logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat ideowy monitora Belinea 103055 – gdzie znaleźć? Uszkodzone odchylanie poziome

maro0512 09 Paź 2007 16:51 1491 9
  • #1 4362683
    maro0512
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    mam prośbę
    Czy znajdzie sie ktoś kto mi powie gdzie szukac kug udostępni mi schemat ideowy do belinea 103055
    Padło odchylanie poziome (wąski pionowy pasek) i nie moge z tym ruszyć
    Pozdrawiam i licze na pomoc
    Maro
  • #2 4364076
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6830
    Belinea 103055 --> HANSOL 710P
    Hoy Q412 - 2SC5584
    FBT FQB-17A002 rev.01 SAMSUNG .
  • #3 4364391
    Roman Wosicki
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Uczep się cewek odchylania.To powinno Ci się udać bez schematu.Gdzieś masz przerwę.
  • #5 4378155
    maro0512
    Poziom 10  
    Witam
    Monitorek ruszył
    Mam nadzieję ze nie na chwilę:)
    Wymieniłem tranzystor mocy w odchylaniu poziomym
    Pozdrawiam wszystkich
    A no i przelutowałem wszystko w okóło
  • #6 4378767
    Roman Wosicki
    Poziom 25  
    Ten tanzystor Ci poszedł bo wcześniej odłączyły Ci się cewki odchylania.Mam nanadzieję że dałeś tam dobrze cyny.
  • #7 4379242
    maro0512
    Poziom 10  
    Niestety
    Monitor chodził około 30minut i potem obraz znowu zaczął się zweżać. Wyłączyłem z zasilania i po ostygnieciu właczylem ponownie
    Znowu szedł dobrze.
    Widać ze coś termicznego sie dzieje ale nie mam koncepcji co to moze być
    Bede wdzięczny za jakąś wskazówkę
  • #8 4379785
    Roman Wosicki
    Poziom 25  
    Jaki tam był tranzystor i co za niego dałeś.On powinien dostawać 180V przez MOSFETa.Sprawdź go.Po drugiej stronie cewek jest kilka kodensat.,kluczowanych MOSFETami.Sprawdź te kondki czy który nie spóchnięty.No i elka w 180V czy ma pojemność.
  • #9 4380954
    maro0512
    Poziom 10  
    dzieki za wskazówki
    Jesli chodzi o trznzystor to jakis zamiennik o mocniejszych parametrach
    O elektrolicie też myślałem własnie go kupiłem i jak znajde czas to wrzucę
    Mosfeta tez chcialem na wszelki wypadek kupić ale niestety nie ma w sklepach.
    Musze czekać do giełdy - sobota
    Jestem z Krakowa.
    Pozdrawiam
    Bedę informował
  • #10 4475380
    na maxa
    Poziom 11  
    witam,posiadam taki sam monitor,dostalem go od znajomych,wprawdzie ma 3 lata ale prawie tyle samo stal nie uzywany,zepsul sie na poczatku im,nie wiem co bylo przyczyna,po podlaczeniu wyswietla wszystko,lecz patrzac na obraz mam zludzenie ze zaczynaja mnie bolec oczy tak jak by odswierzanie mialo z 60 Hz,ale to nie jest spowodowanie ustawieniami w karcie graficznej,druga rzecz ktora zauwazylem to obrazu niemozna rozjasnic do konca,jakies 50%,trzecia rzecz to (nie umie tego okreslic :D ) tak jakby brak synhronizacji pionu z poziomem,tak jakby mora sie rozjezdzala,regulacje tego z menu powoduje jeszcze gorszy obraz,probowalem regulowac potencjometrami na lampie kineskopowej z tylu i na trafo ale efekty mizerne i niewiele daja,niby cos polepsza sie ale pikselki nie sa kropka w kropke :D,widzialem cos podobnego kiedys w NEC ale udalo sie wyregulowac potencjometrami i smiga u kolegi dodzis,zauwazylem jeszcze ze po godzinie pracy dol obrazu delikatnie sie zaweza do gory o jakies 3 do 4 mm,poradzcie mi od czego mam zaczas szukac,w monitorach za wiele nie grzebalem,moze akurat komus sie przydadza opisy mojej sytuacji,a moze juz ktos napisal cos podobnego to prosze o linka,schemat zasalem z elektrody,z gory dziekuje za dobre rady,pozdrawiam goraco.
    PS. jak mam opisac cos jeszcze to pytajcie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z monitorem Belinea 103055, w którym uszkodzone zostało odchylanie poziome objawiające się wąskim pionowym paskiem na obrazie. Użytkownik poszukiwał schematu ideowego monitora, który został udostępniony na forum elektroda.pl. Wskazano, że problem może wynikać z uszkodzonych cewek odchylania lub tranzystora mocy w układzie odchylania poziomego. Po wymianie tranzystora i przelutowaniu połączeń monitor działał, jednak po około 30 minutach problem powracał, co sugeruje usterkę termiczną. Zalecano sprawdzenie tranzystora, MOSFET-ów sterujących, kondensatorów elektrolitycznych oraz elko na napięcie 180V. Wymiana elementów była utrudniona ze względu na dostępność części. Dodatkowo pojawiła się wzmianka o podobnych problemach z synchronizacją i jasnością obrazu w tym modelu monitora. Wymieniono komponenty takie jak tranzystor Hoy Q412 (2SC5584), transformator odchylania HANSOL 710P oraz FBT FQB-17A002 rev.01 firmy Samsung.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA