Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

lodówka nagle przestała chłodzić

Arnvald 10 Oct 2007 00:53 28842 6
Relpol
    Arnvald
    Level 2  
    Witam,
    mam dość nieciekawy problem (z racji iż lodówka jest urządzeniem niemal niezbędnym do życia, a ona przestała działać).

Lodówkę kupiłem na allegro kilka dni temu. W aukcji było zaznaczone, że zamrażalnik nie działa jak powinien, ale chłodziarka owszem. Podobno wystarczyło dopuścić gaz do zamrażalnika, żeby wszystko było idealnie.
    Lodówka została do mnie przywieziona samochodem, w pozycji niezupełnie poziomej, gdzieś pod kątem 30 stopni. Włączyłem ją do prądu po upływie ok 15 godzin.
    Przez te kilka dni sprzęt dzialał wyśmienicie, w zasadzie to nawet za dobrze, tak więc zmieniłem poziom chłodzenia z 7 na 4. (to było wczoraj/przedwczoraj).
    Wczoraj zaczęły się problemy. Lodówka zaczęła włączać się mniej więcej co 3 minuty i wyłączała się po 15-20 sekundach. Dziś włącza się tak co 5 minut, działa 7-8 sekund i wyłącza się. Światło w lodówce normalnie się pali, w zamrażalniku temperatura jest taka jak była wcześniej. Temperatura w lodówce jest niepokojąco zbliżona do temperatury jaka panuje w pokoju.
    Lodówka nie jest nowa, ma przynajmniej kilka lat, firma Blomberg.

Nie znam się kompletnie na tego typu sprzęcie, ale przejrzałem nieco forum i oto co wywnioskowałem :
    - w lodówce mam 2 agregaty, jeden od zamrażalnika, jest gorący, wydaje mi się, że to ten włącza się co chwilę i wyłącza
    - drugi agregat od chłodziarki, nie jest ciepły, wydaje mi się, że on się nie włącza w ogóle
    - żebra z tyłu lodówki są chłodne
    - porównując sytuację do kilku innych podobnych tu na forum, moim zdaniem może być to awaria termostatu, ubytek czynnika chłodzącego, albo awaria sprężarki (mam nadzieję, że nie to ostatnie). Co do ubytku czynnika chłodzącego to byłoby to raczej dziwne, bo zmiana temperatury zaszła w sumie z dnia na dzień. Tak więc wydaje mi się, że pozostają 2 opcje.
    Nie za bardzo wiem jak się zabrac za sprawdzenie termostatu, ani jak dalej rozpoznawać co jest problemem. Czy muszę wzywać fachowca? Wiem, że tak bywa często, ale wyjątkowo zależy mi na oszczędności finansowej (student), Czy możecie powiedzieć mi, jaka jest szansa, że wystarczy naprawa/wymiana termostatu, a jaka że to sprężarka? No i na jakie koszty powinienem się przygotować?

Z góry dziękuję za wszelkie pomocne odpowiedzi.
    Pozdrawiam,
    Arnvald
  • Relpol
    rychomuch
    Level 29  
    Witam.

Z twego opisu wynika iz sprężarka zamrażarki jest sprawna,
    a chłodziarki niestety " zdechła " do wymiany.
  • Relpol
    Arnvald
    Level 2  
    Czy znajdę jeszcze sprężarkę do takiej lodowki? Tego modelu nie ma już np. na polskiej stronie Blomberg.
    Ile może to kosztować? Czy jest szansa dostać używany sprzęt?

Aha, no i nie jestem pewien co do tego czy to właśnie ten jeden agregat chodzi a drugi nie. Jest po prostu tak, że sprzęt włącza się na chwilę i zaraz się wyłącza. To że działa tylko sprężarka od zamrażalnika to raczej mój domysł
    jmk
    Level 28  
    Uporządkuj opis:
    jedna część too chłodziarka a druga to zamrażarka.
    Lodówka to nie jest poprawne określenie obecnie produkowanych urządeń chłodniczych.

- W której komorze i jakie masz temperatury.
    Po drugie- z opisu wynika,że kupiłeś złom uzytkowy - bo ucieczka gazu z układu -a szczególnie gdy układ jest schowany to nie jest fajne do naprawy o ile jest do naprawy.
    Najczęściej padaja parowniki chłodziarek.
    Opis wskazuje że z braku konserwacji(jeśli sprężarka była z przekaźnikiem rozruchowym-pomogłeś NIE REAGUJĄC na nieprawidłowiści w uruchomianiu się tej sprężarki- w zamordowaniu sprężarki od chłodziarki.
    I to by było na tyle.
    Arnvald
    Level 2  
    jmk wrote:
    Uporządkuj opis:
    jedna część too chłodziarka a druga to zamrażarka.
    Lodówka to nie jest poprawne określenie obecnie produkowanych urządeń chłodniczych.

- W której komorze i jakie masz temperatury.
    Po drugie- z opisu wynika,że kupiłeś złom uzytkowy - bo ucieczka gazu z układu -a szczególnie gdy układ jest schowany to nie jest fajne do naprawy o ile jest do naprawy.
    Najczęściej padaja parowniki chłodziarek.
    Opis wskazuje że z braku konserwacji(jeśli sprężarka była z przekaźnikiem rozruchowym-pomogłeś NIE REAGUJĄC na nieprawidłowiści w uruchomianiu się tej sprężarki- w zamordowaniu sprężarki od chłodziarki.
    I to by było na tyle.

No to tak, w komorze chłodziarki mam temperaturę wysoką (niestety nie mam pod ręką termometru, ale jest ona zbliżona do temperatury pokojowej)
    W komorze zamrażarki temperatura jest niższa, choć wczoraj dziś jest wyższa niż była wczoraj wieczorem. Dalej czuć tam chłód. No z tym, że byłem świadomy, że kupuję sprzęt, gdzie zamrażarka nie działa tak jak powinna, jednak chłodziarka powinna działać idealnie.
    Aha, i sprzęt włącza się w odstępie 2 minut na 8 sekund, tak zmierzyłem. Więc błędnie napisałem, że włącza się coraz rzadziej, jest tak samo, po prostu z dnia na dzień przestało chłodzić, i włącza się tak jak się włącza.
    Nieprawidłowości w uruchamianiu się sprężarki - gdybym to ja wiedział jak na nie zareagować...

Mam jeszcze takie pytanie, jak zostałoby to zdiagnozowane w przypadku 1 sprężarki? Tzn. gdyby był 1 agregat, w chłodziarce byłoby ciepło, w zamrażarce zimno? Bo aż głupio się przyznać, ale już nie jestem taki pewien czy mam 2 oddzielne agregaty, po prostu mam 1 sprężarkę a obok mam coś co jest zasłonięte jakby kartonem owiniętym pazłotkiem (proszę o wybaczenie mi niefachowego słownictwa), i dotąd myślałem że to drugi agregat, ale już tej pewności nie mam.
    Olek II
    Moderator
    Witam przekręć termostat w położenie jakie było na początku i sprawdź jak będzie sie włączać agregat. Powinien się włączać na ok 20 min i wyłączyć jeśli osiągnął wartość temp. Jeśli jest to włączenie z wysoką temperaturą, a w Twoim przypadku tak jest, to agregat może pompować nawet 1,5 godz. Wydaje mi się że uszkodzeniu uległ termostat wszystko inne jest sprawne . Można zewrzeć termostat albo przekręć na max pozostaw lodówkę na 1 godz powinineś wyczuć wyraźny spadek temperatury. Pozdrawiam.
    Arnvald
    Level 2  
    Wygląda na to, że problem jest rozwiązany.
    Dziś zdenerwowany odłączyłem lodówkę od prądu, po jakimś czasie podłączyłem ją, przestawiłem termostat na max i zaczęła działać. Teraz właśnie dość długo pompuje, chyba nawet więcej niż 1,5 godziny, ale mam nadzieje, że już będzie dobrze.

Serdecznei dziękuję wszystkim za pomoc :)