Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Złoto - różne sposoby odzyskiwania

hak99 15 Feb 2021 16:04 1406312 3136
Computer Controls
  • Computer Controls
    jondm
    Level 2  
    Z tego raczej nic konkretnego z metali szlachetnych nie wyciągniesz.
    wiktor525
    Level 13  
    PiotrPiotr1986 wrote:
    Co tu warto zbierać? Złoto - różne sposoby odzyskiwania Złoto - różne sposoby odzyskiwania

Poza miedzią i aluminium - nic
    saskia
    Level 39  
    magneton137 wrote:
    Jeżeli nie potrzebujesz tego tygla zmiel go odmyj większość materiału i reszte załatwi AR.

A starczy mu tego zlota na zakup nowego tygla? ;)
    Raczej lepszym rozwiazaniem bylo by wyskrobanie tego co zostalo na dnie, zamiast kruszenie calego tygla. Grafit jest dosc miekki wiec nie powinno byc problemu by to wyskrobac.
    PiotrPiotr1986
    Level 5  
    Zeszlifowane papierem. Żal tygla:)
    luk2030
    Level 14  
    Witam, czy jest może gdzieś strona na której są zawarte procentowe ilości metali szlachetnych w związkach chemicznych np. jodkach, chlorkach, azotanach i cyjankach?
    Anonymous
    Level 1  
    Dura1
    Level 1  
    Witam, jak nie tu, to przepraszam.
    Widzę, że są tu osoby, które będą zainteresowane procesorami.
    Sprzedam około 120 kg procków plastikowych lekkich (wśród nich duże zielone, brązowe, małe laptopowe, małe po zdjęciu miedzianych blaszek - tylko z nóżkami).
    Cena 170 zł/kg.
    Redley
    Level 7  
    Sofeicz wrote:
    Trudno powiedzieć, co zawiera szlam, który uzyskujesz.
    To mogą być jakieś egzotyczne postacie kwasu metacynowego albo kompleksy zawierające ołów.
    Teoretycznie potraktowanie kaskadą kwasów powinno rozpuścić wszystko, co nie jest złotem (no i śladami platyny, palladu czy rodu).
    Srebro powinno się rozpuścić w azotowym i dać się elegancko strącić NaCl albo HCl.

Takie szybkie pytanie: czy mi się wytrąci w tej sytuacji czyste Ag czy zanieczyszczone innymi metalami jak ołów, nikiel... jak ewentualnie oczyścić takie sreberko ? Może w czymś jeszcze raz roztworzyć i wybić ...? I jeszcze jednak jedno pytanie mnie utwierdzające ; wodę królewską wygaszam, czyli aby się pozbyć tlenków azotu - traktuje roztwór mocznikiem ( wystarczy ? ) czy lepiej kwasem sulfaminowym? A później wybijam złoto siarczanem żelaza zakwaszonym ( HCl-em) , następnie odparowuje i mogę jeszcze zalać kwasem azotowym to co się wybiło dla większej czystości Au ? Niech koledzy ocenią moje wypociny, cały czas się uczę ;)
  • Computer Controls
    vodiczka
    Level 43  
    Dura1 wrote:
    Widzę, że są tu osoby, które będą zainteresowane procesorami.
    Zapewne będą ale nie po cenie, którą proponujesz. Sprawdź rynkowe ceny procesorowego złomu.
    luk2030
    Level 14  
    Ktoś może przerabiał podobne płytki jak z linku, https://pl.aliexpress.com/i/4000296396010.html?spm=a2g17.12057483.0.0.39dd67d8mW1MZ5, niekiedy się trafiają w złomie elektronicznym ścieżki takiej barwy.

Czy taki osad (w beczce 15 l warstwa ok 4 cm) z płatkami złota nadaje się po przefiltrowaniu i wysuszeniu nadaje się na przetop, to jest ściągnięta folia miedziana pozłacana ściągana z spalonej elektroniki, jest tam też sporo fragmentów popalonych PCB, wszystko leżało od zeszłego roku w elektrolicie z dodatkiem kwasu azotowego, czy lepiej dodać wody królewskiej do tego roztworu, a później po przefiltrowaniu wytrącić metale? Złoto - różne sposoby odzyskiwania Złoto - różne sposoby odzyskiwania Złoto - różne sposoby odzyskiwania
    ziko234
    Level 17  
    Witajcie. Mam człkiem ciekawy zbiór pochodzących z NASA. Większość niestety nie ma oznaczeń, a część ma uszkodzone druciki w środku. Zdaję sobię sprawę, że część z nich może być jedyna na świecie, ale nie mam pomysłu co z tym zrobić. Opłaci się odzysk złota z tej ilości? Złoto - różne sposoby odzyskiwania Złoto - różne sposoby odzyskiwania Złoto - różne sposoby odzyskiwania Złoto - różne sposoby odzyskiwania
    Azallo
    Level 5  
    Witam
    Może pytanie nie dotyczy konkretnie złota ale również metalu szlachetnego jakim jest srebro. Otóż chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Państwa przetapiał styki srebrne domowym sposobem. Mam tego kilkanaście kg i chciałbym przetopić w sztabki tylko nie wiem jakiego pieca użyć. Są w internecie piece elektryczne, tyglowe o różnej mocy od 1400 do 2200 W i temperaturze max do 1150 stopni Celsjusza. Zastanawiam się czy taka temperatura wystarczy do stopienia styku gdzie zawartość Ag waha się od 50% do 90%?
    W niektórych stykach jest Cd - jak to się zachowuje podczas topienia?
    Jeśli ktoś ma doświadczenie i przerabiał temat to chętnie wysłucham każdej wskazówki.
    Pozdrawiam
    Sofeicz
    Level 19  
    Ale po co chcesz przetapiać te styki w sztabki?
    Przecież tym sposobem tylko utrudnisz sobie rafinację srebra.
    Styki zawierają wiele dodatków stopowych i trzeba się ich pozbyć, żeby uzyskany produkt miał odpowiednią czystość (i cenę oczywiście).
    Ja wielokrotnie rafinowałem styki i zapewniam cię, że im drobniejszy wsad tym lepiej.
    Służę ci radą, gdybyś potrzebował dalszych wskazówek.
    Azallo
    Level 5  
    Sofeicz wrote:
    Ale po co chcesz przetapiać te styki w sztabki?

Ponieważ chcę to ujednorodnić i sprawdzić jaką będę miał zawartość Ag w sztabce. Nie mam możliwości zrobienia analizy każdego styku gdy jest ich na przykład 1000 sztuk

Sofeicz wrote:

Styki zawierają wiele dodatków stopowych i trzeba się ich pozbyć, żeby uzyskany produkt miał odpowiednią czystość (i cenę oczywiście).

Czy nie jest tak, że przy przetopie niektórych pierwiastków się pozbędę np. kadmu albo cynku?

Sofeicz wrote:

Chciałbym się dowiedzieć czy taki piec da radę je stopić? Złoto - różne sposoby odzyskiwania
    vodiczka
    Level 43  
    Azallo wrote:
    Chciałbym się dowiedzieć czy taki piec da radę je stopić?
    Kolega sofeicz dobrze ci radzi. Najpierw rafinacja a potem przetop, chyba że chcesz mieć sztabkę lub odlać jakiś wyrób,
    niekoniecznie o zawartości 99.9% Ag.
    Azallo
    Level 5  
    vodiczka wrote:
    Azallo wrote:
    Chciałbym się dowiedzieć czy taki piec da radę je stopić?
    Kolega sofeicz dobrze ci radzi. Najpierw rafinacja a potem przetop, chyba że chcesz mieć sztabkę lub odlać jakiś wyrób,
    niekoniecznie o zawartości 99.9% Ag.

Gdybym tylko potrafił rafinować :)
    Azallo
    Level 5  
    vodiczka wrote:
    http://www.srebrnykruk.pl/o-metalach-rafinacja-chemiczna.html#tytul-rozdzialu-3-1-2
    https://pl.sodiummedia.com/4264157-silver-refining-at-home
    Plus deklaracja kolegi
    Sofeicz wrote:

Dzięki za linki ale coś mi się wydaje, że w praktyce to nie będzie takie proste jak w teorii :)

A może są gdzieś w necie filmiki z rafinacji styków srebrnych albo lutów LS?
    vodiczka
    Level 43  
    Azallo wrote:
    A może są gdzieś w necie filmiki z rafinacji styków srebrnych albo lutów LS?
    Są ale w życiu też często jest inaczej niż na filmiku.
    W temacie "Złoto - różne sposoby odzyskiwania" też jest o odzyskiwaniu srebra ze styków, nawet chyba nie tak dawno był ten temat. Przejrzyj jakieś 200 postów do tyłu albo użyj wyszukiwarki elektrody.
    Sofeicz
    Level 19  
    Wbrew pozorom rafinacja srebra (w przeciwieństwie do innych metali) jest dość łatwa.
    To nie jest operacja na otwartym sercu.
    Ale trzeba do tego celu zaopatrzyć się w kwas azotowy i mieć pomieszczenie z wyciągiem.

Quote:
    Ponieważ chcę to ujednorodnić i sprawdzić jaką będę miał zawartość Ag w sztabce. Nie mam możliwości zrobienia analizy każdego styku gdy jest ich na przykład 1000 sztuk

Ale co sobie ujednolicisz? Będziesz miał sztabę jakiejś mieszaniny metali z jakąś zawartością srebra, którą można określić, jak się ma zestaw cieczy probierczych albo spektrograf rentgenowski.
    A potem będziesz miał problem z taką bułą, którą ciężko roztworzyć w kwasie.
    Quote:
    Czy nie jest tak, że przy przetopie niektórych pierwiastków się pozbędę np. kadmu albo cynku?

No chyba, że jesteś biegły w kupelacji.

Pozdrawiam

PS. Taki piec, jak na foto może nie wystarczyć do stopienia styków wysyconych wolframem (są i takie). Mam taki model i od osiąga 1100 oC
    Azallo
    Level 5  
    Sofeicz wrote:
    Wbrew pozorom rafinacja srebra (w przeciwieństwie do innych metali) jest dość łatwa.

Ok. To mam kolejne pytanie. Jaki masz uzysk przy rafinacji styków?

Załóżmy, że mam 1 kg jednorodnych styków o zawartości Ag 90%. Czy będę w stanie uzyskać z nich 900 gram czystego Ag?
    I drugie pytanie. Po takiej domowej rafinacji otrzymuję srebro jakiej czystości, trzy dziewiątki?

Jak dużo tego kwasu jest potrzebne do rozpuszczenia 1 kg styków? Albo inaczej jaki jest całkowity koszt wszystkich odczynników, które potrzebuję do przerobu 1 kg styków?
    Sofeicz
    Level 19  
    Jeżeli wszystko przeprowadzi się zgodnie ze sztuką, to wlaściwie można uzyskać 90-95% wydajność i tak uzyskane srebro jest czystości 999.

Trzeba użyć ok. 2-2,5 l kwasu azotowego na kg styków.
    Koszt materiałów jest pomijalny w stosunku do ceny srebra.

Pozdrawiam

PS. Wszystkie te dane są czysto teoretyczne, bo 'styki', to bardzo szerokie pojęcie.
    zelilut
    Level 6  
    No wiec jako chemik moze bede w stanie pomoc. Sam zajmowalem sie odzyskiem zlota co prawda nie z recykilngu ale z rudy zlota.
    Zamiast kwasu azotowego i tym podobnych zracych substancji mozna uzyc jodu jako srodka utleniajacego. Potrzebne sa glikol etylenowy, chlorek sodu (moze byc sol kuchenna) oraz jod metaliczny. Do 1 litra glikolu dodajemy 59 gramow chlorku sodu (1 mol) oraz 0.1 mola jodu (czyli 12.7 grama) i wszystko wymieszac az sie calkiem rozpusci.
    Zamiast chlorku sodu mozna uzyc chlorku choliny albo chlorku wapnia.
    Po podgrzaniu i wymieszaniu powinien powstac granatowy plyn. Przy jego uzyciu udalo mi sie wyplukac srebro (i inne metale) z polamanych na drobne kawalki plyt CD i DVD.
    Jak juz rozpuszczony metal jest w elektrolicie w postaci jonow to najlatwiej jest go odzyskac procesem redukcyjnym. Zeby to zrobic nalezy zanurzyc w elektrolicie dwie elektrody (najlepiej jedna stalowa lub miedziana a druga tytanowa ale rozumiem ze tytan drogi to moze byc aluminium) i podlaczyc prad staly ok 2 - 3 volty. Do elektrody stalowej (ew. miedzianej) nalezy podlaczc minus - to jest katoda i tam sie odlozy odzyskany metal. Druga elektroda to anoda i do niej podlaczmy plus.
    Uzywajac tej kombinacji chemikaliow moj znajomy wydobywal zloto z rudy zlota - zalaczam obrazki. Złoto - różne sposoby odzyskiwania

Powodzenia
    luk2030
    Level 14  
    Ten sposób wiadomo może jakie metale rozpuszcza? Czy można zastosować do ściągania powłok srebrnych z miedzi, mosiądzu?
    zelilut
    Level 6  
    Sposob ktory podalem rozpuszcza wiekszosc metali wiec stopien rozpuszczenia zalezy od tego jak dlugo sie elementy w tym roztworze trzyma.
    potem rozpuszczone metale mozna wytracic chemicznie (i to jest juz tutaj opisane przez innych uzytkownikow) ale odzysk przy uzyciu pradu jest o tyle lepszy ze pozwala zachowac elektrolit ktory potem mozna znow uzyc do rozpuszczania metali.
    Sofeicz
    Level 19  
    Ja robiłem podobnie, tylko używałem katodę z wanadowej kwasówki, a anodę grafitową..
    vtq40
    Level 10  
    Sofeicz wrote:
    Wypróbowałem właśnie bezcjankowy sposób na odzłacanie elementów, które są grube lub miejsca złocenia ciężko odseparować od podłoża (np. tranzystory UFO). Całkiem przyjemna metoda, ma wiele zalet - brak trucizn, mocnych kwasów, drogich odczynników, wydzielajacych sie gazów).
    Idzie tak:
    Bierzemy jodek potasu i jod krystaliczny w proporcjach 2:1 i rozpuszczamy w wodzie (wody dajemy 2 razy tyle ile wynosi waga obu składników).
    Następnie zalewamy tym roztworem elementy odzłacane i mieszamy. Wystarczy ok 15 min. żeby roztworzyć złoto.
    Łatwo to zaobserwować po zmianie koloru odzłacanych przedmiotów.
    Nastepnie dodajemy wodorotlenek sodu (ok. połowy wagi jodku potasu), rozpuszczamy, a nastepnie dodajemy kwas askorbinowy i sprawdzamy pH roztworu paskiem wskaźnikowym. Kwas askorbinowy dodajemy do momentu uzyskania pH=4.
    Czekamy ok. godziny, aż złoto wytrąci się z roztworu.
    Przemywamy, sączymy osad, suszymy, topimy i to wszystko.
    Metoda tania i bezpieczna. Zdejmuje tylko warstwę złota bez naruszania podłoża.
    Polecam

Witam.
    Miałem 430 g pinów złoconych i 60 g tranzystorów złoconych (bez cyny), zrobiłem 1 roztwór według przepisu, ale było mało to dorabiałem po trochu, w końcu były płytki w po słoiku drzemie 175 g i w dużym wiaderku prostokątnym po śledziach 1426 g, w tym ostatnim przypadku była to zawartość ok 1/3 wiadra z płynem, wtedy mi zabrakło środka to wlałem z 6 jodyn.
    Wszystko było od złocone i płyn zlewany w trakcie odzysku złota z tym że od klarowany płyn był rozrabiany na nowo z jodkiem i jodem, a osad pozostawał do końca operacji w słoiku, przez ten cały czas zużyłem 200 g jodku i 100 g jodu i z 6 jodyn z apteki.
    Całość tego płynu z tym osadem zmieszałem w słoiku 3 l prawie po wierzch, wg wyliczeń do wytrącenia potrzeba było 100 g wodorotlenku sodu, wsypałem to wszystko, i nic roztwór koloru czarnego gęsta zawiesina pływa, wsypałem (nie liczyłem tego, pokaźna ilość) kwas askorbinowy i nic papierek lakmusowy koloru czarnego bez wytrącania po 2 godzinach czekania, po wlaniu jeszcze 50 g octu zmienił kolor na jasny żółty coś to tam spadło ale nie złoto po przepłukaniu (pozostawała lepka substancja jak karmel), nie mogę tego stwierdzić bo osad był szary i lepki, w płomieniu do stapiania robił się syf jakby spalanego cukru pozostał węgiel i kropelki miedzi.
    Po oddzieleniu tych substancji pozostało około 2,5 l płynu z czarną zawiesiną, - i co dalej złota nie ma, gdzie jest?
    Zrobiłem próbę w probówce 2 ml dodałem krople 35 % perhydrolu, zaczęła się reakcja i trochę ciepła, po paru godz. wytrącił się szary osad, nie wiem co to jest, roztwór zawiera dużo karmelu prawdopodobnie z kwasu askorbinowego (czy mógłby być inny kwas),
    a problemem jest ten przepis gdzie nie piszę do jakiego momentu sypać tą sodę, w tym wszystkim za dużo sody wsypałem i tego kwasku, co sobie wszystko zepsułem. Co dalej robić, jak to naprawić?

Dodano po 5 [minuty]:

Ta zawiesina po jodzie co została, traktując perhydrolem wytrąca się po wypłukaniu i wysuszeniu jasno żółty proszek, i spala się.