem bazy ?Sprawdż trafko , tr sterujący, i całą drogę od US, za ten SD można śmiało dawać BU- ale usterka na 100%to sterowanie bazy (jaki przebieg ,brak szpilek? na mini5 to też widać

    0
  • #14 05 Paź 2007 07:50
    arteko
    Poziom 24  

    Ok sprawdze oscyloskopem,ale co zwykle ulega uszkodzeniu?
    Sprawdziłem:
    Q805 tj tranzystor sterujący 2SC2688
    Rezystor w bazie 2SD 68ohm
    C w kolektorze 2SD 470p/2KV
    Trafko sterujące sprawdze czy przenosi impuls.

    0
  Szukaj w 5mln produktów