Witam ! No więc nie ma co walić w bawełnę, rzadko się udzielam tutaj ale staram się dużo czytać
Forum jest do pomocy więc nie zaszkodzi mi się zapytać. A więc tak:
Posiadam w sumie stary wzmacniacz jakiegoś Philipsa z 2 biednymi kolumnami gdzie czyt. głośnik " basowy " ma 9cm
na wmacniaczu 4 kanały do wykorzystania a pobór mocy prawdopodobnie 75Wat :/ bo tylko to pisze na naklejce obok napisy marki i typu
hmm coś tu śmierdzi maaaałą mocą
no więc kombinuje jak tu podłączyć zeby to wszystko jakoś w sumie dobrze grało.
Tutaj zdjęcie jakie MAM obecnie podłączenie kolumn do tego wzmacniacza. Na czerwono pokazałem jakie MIAŁEM.
Wcześniej miałem podłączone obydwie kolumny do tych dolnych kanałów Right & Left, myślę że teraz osiągnąłem mostek lecz mogę się mylić. Jedno co zauważyłem to że nie słychać juz takiego " uderzania głośnika ? ", membrana jest jakby lepiej kontrolowana, natomiast basik ( nie śmiej się
) zanikł jakby, na niższym natężeniu głośności. Ale tak jakby lepiej to grało wszystko.
Zakupiłem Altony 80tki, teraz tylko czekam aż dotrą do mnie
wiem że to będzie za słaby dla nich wzmacniacz ale przez miesiąc będą musiały tak grać. Teraz nasuwa się pytanie czy będzie tragicznie czy nawet będzie to ładnie grało ? i przy okazji od razu zapytam jakiej mocy polecacie wzmacniacz dla tych Altonków ?
w granicach jakiej mocy...
No i ostatnie pytanie to... kable
Taaa jest ich od groma na Allegro i nie mogę się połapać jakie kupić. Trochę poczytałem i dla upewnienia czy choćby takie kable (2.5mm)
http://www.allegro.pl/item250273992_cena_szok_miedz_beztlenowa_2x2_5_mm_1_9_za_metr_.html
były by dobre? Widać że na 2 kanały leci miedź, atrakcyjna cena lecz czy to czasem nie jakieś chińskie cudo?
To chyba na tyle
Jestem otwarty na wszelakie wskazówki.
Pozdrawiam
P.S.: Aaa no i dodam że Altony są na oryginalnych głośnikach Tonsilowskich i membranach. Nic nie było w nich dłubane. Myślę że będą się dobrze spisywać
Zdjęcie zmniejszyłem. Ck.

Posiadam w sumie stary wzmacniacz jakiegoś Philipsa z 2 biednymi kolumnami gdzie czyt. głośnik " basowy " ma 9cm

Tutaj zdjęcie jakie MAM obecnie podłączenie kolumn do tego wzmacniacza. Na czerwono pokazałem jakie MIAŁEM.

Wcześniej miałem podłączone obydwie kolumny do tych dolnych kanałów Right & Left, myślę że teraz osiągnąłem mostek lecz mogę się mylić. Jedno co zauważyłem to że nie słychać juz takiego " uderzania głośnika ? ", membrana jest jakby lepiej kontrolowana, natomiast basik ( nie śmiej się

Zakupiłem Altony 80tki, teraz tylko czekam aż dotrą do mnie

No i ostatnie pytanie to... kable

Taaa jest ich od groma na Allegro i nie mogę się połapać jakie kupić. Trochę poczytałem i dla upewnienia czy choćby takie kable (2.5mm)
http://www.allegro.pl/item250273992_cena_szok_miedz_beztlenowa_2x2_5_mm_1_9_za_metr_.html
były by dobre? Widać że na 2 kanały leci miedź, atrakcyjna cena lecz czy to czasem nie jakieś chińskie cudo?

To chyba na tyle

Jestem otwarty na wszelakie wskazówki.
Pozdrawiam
P.S.: Aaa no i dodam że Altony są na oryginalnych głośnikach Tonsilowskich i membranach. Nic nie było w nich dłubane. Myślę że będą się dobrze spisywać

Zdjęcie zmniejszyłem. Ck.