Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lodówka,BOSCH,KGV2604/06,nie chłodzi !!!!

brodinek 07 Paź 2007 19:45 3074 3
  • #1 07 Paź 2007 19:45
    brodinek
    Poziom 9  

    Od kilku dni mam kłopot nie działa mi lodówka.
    Światełko wewnętrzne świeci w lodówce, ale nic pozatym się niedzieje - niechłodzi.
    Czytałem różne posty ale niewiem od czego zacząć w sprawdzaniu .
    Posiadam przyrząd do pomiaru napięcia , rezystancji innaczj mówiąc SAF-350.
    Pomyślałem że za waszą pomocą coś się uda zaradzić.
    Będę zadowolony z podesłanych materiałów jakichkolwiek co mogłyby mi pomóc ustalić przyczynę usterki.
    Obecnie zrobiłem pomiar rezystancji na kostce 3pin umiejscowionej w górnej części lodówki podpinanej do płytki PCB . Są tam 2 przewody niebieskie skręcone razm do jednego pinu . Pozostałe dwa to brązowy i ciemno brązowy . W jednej parze wychodzi pomiar 6,35 kohm przy tem.19 s C taka jest w pomieszczeniu ,a na drugiej 37,5 kohm .
    Jeśli to są przewody do termistorów to czy wartości są poprawne i czy można te elementy wykluczyć że są wadliwe . Poza tym do sprężarki dochodzi napięcie a pomiędzy masą a przewodami jest takie:

    Zielono-żółty === Niebieski 80V AC
    Zielono-żółty === Czarny 80V AC
    Zielono-żółty === Brązowy 136V AC

    bez masy :

    Brąz === Czarny 222 V AC
    Brąz === Niebieski 222 V AC

    Za wszystkie informacje wielkie dzięki .

    0 3
  • #2 07 Paź 2007 21:01
    slawek1111
    Poziom 26  

    Witam
    Po pierwsze sprawdź jakie masz napięcie w gniazdku.Następnie sprawdź kabel zasilający lodówkę ,oraz sprawdź termostat.
    Pozdrawiam

    0
  • #3 07 Paź 2007 21:33
    theo23
    Poziom 14  

    Na początek znajdź termostat i zewrzyj go " na krótko " , pod warunkiem
    prawidłowego zasilania tej lodówki . Przewód w kolorze żółtozielonym nie wiedzie prądu roboczego i jest połączony z obudową . Jeśli tam występuje potencjał to jest to sytuacja awaryjna i dziwne że zabezpieczenie linii przeciwporażeniowe nie zadziałało . Sprawdź czy w gnieździe zasilającym kołek uziemiający jest podłączony do trzeciego przewodu ( też w kolorze żółtozielonym ) . Jeśli nie masz doświadczenia i wiedzy to moim zdaniem nie bierz się za to , ponieważ grozi to porażeniem elektrycznym użytkowników .
    Jeśli to wspomniane wyżej zwarcie pomoże to przyczyna leży w wadliwym termostacie . Jeśli to nie pomoże to pisz o dalszą wiedzę .

    0
  • #4 08 Paź 2007 18:26
    brodinek
    Poziom 9  

    Więc tak:
    Zasilanie w gniazdku ma teraz 222V DC . Przewody zasilające lodówkę są wporządku. Na brązowym jest napięcie , pozostałe czarny,niebieski, i masa bez napięcia.
    Co do termostatu to nie wydaje mi się żeby ten model lodówki posiadał taki element jako manualny , wedługmnie zastępuje go układ elektroniczny podczepiony w górnej części lodówki "Płytka PCB"
    Na tej płytce część elementów jest wykonana w technologi SMD.
    A tak ogólnie to jest w tej chwili odłączona .
    Na dole przy sprężarce są wyprowadzenia do zasilania- i tak :
    Niebieski podpięty jest po literkę N - jako że jest to neutral brak w nim fazy. Uziemienie oczywiście brak fazy. L - na tej lini jest faza. T - tu nie ma fazy.
    Jak więc mam sprawdzić czy sprężarka działa bo wydaje mi się że mogę to zrobić. Czy jeżeli na brązowym - L jest faza to czy niebieski N powinienem połączyć z czarnym T aby zprężarka dała znak .
    Proszę o uświadomienie niechciałbym uszkodzić sprężarki jeśli jest dobra.

    0
  Szukaj w 5mln produktów