Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Siemens SX541 i soft SMC VoWBRA7908A

stan 07 Oct 2007 19:35 68026 214
phoenixcontact
  • phoenixcontact
    stan
    Level 24  
    włączniki dostępne bez problemów lub z demontażu.
    tomek3232
    Level 16  
    W końcu miałem trochę czasu na dalszą zabawę z routerem.
    Czyli tak:
    - włącznik naprawiony na krótko :)
    - odpalone wi-fi (wystarczyło podczas sesji w telnecie wcisnąć shift i 9 aby dojść do menu konfiguracyjnego).

Niestety mam problem z softami serii
    ftp://dl.solcon.nl/pub/dsl/firmware/SMC%207908VoWBRA/Oude%20versies
    przy których nie zawsze router się włącza (nieraz za pierwszym razem a nieraz za 3 lub 4 dopiero)
    Problem ten nie występuje na oryginalnym sofcie i smc7908vowbra_fw046t7_h.bin
    i raczej całej reszcie
    http://www.yabu.nl/default.asp?mode=support&item=5744
    Czy inne osoby tez mają taki problem na swoim sprzęcie ?
  • phoenixcontact
    sq1gpr
    Level 12  
    Witam, od dłuższego czasu posiadam router tak jak w temacie. Dzisiaj wziąłem się za próbe uruchomienia VoIP, zrobiłem wszystko wg. opisu na forum IPFON ale nie ruszyło - jest zainstalowany soft SMC ... Z tego co widzę problem jest w tym że router nie komunikuje się internetem, dokładniej mówiąc działa on u mnie tylko jako switch i ap wifi czyli podłączony jest tylko do sieci wenwnętrznej na adresie nierutowalnym, rolę routera/bramki pełni w mojej sieci komputer. Nie bardzo wiem jak skonfigurować tego sx541 tak żeby łączył się z adresami w inecie tzn. gdzie mu wpisać bramke itd. ?
    Ted185
    Level 11  
    Ponawiam prośbę o oryginalny soft na anex A, niestety nie udało mi się zsynchronizować modemu na sofcie SMC. Z góry dziękuję za pomoc
    macz1
    Level 12  
    Witam,
    Ja mam trochę inny problem (a raczej nie problem a zapytanie).
    Mam obecnie SX541 (fabryczny Annex B) na firmware SMC 2.12 z Annexem A.

Ale tak się składa, że musze podłączyć tego routera z sieci Dialog (nie na linii TPSA) więc potrzebuję ponownie Annex B.

Udało mi się znaleźć pliczek: FW-ISDN-2_12.bin i mniemam że to właśnie ten, czyli z Annexem B.
    Jak teraz będzie wyglądała zmiana softu?

W pliku readme.txt mogę przecztać: "when upgrading from FW version 1.xx to 2.xx, please upgrade bootloader first." Więc wnioskuję, że skoro będę przegrywał z 2.12 na 2.12 to nie musze boot loadera przegrywać.

A czy w ogóle musze wchodzić do trybu serwisowego? Może da się ten firmware przegrać w normalnym menu?

Próbował ktoś coś takiego?
    Próbował ktoś w ogóle Annex B na sofcie SMC?

A góry dziękuję za pomoc.
    tomek3232
    Level 16  
    Bootloadera nie musisz zmieniać wgraj go zwyczajnie przez www a jeśli nie pójdzie to to zastosuj metodę z 2 posta tego tematu
    Willy Coyote
    Level 13  
    Panowie,

Szukam właśnie routera do Freedom'a (na TPSA) i fakt zaciekawił mnie ten siemens - tylko, że nie do końca jest to bezproblemowy router!
    Ma prawie wszystko (przydałby się drugi USB) co bym potrzebował: ADSL2+, USB do drukarki lub HDD/flash, bramkę VOIP, AP i switch'a tylko ta mała popularność i gdzie niegdzie pojawiające się złe opinie nie skłaniają do jego kupna!!!

Wy macie z nim "styczność" wię polecicie go pod Freedom'a i czy te wszystkie bajery działają czy to mrzonka i raczej tylko problem???
    partnerpl
    Level 11  
    Witam, mam to urządzonko z wyłączonymi wszystkimi usługami. Po prostu ma robić za swicha oraz za PrintSerwer i VOIP. Router i modem i AP mam inny. Niestety po podłączeniu drukarki wszystko się rozłącza, następuje pernamentne rozłączanie i załączanie urządzenia. Nie ma tego zjawiska gdy podłącze pamięć (kartę pamięci w czytniku). Niestety nie mogę jednak nic z tej karty odczytać. Jest rozpoznawalna nazwa, struktura zapisanych katalogów ale co jest w katalogach to już nie...
    Również nie uruchomiłem jeszcze usługi VOIP, ale tu to czekam na przesłanie ustawień konfiguracyjnych z Halonetu, no chyba że ktoś tu posiada prawidłową konfigurację do tego operatora to byłbym wdzięczny za nią ;-)
    Zauważyłem że z problemem PrintSerwera był już tu ktoś, niestety ja nie znam charakterystyki swojej drukarki wiem tylko że jest to Lexmark P6200 i to wszystko. Może ktoś mi pomóc z tym PrintSerwerem, bo w sumie to na nim i Voipie mi najbardziej zależy. Z góry dzięki za wszekie sugestie.
    partnerpl
    Level 11  
    electricman wrote:
    Kupilem ten router jakis czas temu. W koncu sie za niego zabralem i nie powiem, ale krwi mi napsul. Annex B przerobiony softem SMC na Annex A.
    Co ciekawe aby wogole sie synchronizowal to musialem ustawic Mode: T1.413 Issue 2. :!:
    Aktualnie wgrany soft 2.13, podany tutaj w temacie wyzej.
    Bylem w wielkim szoku. No dobra, ale nie o tym Tu mowa.
    Mam problemik z wykorzystaniem portu USB.
    Podlaczylem drukarke i nic. Nie wiem co zrobic aby drukowala przez siec. Ktos moze cos podpowiedziec? Drukarka to HP LaseJet 1018.
    Gdzies indziej czytalem ze wogole jest problem z drukiem przez siec jesli drukarka jest typu GDI, a jak mniemam ten model takim jest.
    Ale USB nie sluzy tylko jako PrintServer. Mozna je wykorzystac do podlaczenia HDD / PenDrive. Jakos tez mi nie idzie.
    Podlaczylem Pena Kingstona, jest widziany w routerze, pokazuje nazwe rodzaj partycji (FAT16). Gdy klikne na partycje pokazuje "Sharing Folder 1: i obok nazwe KINGSTON. Mozna wejsc do "Sharing Folder 1" i zmieniac ustawienia dostepu itp. Oczywiscie zalaczam pelny dostep bez zadnej ochrony (aby bylo prosciej na poczatek). I dalej jest ZONK. Gdy wchodze przez otoczenie sieciowe, pokazuje mi sie "SMC-group" ale dalej nie chce wejsc. Zalaczam screena.
    Czy ktos probowal udostepnic dane przez USB routera? Mi sie wyczerpuja pomysly.

Modem synchonizuje mi się na ustawieniu "automatic", na innych wogóle nie chce się zsynchronizować. Niestety pomimo synchronizacji nie mogę nawiązać połączenia z Internetem.
    Co do drukarki to wogóle mam problem z jej podłączeniem. Jest to Lexmark P6200 i gdy ją podłączam do USB następuje pernamentne rozłączanie i załączanie całego urządzenie. tak jakby cały czas się restartowało. Więc wogóle nie jestem wstanie wykorzystać serwera druku.
    Co do drugiej części to po wyłączeniu ochrony danych udało mi się odczytać wszystkie dane z karty pamięci umieszczonej w czytniku - kluczu USB. Używam karty Micro SD w przejściówce i to jest włożone do czytnika USB.
    Do udostępnienia karty użyłem kreatora systemowego z routera, czyli tak:
    - Sharing Folder 1: 2GBKINGSTOM (klikamy w Sharing)
    - Browse
    - Klikamy w nowym oknie na nazwę karty
    - Wybieramy All Show
    - zatwierdzamy po otwarciu wszystkich ścieżek po przez Apply
    - a na koniec zapisujemy wszystko.
    No i powinny być dane widzialne.
    Może więc to tu tkwi problem, że należy wyłączyć zabezpieczenie hasłem jak i odczytu tak i zapisu, oraz zapuścić ścieszkę odczytu danych z pamięci... Moja karta, jest widzialna w systemie plików Fat 16 2GBKingston.
    ==================
    Dodano 02-05-2008
    No więc już działa. Po prostu błąd w ustawieniach modemu ADSL i routerze. Obecnie całość urządzonka działa po za nadal serwerem druku. Niestety jest to chyba wina drukarki, a nie serwera.
    VOIP również śmiga, u operatora HALONET. Ogólnie jestem zadowolony.
    Jeszcze pozostało mi rozwiązać ustawienia wewnętrzne sieci na routerze i AP.
    Ktoś szukał ustawień modemu więc jeśli nadal są one potrzebne to służę pomocą i mogę je tu umieścić.
    Acha, urządzenie działa w anex A przeprogramowane z B.
    Bskky
    Level 10  
    iwec probowalem juz chyba z wiekszoscia firmwarow i zawsze nie wychodzi mi to, z www jak i przy uzyciu reset. boota rowniez nie moge wgrac wyskakuje blad mismatch. Prosze o pomoc
    tomek3232
    Level 16  
    Pojawiała się nowa beta softu od SMC SMC7908VoWBRA-FW2_14.bin
    ftp://dl.solcon.nl/pub/dsl/firmware/SMC%207908VoWBRA/BETA-versie
    tomek3232
    Level 16  
    Witam
    Zastanawiam się czy do siemensa sx541 można wgrać "przystosować" firmawre od Philipsa SNV6520-18, znalazłem coś na temt tego routera ale niestety nic nie rozumiem :/
    http://forum.adsl-bc.org/viewtopic.php?t=35693&postdays=0&postorder=asc&start=0
    Moje próby wgrania tego softu kończyły się niepowodzeniem. (zmieniałem także podpisy plików (bootloadera i softu) na BRNBG6520 czyli takie jak w philipsie ale niestety to nie przyniosło żadnego skutku :/.

Mój log z próby uruchomienia na sofcie od philipsa
    Unzipping  web at 0x95ef0000 ... [ZIP 0] failed(4)
    Unzipping  web at 0x95ef0000 ... [ZIP 1] done
    Unzipping code at 0x94000000 ... [ZIP 1] done
    Boot ETCPIP running ...

In C_Entry() function ...
    install_exception
    sys_irq_init
    system startup...
    tcpip_startup...
    ES29LV160D bottom boot 16-bit mode found
    pBootParams=B01F0000
    Set flash memory layout to BPARAMS+RECOVER_KERNEL
    Bootcode version: 0.69d.0
    Serial number: A000000001
    Hardware version: 01
    !!No configuration file present!!
    default route: 0.0.0.0
    BufferInit:
    BUF_HDR_SZ=16 BUF_ALIGN_SZ=0 BUFFER_OFFSET=80
    BUF_BUFSZ0=384 BUF_BUFSZ1=1632
    NUM_OF_B0=500 NUM_OF_B1=500
    BUF_POOL0_SZ=200000 BUF_POOL1_SZ=824000
    Buf0_Block b43309b0  Buf1_Block b42676e0
    BUF0[0]=0xb43309b0 BUF1[0]=0xb42676e0

buffer0 pointer init OK!
    buffer1 pointer init OK!
    init_if() ; gConfig.Interface[0].Link_Type is [4]
    Interface 0 ip = 127.0.0.1

init_if() ; gConfig.Interface[1].Link_Type is [1]
    MAC Address: 00:06:4e:00:00:01
    MAC1 [RX=128 TX=1]: TI External PHY
    Interface 1 ip = 192.168.2.1

init_if() ; gConfig.Interface[2].Link_Type is [0]
    RUNTASK id=1 if_task if0...
    RUNTASK id=2 if_task if1...
    RUNTASK id=3 timer_task...
    RUNTASK id=4 period_task...
    RUNTASK id=5 dhcp_daemon...
    RUNTASK httpd...
    RUNTASK id=8 dhcpd_mgmt_task...
    Starting Multitask...
    MTstart2() begin  ...
    period_task running!!!
    httpd: listen at 192.168.2.1:80
    dhcpd_mgmt_task started...

A poza tym ma może ktoś obraz całego flasha siemnsa lub smc albo przynajmniej pozostałe "partycje" czyli Boot Params i Configuration
    Quote:
    [0] Boot 0xB0000000 128 KiB
    [1] Configuration 0xB0020000 128 KiB
    [2] Web Image 0xB0040000 1728 KiB
    [3] Code Image 0xB0040000 1728 KiB
    [4] Boot Params 0xB01F0000 64 KiB
    [5] Flash Image 0xB0000000 2048 KiB
    Flashende 0xB01FFFFF
    dr_Henio
    Level 16  
    Witam wszystkich kolegów.

Kupiłem sobie właśnie SX541, chce zastąpić nim moją dotychczasową wieżyczkę d-linka (adsl, AP, voip) i już na początku mam pytanie do użytkowników SX541:

Runtime Code Version:
    1.09 (Apr 14 2005 11:08:01)
    Boot Code Version: 0.67.3
    ADSL Modem Code Version: 03.02.06.00A

Czy coś zmieniać? chyba nie są to za świeże firmware?
    Wiem że printserver nie działa, fileserver chodzi. Jeszcze nie podłączyłem neostrady bo testuje na kablówce. Zastanawia mnie też podłączenie PTSN tpsy do gniazda line i zmiksowanie z VOIPem, nie mam przejściówki na RJ45
    .
    Od czego zacząć?
    tomek3232
    Level 16  
    Czyli tak:
    Posiadasz siemensa w wersji annex A warto zmienić oprogramowanie do nowszej wersji aby to zrobić musisz zmienić bootlader i soft aby obsługiwał annex A.
    tu się znajduje bootlader
    ftp://dl.solcon.nl/pub/dsl/firmware/SIP/BOOTLOADER-0.69d
    a tu firmware
    ftp://dl.solcon.nl/pub/dsl/firmware/SMC%207908VoWBRA/SMC7908VoWBRA-FW2_13_DP7_0_4_0.bin
    lub nowsza beta
    ftp://dl.solcon.nl/pub/dsl/firmware/SMC%207908VoWBRA/BETA-versie/SMC7908VoWBRA-FW2_14.bin
    A co do przejściówki to nie musisz jej używać Wystarczy ze wsuniesz wtyczkę rj11 do gniazda rj45 to będzie działać
    Pozdrawiam
    partnerpl
    Level 11  
    dr_Henio wrote:
    Witam wszystkich kolegów.

Kupiłem sobie właśnie SX541, chce zastąpić nim moją dotychczasową wieżyczkę d-linka (adsl, AP, voip) i już na początku mam pytanie do użytkowników SX541:

Runtime Code Version:
    1.09 (Apr 14 2005 11:08:01)
    Boot Code Version: 0.67.3
    ADSL Modem Code Version: 03.02.06.00A

Czy coś zmieniać? chyba nie są to za świeże firmware?
    Wiem że printserver nie działa, fileserver chodzi. Jeszcze nie podłączyłem neostrady bo testuje na kablówce. Zastanawia mnie też podłączenie PTSN tpsy do gniazda line i zmiksowanie z VOIPem, nie mam przejściówki na RJ45
    .
    Od czego zacząć?

Ja bym nic nie zmieniał jeśli urządzenie ma anex A.
    Najpierw podłączyłbym je takie jak jest a później dopiero myślałbym co zmienić jeśli by coś nie działało.
    Nie zmieniając softu miałbyś pewność ze jest urządzenie OK, a tak będziesz główkował czy to jest soft do d... czy sx.
    Ja opdalilem urządzonko tak jak je kupiłem i nic nie zmieniałem. Anex A zainstalował mi sprzedawca i po za serwerem wydruku wszystko działa bez problemów.
    dr_Henio
    Level 16  
    Wlasnie szkoda braku printserwera. Chcialem go wykozystac.
    A jak sie sprawuje u Was fileserwer? Jaki mozna uzyskac transfer w sieci lokalnej, miedzy laptopem wifig a hdd podpietym do usb?
    partnerpl
    Level 11  
    dr_Henio wrote:
    Wlasnie szkoda braku printserwera. Chcialem go wykozystac.
    A jak sie sprawuje u Was fileserwer? Jaki mozna uzyskac transfer w sieci lokalnej, miedzy laptopem wifig a hdd podpietym do usb?

Powyżej pokrótce opisałem jak się dostać fileserwera.
    Z Vistą mi działał bez problemów, gdyż to soft simensa obsługuje ten serwer. Tak więc nie powinno być kłopotów.
    Co do printserwera, to sprzedawca twierdzi że mu działa bez problemów ale on uzywa drukarki HP i mówił że z HP nie powinno być problemów. Jak spradzę to dam tu znać.
    dr_Henio
    Level 16  
    W czym jest lepszy soft SMC od SIemensowskiego?

Można wgrać anex A siemensa? nie moge nawet VOIPa odpalic na tym moim.
    tomek3232
    Level 16  
    Niestety na chwile obecną nigdzie niemożna dostać działającego softu siemensa sx541 annex a (w sumie to jest dostępny ten soft ale po wgraniu router nie działa na nim).
    A co do voipa to napisz dokładnie jaki masz problem(wrzuć screna z ustawieniami).
    stan
    Level 24  
    Nie zgadzam się z przedmówcą - SX541 z anneksem A (oprogramowanie oryginalne) używam od prawie roku najpierw na NET24 na linii TPSA a obecnie na Neostradzie bez zastrzeżeń. Korzystam z voip i fileserwer. Nie używam printserwera - podobno wyjście usb można używać tylko jako fileserwer albo printserwer. Jestem bardzo zadowolony z urządzenia.
    jozefg
    VIP Meritorious for electroda.pl
    I to się zgadza. :)
    Używam SX541 od niedawna, oryginalny soft - skonfigurowałem neo, WIFI, komputer po skrętce, VoIP bez problemu w sieci T2,
    Nie używam gniazda USB.

I po co zmieniać jeżeli jest dobrze? :)
    tomek3232
    Level 16  
    Przepraszam kolegów ale się nie zrozumieliśmy.
    Chodzi o to ze są oryginalne siemensy annex a i chodzą jak najbardziej w porządku, ale niestety nigdzie niemożna dostać tego softu aby wgrać go do siemensa annex b i używać. Jest niby jeden plik który ma pochodzić od siemensa sx541 annex a ale niestety po wgraniu ruter nie uruchamia się poprawnie.
    Jeżeli ktoś ma soft siemensa na annex a to proszę go wrzucić.
    Soft Siemensa annex B i smc ma nagłowek a raczej podpis "BRNTI7300" a ten który posiadam i ma pochodzić z wersij annex A ma podpis "BRN4519HW"
    Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić.

A co do zmiany softu na nowszy to już sprawa indywidualna, ja zawsze to robie a jak chodzi gorzej to wracam do starszej wersji.
    dr_Henio
    Level 16  
    Przeprowadziłem test zapisu na pendriva ScanDisk ultra 2 podłączonego do fileservera, wynikiem się rozczarowałem bo ostatecznie chciałem podpiąć 80GB HDD

Pendriv podłączony do sx541:
    TC pokazywał transfer 250-300 kilobajtów/s jakies 6-7min
    Pendriv podłączonu do laptopa:
    TC uzyskał transfer 6800 kilobajtów/s w 12s

Przenosiłem plik 100mb

Nadal mam problem z VOIP
    zaznacze tylko że robie testy na kablówce nie wykorzystuje modemu adsl, może to ta wina? może bramka voip nie uzyskuje połączenia z gniazd LAN? Jest tam przecież QoS

Lampka VOIP nie zapaliła mi się. A oto moje ustawienia:

partnerpl
    Level 11  
    tomek3232 wrote:
    Przepraszam kolegów ale się nie zrozumieliśmy.
    Chodzi o to ze są oryginalne siemensy annex a i chodzą jak najbardziej w porządku, ale niestety nigdzie niemożna dostać tego softu aby wgrać go do siemensa annex b i używać. Jest niby jeden plik który ma pochodzić od siemensa sx541 annex a ale niestety po wgraniu ruter nie uruchamia się poprawnie.
    Jeżeli ktoś ma soft siemensa na annex a to proszę go wrzucić.
    Soft Siemensa annex B i smc ma nagłowek a raczej podpis "BRNTI7300" a ten który posiadam i ma pochodzić z wersij annex A ma podpis "BRN4519HW"
    Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić.

A co do zmiany softu na nowszy to już sprawa indywidualna, ja zawsze to robie a jak chodzi gorzej to wracam do starszej wersji.

Kolego, zakupiłem na allegro tego simensa i okazało się że jest opisany jako anex B. Po telefonicznym ustaleniu okazało się że jest wgrany anex A. Przystąpiłem więc do konfiguracji urządzenia i działa.
    Działa przyzwoicie, po za PrinSerwerem, na którym mi najbardziej zależało. No ale wynagradza mi jego brak, VOIP i FileSerwer.
    Tak więc jednak gdzieś jest jednak dobry soft a problem tkwi w jakimś triku przy jego wgrywaniu?
    Simens jest za poważny by wypuszczać badziewie, pracowałem na kilku przemysłowych urządzeniach i zawsze było wszystko OK.

Dodano po 10 [minuty]:

dr_Henio wrote:

Nadal mam problem z VOIP
    zaznacze tylko że robie testy na kablówce nie wykorzystuje modemu adsl, może to ta wina? może bramka voip nie uzyskuje połączenia z gniazd LAN? Jest tam przecież QoS

Lampka VOIP nie zapaliła mi się. A oto moje ustawienia:

To jest właśnie problemem by VOIP podjął pracę gdy nie używa się modemu. Ja próbowałem go odpalić gdy urządzenie było w sieci jako swich, bez routera za natem z innego routera. Niestety Poległem, nie dało się odpalić VOIPa.
    Dopiero po przełączeniu urządzeń, gdy sx stał się modemem i odpaliłem na nim router, VOIP podjął pracę. Może więc faktycznie jest tak że musi pracować jako zarządca sieci...
    Z jakiego systemu kopiowałeś dane i na jaki nośnik?
    Miałem przypadek że na jednej pamięci nie szło kopiować taki był niski transfer a na drugej śmigało że hej. Ta kiepska pamięć to był flasch EMTC-a. Nie polecam nikomu ich wyrobów. Na kingstonie śmiaga super.
    dr_Henio
    Level 16  
    Tak jak napisalem SanDisk U2 a Vista 64.

A jakie Wy uzyskujecie transfery?

Jeszcze jedno jak przydzielic hasla na dostep do fileserwera? hasla moge udzielic ale nigdzie nazwy uzytkownika.
    partnerpl
    Level 11  
    No to jak masz vistę to tak może być, ja mam również vistę i podobne czasy. Spróbuje dzisiaj sprawdzić to pod XP, ale z tego co czytałem o tych urządzonkach to nie mają jakichś rewelacyjnych osiągnięć, a już na pewno nie są demonami szybkości.
    co do VOIPa, skąd masz te ustawienia? bo ja w nazwie usera musiałem wpisać swoją nazwę z rejestracji.
    Ja mam tak:
    Phone Numer [nazwa konta]
    Display Name [nazwa konta]
    SIP Domain sip.halonet.pl oczywiście Ty masz swojego operatora więc masz ok.
    Realm sip.halonet.pl - j.w.
    Username [nazwa konta]
    Pasword [ze swojego konta]
    Czyli ustawienia masz takie same jak ja, za wyjątkiem rejestracji czasowej na serwerze.
    Jeśli urządzenie masz w sieci to zmniejsz czas rejestracji na serwerze do 60sek. 1800s to stanowczo za długi czas.
    Pozostałe ustawienia masz ok.
    Jeszcze jedna uwaga.
    Dopiero po włączeniu NAT-a urządzenie podjęło prawidłową pracę, więc może być, że pracując w sieci po za innym routerem nie zadziała VOIP, a jesli tak by było to byłoby bee...

Nie znalazłem możliwości przydzielania haseł dla użytkowników w sieci.
    tomek3232
    Level 16  
    partnerpl wrote:

Kolego, zakupiłem na allegro tego simensa i okazało się że jest opisany jako anex B. Po telefonicznym ustaleniu okazało się że jest wgrany anex A. Przystąpiłem więc do konfiguracji urządzenia i działa.
    Działa przyzwoicie, po za PrinSerwerem, na którym mi najbardziej zależało. No ale wynagradza mi jego brak, VOIP i FileSerwer.
    Tak więc jednak gdzieś jest jednak dobry soft a problem tkwi w jakimś triku przy jego wgrywaniu?
    Simens jest za poważny by wypuszczać badziewie, pracowałem na kilku przemysłowych urządzeniach i zawsze było wszystko OK.

Czyli wychodzi na to ze jakoś można zdobyć i wgrać soft annex A, tylko gdzie i jak ?
    Poza tym ja nie twierdze ze siemens jest zły i ze to jakiś bubel (robi to co ma robić) a ze ja jestem zwolennikiem zmian firmware na nowsze to nic tego nie zmieni :) a jeśli nowsze okazuje się gorsze to powracam do starszego :)
    Mógłbyś zrobić screnna zakładki status i podesłać go tu ?
    Pozdrawiam Tomek