Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz Unitra Diora WS 418- chrczący kanał

jmj1 08 Oct 2007 20:32 1164 12
  • #1
    jmj1
    Level 2  
    Witam!
    Przeglądnołem różne wątki na formu dotyczące tego wzmacniacza ale nie znalazłem nic na temat takiego uszkodzenia - a mianowicie jeden kanał gra czysto natomiast drug charczy (dzwięk nieczysty). Sygnał podawałem z różnych źródeł i ciągl jest tak samo. Wymieniełem tranzystory mocy i sterujące ale usterka nadal występuje. Nie mam już pomysłu. Proszę o pomoc. (wzmacniacz nie był używany kilk lat)
  • #2
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    Rezystory niskoomowe sprawne?Luty w ich okolicach poprawione?
  • #3
    jmj1
    Level 2  
    Dwa wymieniłem 220R i 47R oraz 0,33R na dzielniku (nie było drutowych to wstawiłem ceramika 5W) były przyjarane. Co do reszty wyglądają na ok.
  • #4
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    Nie mam schematu do tego modelu ale pewnie jest on zasilany symetrycznie.Czy obie połówki zasilania dochodzą do tranzystorów końcowych?
  • #5
    jmj1
    Level 2  
    Sprawdziłem - zasilanie jest prawidłowe.
  • #6
    Alton88
    Level 21  
    A może kondensator główny za mostkiem już zaczyna wariować ??
    Z racji wieku wzmacniacza profilaktycznie powinieneś je wymienić na około 6800 uF nie więcej jak 10000uF
  • #7
    Tomas20
    Level 14  
    Zamień wyjścia przedwzmacniacza tzn. z dobrego kanału przełącz na ten charczący i odwrotnie, to pozwoli ci określić czy usterka pochodzi z przedwzmacniacza czy rzeczywiście jest coś z końcówką mocy. Kondensator filtrujący możesz też wymienić, choć gdyby był walnięty to obydwa kanały by źle grały.
  • #8
    robinr
    Level 15  
    Witam.
    Sprawdź jeszcze kondensator na wejściu oraz parę różnicową.
    pozdr.
  • #9
    Remeknapr
    Level 33  
    jmj1 wrote:
    Co do reszty wyglądają na ok.

    Wyglądają? Elementów nie ocenia się po wyglądzie, lecz przy pomocy pomiarów. Bez oscyloskopu trudno zlokalizować miejsce występowania zniekształceń.
  • #10
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    jmj1 wrote:
    Sprawdziłem - zasilanie jest prawidłowe.
    W którym miejscu dokonałeś pomiaru?Opisz dokładnie.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Alton88 wrote:
    A może kondensator główny za mostkiem już zaczyna wariować ??
    Z racji wieku wzmacniacza profilaktycznie powinieneś je wymienić na około 6800 uF nie więcej jak 10000uF
    Po jakie gów... ma wymieniać go jak drugi kanał gra normalnie?
  • #11
    Alton88
    Level 21  
    Po takie gów...o że napisałem żeby profilaktycznie je wymienił ...poprostu ze starości tym bardziej że to stary polski sprzęt a widomo jakiej jakości siedzie kondensatory .
  • #12
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    Hmmmm za taką radę to chyba ostrzeżenie by się należało.
    Autorowi należy pomóc usunąć usterkę a nie narażać go na niepotrzebne koszty.Wymieni go i co?Dalej jeden kanał będzie niesprawny i co mu wtedy napiszesz?
  • #13
    jmj1
    Level 2  
    Wielkie dzięki za zainteresowanie moim problemem. Postaram się skorzstać z Waszych wszystkich propozycji. Każda z nich jest cenna. O wynikach prób postaram się jak najszybcjej poinformować szanownych Kolegów. Jeszcze raz wielkie dzięki. A terez zakasuję rękawki i biorę się do roboty!