Jak zrobić prosty układ, który pokaże, że kondensator jest już całkowicie naładowany.
Za pomoc dziękuję
pozdro norton9
Za pomoc dziękuję
pozdro norton9
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamnorton9 wrote:Buduje układ, który będzie wysyłał krótkie i mocne impulsy kablem o długość do 150m. Najpierw będą ładowane kondensatory, które mają łącznie sporą pojemność, a potem ręcznie będzie zamykany obwód elektryczny (przesyłowy).
Inaczej sformułuje moje pytanie... Jak zbudować układ, który wskaże koniec ładowania kondensatorów. Najlepiej jak będzie to pokazywane za pomocą diody led.
pukury wrote:Witam !! Z moich ( niemiłych ) doświadczeń wynika że kondensatory ładują się do wartości napięcia którym są ładowane ( chyba że określisz jakiś mniejszy poziom ) . Lub będą się ładowały do momentu aż przekroczą napięcie pracy i wtedy - bum !( dlatego napisałem o niemiłych doświadczeniach ) . Napisał to zresztą jeden Kol. nieco wcześniej . Musisz zastosować układ ( komparator i przekaźnik ) który w stosownym momencie odetnie zasilanie lub ładować je napięciem mniejszym od maksymalnego jaki mogą " wytrzymać " - i tyle . pozdrawiam !!
pukury wrote:Witam !! Dziękuję za wysiłek - tym niemniej nie mogę otworzyć plików- nie ważne . Mam przemyślany projekt " odpalacza " do ogni . W moim przypadku muszę mieć możliwość ustalania i czasu i sekwencji co najmniej 25 " uruchomień " . Ale to inny temat i mogą się Kol. denerwować . Napisz jakie napięcie musisz podać żeby zapalnik zadziałał . Dla spokoju muszę dodać że modelarstwo rakietowe nie jest zakazane więc niniejsze rozważania są legalne - dla spokoju . pozdrawiam !!