Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

na kondensatorze same zera

nitroactive 08 Paź 2007 14:57 1104 11
  • #1 08 Paź 2007 14:57
    nitroactive
    Poziom 9  

    Jadac dzisiaj na uczelnie moj kondensator w pewnej chwili zaczal wydawac z siebie dzwieki z brzeczka. Nie weiem co jest jak pozniej zobaczylem co jest to okazalo sie ze na woltomierzu sa same 0 na zapalonym silniku. Czy mozliwe jest ze sie rozladowal??.

    zestaw: CP hpb1502+ kond 1F+ gl Infinity REF 1250W

    0 11
  • #2 08 Paź 2007 15:41
    IrekKo
    Poziom 32  

    nitroactive napisał:
    ... zaczal wydawac z siebie dzwieki z brzeczka.

    Że , co robił ? :D
    Być może padła "tylko" elektronika.
    Odłącz go na chwilę od akumulatora i zobacz, czy trzyma napięcie (powinno co najwyżej lekko spadać przy pomiarze).

    0
  • #3 08 Paź 2007 15:42
    fuutro
    Poziom 43  

    Kondensator nie jest (nie powinien) być jedynym źródłem zasilania dla wzmaka, zwłaszcza o tak dużej mocy. Sprawdź czy dodatnia szyna zasilania nie przerwała się gdzieś, czy nie poszedł bezpiecznik.

    0
  • #4 08 Paź 2007 18:47
    renegatt
    Poziom 23  

    Czesc
    Mialem podobna sytuacje, na kondensatorze byly same zera jednak sam kondensator pracowal prawidlowo ,padla elektronika. Jak działa dobrze to nic nie musisz zmieniać.

    0
  • #5 08 Paź 2007 19:52
    nitroactive
    Poziom 9  

    Sprawdzilem dokladniej i zauwazylem ze kondensator wydaje sygnal dzwiekowy gdy napiecie spada ponizej 10V. Gdy zakladalem sprzet pare dni temu to na zapalonym silniku bylo ok 14V na kondensatorze teraz jest 12V. Sprawdzilem punkt masowy ale dalej jest 12 i przy mocnym graniu przygasaja swiatla, czego wczesniej nie bylo. Zmierzylem napiecie na klemach na zapalonym jest 14V.

    Kiedy na kondensatorze byly same zera sub wogole nie gral. Odpialem go calkowicie od zasilania i ruszylo ale z w/w spadkami.
    Moze pomoze ponowne rozladowanie i naladowanie kondensatora??

    0
  • #6 08 Paź 2007 19:57
    wow
    Poziom 27  

    Sprawdz dokładnie całą instalacje. Może coś się poluzowało odkręciło. Może bezpiecznik w oprawce nie styka mocno :)

    0
  • #7 08 Paź 2007 21:53
    izotopekMax
    Poziom 17  

    hms moglibyscie mi polecic jakis miernik dostepny np na allegro do sprawdzania stanu naladowania akulumatora?
    Bo tu w rozmowie bylo zamienione zdanie o tym. wiec zwracam sie z pytaniem:)

    0
  • #8 10 Paź 2007 13:49
    Malczyk2000
    Poziom 15  

    izotopekMax napisał:
    hms moglibyscie mi polecic jakis miernik dostepny np na allegro do sprawdzania stanu naladowania akulumatora?
    Bo tu w rozmowie bylo zamienione zdanie o tym. wiec zwracam sie z pytaniem:)


    Nie ma co polecać, kup zwykły miernik cyfrowy - jest takich kupę na Alledrogo w cenie od kilku do kilkunastu złotych. Wszystkie takie same tylko obudowy i garaże w których są lutowane są inne :|

    0
  • #9 12 Paź 2007 21:15
    nitroactive
    Poziom 9  

    Sprawdzilem cala instalacje nic nie znalazlem, przeczyscilem klemy, rozladowalem i naladowalem kondensator od nowa i dalej na kondensatorze max 12V (a bywalo 14V). O przygasaniu podswietlenia deski i swiatel nie wspominam. I w zwiazku z tym sie zastanawiam czy moze do tego wzmaka byc moze potrzebny bedzie kondensator 2F???

    0
  • #10 12 Paź 2007 22:15
    fuutro
    Poziom 43  

    Sprawdź akumulator, tylko nie jakimś najtańszym miernikiem, bo ich wskazania są nic nie warte. Taki miernik jest przystosowany do przepływu nawet prądu zwarciowego w akumulatorze. Alternator zapewne nie wydala z ładowaniem akumulatora, bo daje pewnie kilka...kilkanaście amper prądu ładowania a wzmak w tym czasie zasysa dobre 10 razy tyle.

    0
  • #11 13 Paź 2007 09:44
    Malczyk2000
    Poziom 15  

    fuutro napisał:
    Sprawdź akumulator, tylko nie jakimś najtańszym miernikiem, bo ich wskazania są nic nie warte.


    Wskazania nie są nic warte, szczególnie przy tak precyzyjnym pomiarze jak pomiar napięcia akumulatora, nie przesadzaj.

    0
  • #12 13 Paź 2007 10:00
    fuutro
    Poziom 43  

    Jak nie obciążysz akumulatora to miernik pokaże tylko sem, a to nic nie mówi o stanie akumulatora.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo