Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Linksys WAG54GS - konfiguracja

p10tr 09 Oct 2007 21:54 5036 6
    p10tr
    Level 11  
    Witam. Mój sąsiad mieszkający jakieś 100 m od mojego domu posiada router Linksys WAG54GS podłączony do Neostrady. Pozwolił korzystać mi z jego internetu drogą radiową ( moja karta WiFi - WMP54G ). On także korzysta z Neo drogą radiową ( laptop - karty nie znam ), lecz jego odległość od routera jest niewielka. Wszystko jest w porządku kiedy ma wyłączony komputer. W momencie kiedy korzysta z Neo u mnie natychmiast spada transfer, prawdopodobnie cały czas coś tam zasysa. W przypadku sąsiada moja obecność w sieci jest dla niego niezauważalna. Czy jest jakiś sposób podzielenia transferu pomiędzy oba komputery, tak aby w momencie kiedy on ściąga, ja mógłbym przynajmniej otwierać strony WWW.
    Jak skonfigurować ten router ?
    Poziom sygnału jest bardzo dobry.
    Mam nadzieję, że przynajmniej w tej chwili uda mi się wysłać ten post ( sąsiad jest na necie )
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Sąsiad pewnie ma w tle działający program P2P.
    Wystarczy ustawić w nim limit pobierania i wysyłania danych (to zwłaszcza).

Możesz jeszcze ustawić High priority dla HTTP, POP3 i SMTP - zakładka Applications & Gaming karta QoS.
    MarekPPN
    Level 35  
    Ten limit oczywiście powinien ustawić osoba która ściąga, w twoim przypadku sąsiad.
    p10tr
    Level 11  
    Mam rozumieć ze na routerze nic nie można ustawić, jeśli chodzi o limit pobierania.
    Dostęp mam jedynie do ustawień routera, jemu nie chcę ograniczać limitu pobierania, ingerując w jego kartę WiFi.
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    QoS możesz ustawić.
    Bardziej pewnie chodzi o ustawienie limitu wysyłania tylko w programie P2P.
    p10tr
    Level 11  
    QoS co to jest ?

Ja jestem totalny laik w tych sprawach.
    Spróbuję poszukać w ustawieniach routera.
    Anonymous
    Anonymous