Co do zasilacza w granicach 50zł z przesyłką da się znaleźć zasilacz który da spokojnie 20-40A i sporą gamę napięć ale fakt to prawda zasilacz to najdroższy element i trzeba patrzeć na szczegóły takie jak napięcie i moc a zwłaszcza natężenie i zdolność do długotrwałej pracy.
Co do wypłukiwania cyny to mało prawdopodobne że odzyskasz tyle lutu by proces był odpowiednio opłacalny. Jeżeli ma się sporo złomu i jakiś sprzęt np fale lutowniczą to ma to sens lub znaleźć dostawce starego lutu do rafinacji.
Co do styków w procesie elektrolizy ubytek jest niewielki a zależy to od stężenia soli srebra w elektrolicie. Min to 20g/l a przeciętnie w przemyśle wynosi podobno 100-120g/l. Weź także pod uwagę zanieczyszczenie złomu srebra. Ja stosuje prosty wzór:
m*p*K=W
m - masa surowca
p- próba srebra +ewentualne zanieczyszczenia (dla próby 925 p = 0.925) p<1
K-przewidywana cena sprzedaży
W-wartość srebra w surowcu
Jedyny problem by znaleźć odbiorce oferującego godne ceny skupu czystego srebra. Bo mimo że cena rynkowa wynosi ok 3.40/g (19.11.12) to widywałem oferty po 2.30 zł/g dla 999 co jest dla mnie śmieszne. Ale prawda jest taka że srebro trudno sprzedać po cenach rynkowych. Pozdro.
P.S Może ktoś powiedzieć coś o schemacie tego pieca indukcyjnego?
http://www.goldrecovery.us/%5Cgoldrecovery%5Cdocuments%5CSchematic.pdf
Nadaje się on do topienia metali czy nie. Obecne plany nie mówią mi dużo.