Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Astra II 1.6 8v duże spalanie

proccesor 14 Oct 2007 12:30 15497 7
    proccesor
    Level 12  
    Witam wszystkich ,mam taki problem:w astrze z 1999r od niedawna zauważyłem dosyć duże spalanie (ok12l) a ok 2-3mieś.wcześniej na nagrzanym silniku jak sie jedzie na np3biegu 60 i doda gazu to szarpie, ale jak gaz wciśnie sie wiecęj to szarpania nie ma.A pytanie ,gdzie jest złącze serwisowe w tym oplu?
    proccesor
    Level 12  
    otwierałem skrzynke bezpieczników ,pod kierownicą po lewej stronie,nie mam tam na pewno złącza serwisowego...patrzyłem również pod skrytką od strony pasażera ;też nie ma..
    Doktorr
    Level 35  
    Pod zaślepką na wysokości rękojeści hamulca ręcznego.
    tomekb
    Level 26  
    sprawdz spalanie na analizatorze i podaj parametry
    Marian B
    Level 37  
    Duże spalanie, to prawdopodobnie sonda Lambda. Trzeba sprawdzić czy nie są okopcone (czarne) świece, oraz czy nie wydobywa się "czarny" dym z układu wydechowego. Tak miałem w Octavii 2,0. W tym samochodzie wyloty tłumika są skierowane do dołu, i przygazowanie na postoju dawało czarną plamę sadzy na jezdni. Po wymianie sondy Lambda, tej przed katalizatorem (są dwie, jedna za katalizatorem), wszystko wróciło do normy.
    proccesor
    Level 12  
    Witam wszystkich
    A więc tak gniazdo jest pod zaślepką, ale pytanie jaki program?programy np VAG czy scantool i inne nie widzą tego auta ,ani nie mają go w wykazie,no i jeszcze jedna sprawa czy to jest ODB II , ODB I ,czy stary CAN bus?

Moderated By goldwinger:

Bez przesady
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic566200.html