Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wiatrak - za małe napięcie w "amerykańcu"

cristo_2 15 Oct 2007 23:43 2936 5
    cristo_2
    Level 10  
    witam wszystkich.... mam pytanie bo czytajac nie jeden artykół juz zgłupiałem...

Zrobiłem wiatrak... Amerykańca... dwie ruchome tarcze z magnesami (12 magnesów na każdej) a miedzy nimi uzwojenia (18 cewek po 60 zwojów Fi 1 mm spięte w gwiazde po 6 cewek)
    wszystko skręcone, mostek prostowniczy od alternatora, wiatr wieje.. i niestety. ... na maszcie kręci sie przy dobrym wietrze 1obr/sek=60obr/min a przy wiaterku mniej...a testowany był w garazu jak sie kręciło reka to przy mniej wiecej 3 obr/sek = 180/min dawalo to 12V i 3A a tu za chiny ludowe nie daje napięcia 12V

Pytanie:
    Co mam zrobic zeby przy takich obrotach dało wieksze napiecie?? zeby ładować akumulatory... zwiększyc liczbe zwojów czy liczbe cewek?? a moze jedno i drugie??????!!??
    sa jakies wzory na to??? bo czytam i czytam na elektrodzie a wzora nie uświadczy...
    z góry dziekuje za wskazówki...
    twardyboro
    Level 16  
    Witam.

Napięcie indukowane w uzwojeniu bezpośrednio zalezy od prędkości obrotowej - więc skoro testy odbywały się przy 180obr/min to ma prawo przy 60obr./min nie ładować. powinno pomóc zwiększenie prędkości obrotowej lub liczby zwojów w cewkach. Co do ilości cewek to się nie wypowiem bo nie jestam za bardzo wtajemniczony w budowę tego typu prądnic i zależności miedzy liczbą cewek a magnesów.

Pozdrawiam.
    marcino2000
    Level 24  
    wrzuć jakąś przekładnie np na pasku zębatym
    cristo_2
    Level 10  
    dzieki za rady..

tak zrobie, wezme i nawine wiecej zwojów.... w sumie na zdrowy rozsądek.. jak dłuższy drut to napięcie większe..a jak gróbszy to natęzenie wieksze... tylko wlasnie jak sie to ma do ilosci magnesów.. zmian w czasie z N na S bieguna....
    a co do przekładni.. za duzo zabawy.. ale i taka opcje biore pod uwage jak sie nie polepszy, bo w sumie przy wiekszych obrotach (jak kręciłem wiertarką prądnice) to dawało 50V i 6A, a efektywniej jest przetworzyc wieksze napiecie 50V na 220V niz z 12V na 220V
    marcino2000
    Level 24  
    Po zastosowaniu przekładni pewnie trzeba będzie nieco zwiększyć powierzchnie/długość łopat wirnika, aby wszystko zachowało swoje parametry, tj głównie minimalną prędkość wiatru potrzebną do zakręcenia śmigłem
    BietaRyszard
    Level 11  
    Przeglądałem masę rozwiązań "amerykanek" i nie spotkałem się z rozwiązaniem 2x12 magnesów na 18 cewek. Ja mam wykonane "amerykanki" w systemie 2x16 magnesów na 12 cewek i napędzam je bezpośrednio z wału turbiny skrętnej Savoniusa. Na razie dopracowałem generator do takiego stopnia że gdy turbina uzyskuje 42 obroty na minutę to rozpoczyna się ładowanie akumulatora 12V.