Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nie mogę sobie poradzić z obsługą pin'ów AVR

21 Lis 2003 21:23 1175 4
  • Poziom 14  
    Mam wielką prośbę mianowicie: napisałem już wiele programów i wszystkie działały zgodnie z moimi oczekiwaniami (w symulacji programowej :) ), ale nigdy ich nie wrzucałem do procka, no i nadszedł ten sądny dzień kiedy to zbudowałem układ, ale za nic w świecie nie mogę sobie poradzić z obsługą pinów procka i tu moja prośba czy mógł by ktoś napisać najprostszy program dzięki któremu mógł bym zrozumieć istotę rzeczy
    Założenia:

    -Po wciśnięciu przycisku dioda ma zaświecić się

    w BASCOM AVR na układ. 8535
  • Poziom 17  
    niewiem jak to sie robi na symulatorze ale w programie konfigurujesz najpierw porty...

    config porta=input
    config portb=output
    do
    If PINa.0=0 then 'to zależy czy podłanczamy do mast czy do +
    reset PORTb.0
    else
    set PORTb.0
    loop
    end if
    end
    Zwracaj uwage na Port i Pin!
    port >>> wyjście
    Pin >>> wejście


    P.S. Dioda spoko bedzie działać bez tranzystorka 8)
  • Poziom 30  
    Chyba raczej tak:
    config porta=input
    config portb=output
    do
    If PINa.0=0 then
    reset PORTb.0
    else
    set PORTb.0
    end if
    loop
    end

    lub inaczej:

    Declare Sub Nacisnieto_przycisk
    config porta=input
    config portb=output

    Do
    Debounce Pina.0 , 0 , Nacisnieto_przycisk , Sub
    Loop
    End

    Sub Nacisnieto_przycisk
    Portb.0 = Not Portb.0
    End Sub
  • Poziom 14  
    cze!

    Te programy też nie działają! czy przyglądaliście się schematowi który dołączyłem, przycisk jest bez żadnego rezystora podciągającego może to jest błąd?


    Już wiem co jest grane pisząc taki program:

    Config Pina.2 = Input
    Config Pina.7 = Output

    Do

    If Pina.2 = 0 Then
    Porta.7 = 0
    End If

    Loop

    układ dalej nie reaguje, ale kiedy podepne rezystor podciągający do + to jest wszystko ok. I tu pytanie jakie polecenie spowoduje podciągnięcie porta.2 do plusa ??


    Ok. już sobie poradziłem (potwierdza się zasada że "BASCOM'owcy" nie znają do końca układu który programuja :oops: ) ale na błędach sie człowiek uczy
    Pozdrawiam!
  • Poziom 34  
    dopisz set porta i będzie działać tylko zrób to na początku programu po config porta.2= input
    configp porta.7=output
    set porta