Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

AVT2751 problem z generatorem ?

Logan 06 Paź 2007 16:56 1260 3
  • #1 06 Paź 2007 16:56
    Logan
    Poziom 30  

    Witam

    Zmontowałem kit AVT2751 "Sterownik diody RGB". Problem polega na tym, że dioda swieci cały czas takim samym kolorem (wymieszane są trzy barwy). Potencjometrami mogę sobie kręcić do woli, na układzie nie robi to wrażenia. Wykluczyłem już zimne luty/ błędy montożowe/inne wartości elementów. Gdzie szukać przyczyny takiego zachowania układu ?

    Pdf z opisem i schematem znajduje się tutaj: http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT2751.pdf Na schemacie znalazłem już kilka drobnych błedów. Dodam jeszcze że na zdjęciu umieszczonym w pdfie kondensatory C3, C4 i C5 są ceramiczne, natomiast w zestawie dostałem MKT. Czy to może być przyczyna ?

  • Pomocny post
    #2 06 Paź 2007 20:53
    Quarz
    Poziom 43  

    Witam,
    stawiam hipotezę, iż nie pracuje (lub źle) generator w układzie U1 (4060B) w standardowym rozwiązaniu powinien tam być, zamiast induktora L1, rezonator kwarcowy.
    Czy układ ten pracuje poprawnie to można to sprawdzić za pomocą indykatora stanów logicznych, ponieważ układ ten jest binarnym dzielnikiem częstotliwości, a więc poziomy logiczne, kiedy jego generator pracuje, na jego wyjściach powinny zmieniać się.
    Altenatywą jest zastąpienie cewki L1 rezonatorem kwarcowym o częstotliwości drgań ok. 700kHz i zmniejszenie pojemności C1 i C2 do wartości ok. 100pF.

    Kondensatory C3, C4 i C5 typu MKT są tu jak najbardziej właściwe i nie one są przyczyną nieprawidłowego działania tego układu.

    Pozdrawiam

  • #3 06 Paź 2007 21:16
    Logan
    Poziom 30  

    Indygatora stanów logicznych nie mam. Jestem cienki jest chodzi o cyfrówke, czy da się jakoś inaczej sprawdzić gdzie leży przyczyna ? Tak, aby można to było zreanimować bez zmiany podzespołów ?

  • #4 11 Paź 2007 17:27
    Logan
    Poziom 30  

    Układ działa, wymieniony został C1 na 680pF oraz miniaturowy dławik L1 na cewkę rdzeniową. Problem w tym, że nie wiem ile ta cewka na mH. Widnieją na niej napisy "TUBING oraz 410504-01B FEC.

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo