Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

silnik dmuchawy silma- nie dziala

m.rozanski 05 Paź 2007 18:05 6095 17
  • #1 05 Paź 2007 18:05
    m.rozanski
    Poziom 13  

    Witam!
    mam silnik od dmuchawy takiej jak od pieca co. po podlaczeniu go do pradu nie dziala. wirnik kreci sie lekko ma luz od strony wentylatora ale po podlaczeniu go do pradu dziala jak hamulec. nie mozna pokrecic wirnikiem. z silnika wychodzi 6 kabli. 2 sa podlaczone do kondensatora na ktorym jest napisane 2 uF 450 V. z pozostalych 4 jeden podlancza sie do 0 a jeden z 3 do fazy (silnik jest 3 biegowy).na silnik jest napisane SILMA SEK 80 G25T-2AM 38/12W 1uF 0,19A.
    dlaczego ten silnik nie dziala? co moze byc nie tak?
    może kondensator jest zly? -ale taki tam byl zalozony.
    rozebralem go wyciagnelem wirnik i nie widac zeby byl gdzies przepalony itp.
    bede bardzo wdzieczny za wszelkie informacje.
    pozdrawiam Michał

    0 17
  • #2 05 Paź 2007 20:28
    malko5
    Poziom 12  

    Witam
    Z podanych przez ciebie objawów wynika że silnik nie ma rozruchu. Przyczyny mogą być następujące:
    1 uszkodzony kondensator
    2 uszkodzone uzwojenie rozruchowe
    3 źle podłączony kondensator
    Zastanawia mnie to że kondensator ma 2uF a na tabliczce pisze 1uF. Ja mam 2,8uF moc max 110W.

    0
  • #3 05 Paź 2007 20:40
    m.rozanski
    Poziom 13  

    dzieki za zainteresowanie. to co radzisz zrobic? kupic kondensator 1 uf?
    aha kondensator jest podlaczony zgodnie z tabliczka na silniku

    0
  • #4 05 Paź 2007 21:00
    Waldek Osiński
    Poziom 15  

    Witam.
    A czy nie trzeba zewrzeć dwóch pozostałych przewodów?

    0
  • #5 05 Paź 2007 21:30
    wola
    Poziom 26  

    m.rozanski napisał:
    Witam!
    mam silnik od dmuchawy takiej jak od pieca co. po podlaczeniu go do pradu nie dziala. wirnik kreci sie lekko ma luz od strony wentylatora ale po podlaczeniu go do pradu dziala jak hamulec. nie mozna pokrecic wirnikiem. z silnika wychodzi 6 kabli. 2 sa podlaczone do kondensatora na ktorym jest napisane 2 uF 450 V. z pozostalych 4 jeden podlancza sie do 0 a jeden z 3 do fazy (silnik jest 3 biegowy).na silnik jest napisane SILMA SEK 80 G25T-2AM 38/12W 1uF 0,19A.
    dlaczego ten silnik nie dziala? co moze byc nie tak?
    może kondensator jest zly? -ale taki tam byl zalozony.
    rozebralem go wyciagnelem wirnik i nie widac zeby byl gdzies przepalony itp.
    bede bardzo wdzieczny za wszelkie informacje.
    pozdrawiam Michał



    Witam. Przychodzą mi na mysl dwie przyczyny;
    1)zwarcie pomiedzy uzwojeniem rozruchowym a roboczym.
    2)masz przesunięty wirnik względem stojana

    0
  • #6 05 Paź 2007 22:07
    m.rozanski
    Poziom 13  

    nie pomyslalem o tym ze 2 pozostale kable powinny byc zwarte. mam je zewrzec i wtedy wlaczyc? nic sie nie stanie jesli nie powinny one byc zwarte a ja je zewre?

    co to jest stojan bo nieznam sie na silnikach elektrycznych? ;/

    dziekuje za wyrozumialosc
    pozdrawiam

    0
  • #7 06 Paź 2007 19:48
    Waldek Osiński
    Poziom 15  

    Witam.
    Przepraszam, ale wczoraj zwinąłem się i nie odpisałem. Wydaje mi się że Twój silnik jest uzwojony podobnie jak pompki obiegowe do c.o. Nic się nie stanie, najwyżej nie ruszy.

    0
  • #8 06 Paź 2007 20:59
    m.rozanski
    Poziom 13  

    a fotki by pomogly? bo chcialbym miec pewnosc ze sie nic nie stanie:)

    0
  • #9 06 Paź 2007 21:55
    Waldek Osiński
    Poziom 15  

    Fotki nie, raczej pomierzenie rezystancji pomiędzy przewodami.

    0
  • #10 07 Paź 2007 14:35
    m.rozanski
    Poziom 13  

    tego to raczej nie bede potrafil zrobic samemu ;/ to od czego mailbym zaczac w naprawie tego silniczka?

    0
  • #11 07 Paź 2007 18:28
    Waldek Osiński
    Poziom 15  

    Zewrzyj te dwa wolne przewody, a jeżeli obawiasz się o silnik to podłącz go przez "esa" 1 amperowego, albo przez żarówkę o mocy 100 watów. I wstaw zdjęcie tabliczki znamionowej. Pozdrawiam.

    0
  • #12 08 Paź 2007 17:41
    m.rozanski
    Poziom 13  

    jak tylko bede miec chwilke to odrazu dam fotke.

    0
  • #13 08 Paź 2007 20:32
    Waldek Osiński
    Poziom 15  

    Ok, czekam.

    0
  • #14 09 Paź 2007 06:41
    histeria
    Poziom 19  

    Jeśli ma luz to z pewnością uległo uszkodzeniu łożyskowanie-w tym przypadku po podaniu napięcia rotor ze statorem przyciągają się i trą o siebie,w związku z czym przy małym momęcie rozruchowym silnik nie ruszy.
    Na wirniku powinny być ślady tarcia się o stator.

    0
  • #15 15 Paź 2007 18:36
    m.rozanski
    Poziom 13  

    silnik dmuchawy silma- nie dziala

    silnik dmuchawy silma- nie dziala

    silnik dmuchawy silma- nie dziala

    to fotki tego silnika. wirnik chyba nie jest nigdrze przytarty bo caly wyglada tak jak na ostatnim zdjeciu

    0
  • #16 16 Paź 2007 13:03
    m.rozanski
    Poziom 13  

    niestety dopiero teraz znalazlem chwilke zeby dac fotki na forum. i co gorsze nie wytarło sie lozysko tylko wirnik ;( widac to na fotce ze ma mniejsza srednice w jednym miejscu. to najpierw usunac te luzy czy cos innego robic? pozdrawiam

    0
  • #17 17 Paź 2007 19:59
    Waldek Osiński
    Poziom 15  

    Witam.
    Cóż, ze schematu na tabliczce jasno wynika, że moją teorię o zwieraniu przewodów można między bajki włożyc. Usunąc luzy, i próbowac dalej. Pozdrawiam.

    0
  • #18 26 Paź 2007 15:50
    m.rozanski
    Poziom 13  

    wreszcie znalazlem chwile czasu i usunelem luzy na lozysku. silniczek zaczol wreszcie dzialac. dziekuje wszystkim zainteresowanym za pomoc

    0