Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Diora ws 504 - buczy jedna strona

pompak 05 Paź 2007 15:13 1440 7
  • #1 05 Paź 2007 15:13
    pompak
    Poziom 22  

    Witam mam problem z Diora ws 504, otóż od pewnego czasu zaczęła lewa strona po włączeniu wzmacniacza buczeć( bardzo cicho) , coś koło 50-100hz i po 5 minutach gdzieś przestaje całkowicie, oczywiście wzmacniacz gra bardzo dobrze oprócz tego, układy sie nie przegrzewają.Gdzie może lezeć przyczyna i co sprawdzić? Problem wystąpił gdzies po 1 miesiącu od wymiany wszytskich kondensatorów elektrolicznych , może jakieś zimne luty są ? STK oryginalne nigdy nie wymiane , buczy tylko i wyłączenie na lewym kanale nieważne jak będę kolumny podłączone czy wejście sygnału.
    Pozdrawiam

    0 7
  • #2 05 Paź 2007 15:53
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    A może trafił się jakiś szajs elektrolit?

    0
  • #3 05 Paź 2007 16:00
    pompak
    Poziom 22  

    Na płycie głównej z końcówkami wszytskie kondensatory są Jamicona także raczej ok są. A na płytce przełączników czy przedwzmacniaczach też , ale i tak buczy po odpieciu sygnału od przedwzmacniaczy ( idzie tylko przez rezystor i kondensator do stk)

    0
  • #4 05 Paź 2007 16:02
    Alton88
    Poziom 21  

    Na jakiej firmy kondensatory wymieniłeś ?
    Jeżeli te najtańsze to prawdopodobnie któryś kondensator ,,umiera,,

    0
  • #5 05 Paź 2007 16:10
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    Skontroluj wartość napięcia zasilana STK w momencie "buczenia" jak i po,jednej i drugiej połówki.

    0
  • #6 05 Paź 2007 18:02
    pompak
    Poziom 22  

    Bucząca końcówka ma +,- 60V równiutkie, a drugie STK ma +,- 59,6V. Także napięcie jest ok.
    A mam pytanie bo przy wymianie kondensatorów z zasilaczu wkradł się zimny lut do zasilania ktoregos stk na - napięcie( juz nie pamietam ktorego) i przy wlaczeniu przekaźnik wariował i załączał ale nie było stałego na wyjściu ani zmiennego i tylko przy włączaniu pukał, potem wykryłem że jest odklejona ścieżka od jednego kondensatora ale po tym juz grało jak mówię 1-2 miesiące tak jak trzeba.
    Pozdrawiam

    0
  • #7 06 Paź 2007 12:10
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    A jeśli przestanie "buczeć" to napięcie jest dalej takie same?Sprawdz luty przy STK ewentualnie wymień raz jeszcze wszystkie elektrolity w aplikacji końcówki.

    0
  • #8 06 Paź 2007 21:35
    pompak
    Poziom 22  

    Napięcie jest takie samo jak przed buczeniem i po ...
    Pozdro

    0