Kwasem azotowym, tylko nie dałem rady całego popiołu (twardszych kawałków usunąć) złoto jest na tych blaszkach? Bo one są srebrne a niektóre mają jakby złocone ścieżki. Tego troszkę kg jest i nie chcialbym tego zepsuc.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereZdupiaj wrote:Kwasem azotowym, tylko nie dałem rady całego popiołu (twardszych kawałków usunąć) złoto jest na tych blaszkach? Bo one są srebrne a niektóre mają jakby złocone ścieżki. Tego troszkę kg jest i nie chcialbym tego zepsuc.
OjciecDirector wrote:http://i63.tinypic.com/64jsjn.jpg
http://i68.tinypic.com/15dwen7.jpg
http://i68.tinypic.com/k3vsrq.jpg
Panowie co to jest za "metal" w starych ruskich, brązowych kondensatorach?
Jak poleży to pokrywa się białym nalotem.
Strasznie kruche są.
Mam też takie jakby żetony- też ze starych ruskich kondensatorów- też pokrywają się bialym nalotem jak poleżą na powietrzu, ale nie są kruche i jak sie zdrapie nalot to metal lśni jak diament.
Asko2000 wrote:![]()
![]()
Witam ponownie,
Kolejna proba i chyba cos nie tak poszlo. Moglby ktos potwierdzic czy to wyglada na zloto? Czy moze jakies platynowce??
Zdj.1
Zloto w wiekszosci z bizuterii, troche pinow, w AR ,
Zdj.2
Zloto z pozlacanych monet-zdjete jodkiem-z miedz/cynk- i potem NaOH i kwas askorbinowy
Dopiero co stracilem wiec wszystko swieze. Zobacze jak to jutro sie wyklaruje dozuce nowe zdjecia.
Asko2000 wrote:1. Stracilem Na2S2O5
2. PH okolice 4
OjciecDirector wrote:"W tych na zdjęciach to srebro."
Wiktor, czyli tak jak przeczuwałem, ale czy to srebro-mika?
Wiem, ze w czerwonych zawartosc srebra wynosi 10%, bo widzialem na kanale ruska na Youtube jak opisywal.
Tylko na zadnym filmiku nie opisywal tych wlasnie brązowych- z czym to srebro tam może być i daszdasz rade na oko ocenic zawartosc??
Czy tego srebra tam jest bardziej 0,5/5% czy może 10%?
ps: dziękuję za wypowiedzi- pierwsze forum gdzie otrzymalem odpowiedz .
ps: czemu nie moge dac Ci jakichs tam punktów? Cytuję :"konto jest zbyt nowe"
OjciecDirector wrote:Będę miał wystarczająco czasu to podam link do filmiku gdzie ten rusek tlumaczy.
Te "rurki" mowil, ze okolo 30 gram na 1 kg , w ogóle dużo tam opisywał, no i mowil, ze najwiecej w tych czerwonych kwadracikach-az 100g na 1 kg.
Ps: mam też takie jakby żetony- identyczny metal- żebym tylko ja pamietal z czego ja je wyciagnalem![]()
To były bodajże stare rosyjskie trymery.
Dosyć fajne żetoniki i kilka waży mi 10 gramów- więc na bank jest tam jakiś cięzki metal.
OjciecDirector wrote:plytki są ogolocone ze wszystkiego prócz rezystorów i kondensatorów elektrolitycznych
magneton137 wrote:potrójny.
OjciecDirector wrote:Z reguły występuje w starych radiach robionych jeszcze na ruskich podzespołach:
wiktor525 wrote:Asko2000 wrote:1. Stracilem Na2S2O5
2. PH okolice 4
Skoro nie było selektywnego pozbawiania się metali (co do roztworu 1 widzimy, że roztwór to mix różnych metali) i było złoto, to pirosiarczynem sodu musiałoby wytrącić się. Może trzeba dodać jeszcze pirosiarczynu? A generalnie, żeby nie wróżyć, to roztwór nr1 można potraktować próbkę chlorkiem cyny i wszytsko będzie jasne.
OjciecDirector wrote:To w starych ruskich kondensatorach lub trymerach był również tantal?
Wszedzie gdzie nie czytal ( albo ogladam ruskie filmiki na Youutube ) to odzyskuja tylko złoto, srebro i pallad (rzaaaadko platyne).
Nigdy zaś tantal.
O prosze udało mi się znaleźć filmik tego rosjanina![]()
www.youtube.com/watch?v=Dh4rHBJlY3M
A w tym filmiku przedstawia wiekszosc rosyjskich elementów które warto zbierać:
www.youtube.com/watch?v=6Y7V37L-OtE
Ktoś kto siedzi w temacie wszystkie je kojarzy. Ktoś kto nie siedzi pewnie nie![]()
ps: miałeś rację Wiktor:
www.youtube.com/watch?v=Ogi3PQQxa1w
W tym filmiku rosjanin odzyskuje srebro z czerwonych i z równego pół kg które odważyl uzyskał okolo 15g, czyli ewidentnie 30g/ 1 kg
Strumien swiadomosc... wrote:To wygląda na pozystory.