logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy istnieją sterowniki do AMILO PI 2515 pod win XP?

domel90 17 Paź 2007 14:08 22893 18
REKLAMA
  • #1 4387202
    domel90
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Tak jak w temacie.
    Na stronie producenta są tylko pod VISTE.
  • REKLAMA
  • #2 4387259
    Redgy
    Poziom 33  
    Ocena: 824
    Istnieją tylko trzeba trochę pokombinować z dodaniem sterowników do instalatora winxp.

tutaj link

Link poprawiłem
    marek216
  • #3 4387286
    domel90
    Poziom 13  
    Generalnie to chodzi mi o sterowniki do sieci, grafiki, dźwięku itp.
    XP już zainstalowałem po dodaniu do instalatora sterowników SATA.
  • REKLAMA
  • #5 4387325
    domel90
    Poziom 13  
    Tak ale tam są jedynie do Chipsetu. Do grafiki już znalazłem na stronie Intela. Ale jeszcze sieć i dźwięk mnie interesuje.
  • #7 4406169
    RDO
    Poziom 11  
    Ja rowniez mam problem z Amilo Pi 2515.
    Zainstalowalem juz wszystko oprocz dzwieku.
    Probowalem miliona sterownikow i nic nie dziala.
  • #8 4406413
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10427
    :arrow: RDO
    Link do sterownikow audio zostal juz podany, probowales je zainstalowac? Jezeli tak to czy pojawil sie jakis blad czy jeszcze cos innego?
  • #9 4407610
    RDO
    Poziom 11  
    Kolobos napisał:
    :arrow: RDO
    Link do sterownikow audio zostal juz podany, probowales je zainstalowac? Jezeli tak to czy pojawil sie jakis blad czy jeszcze cos innego?

Kolego wgrałem poprawkę do XP i zainstalowałem Codec (żeby nie było, probowałem też przed wgraniem poprawki). Zainstalował się, zrestartował... i nic. Nie wykrywa żadnego urządzenia audio. Ktoś kiedyś mówił, że trzeba w biosie poprzestawiać, ale w tym się chyba nie da. Probowałem dużo różnych kodeków (sprawdziłem dokładną nazwę karty w programie o sprzęcie i szukałem do niej sterowników), ale nic to nie dało. Nie wykrywa jej. Na Vista chodziło bez problemów, więc wiem, że to nie wina karty.
  • REKLAMA
  • #11 4408051
    RDO
    Poziom 11  
    Z moim niemieckim jest delikatnie mowiac przecietnie. Z tego co zrozumialem:

sciagnalem ten
    Windows XP 
     Treiber HD Audio Chips ALC882/ ALC883 / ALC888 / ALC660 / ALC662 / ALC260 / ALC262/ ALC267 / ALC268 Download ...

Wzialem dodaj nowy sprzet, z dysku itd i wybralem pierwszy z plik inf. I sie instaluje i pisze, ze urzedzenie nie dziala.
  • #12 4408079
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Daj w zalaczniku lub na http://wklej.org (i daj link) pelny raport utworzony przez Everest Home. Nie zaszkodzi tez screen z menadzera urzadzen.
  • #13 4408208
    RDO
    Poziom 11  
    W zalaczniku to o co pytales
    Załączniki:
    • Report.rar (115.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #14 4408237
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Tutaj robiles blad:
    > Wzialem dodaj nowy sprzet..

Usun w menadzerze urzadzen nieznane urzadzenia, nastepnie odswiez i jak wykryje je ponownie to wybierz jako sterownik plik inf z katalogu WDM z paczki ze sterownikami audio, ktore sciagnales.
  • #15 4408271
    RDO
    Poziom 11  
    Ehhh
    1. nie moge usunac, bo "urzadzenie wymagne do rozruchu komputera"
    2. nie moge dodac sterownika, bo jak biore "wyszukaj w lokalizacji", zeby pozniej wziac z dysku, to nic sie nie dzieje. Zaznaczam i biore dalej, ale nie przechodzi =/
  • #16 4429117
    RDO
    Poziom 11  
    Przeinstalowalem windowsa i probowalem z plikiem inf. Caly czas kod 10, urzadzenie nie dziala poprawnie... =/
  • #17 4432743
    Redgy
    Poziom 33  
    Ocena: 824
    A instalowałeś nakładkę i zestaw dwóch kodeków ?

1)nakładka KB888111
    2)link wyżej w poprzednim poście
    3)HD codec

Jeśli nie zainstalujesz tego drugiego(high definition codec) to dźwięk będzie wykrywany ale nie będzie działał poprawnie.
  • #19 4451359
    RDO
    Poziom 11  
    Problem rozwiazany. Po prostu zainstalowalem wszystkie poprawki do windowsa (pareset mega) i sie samo zrobilo.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy dostępności i instalacji sterowników do laptopa AMILO PI 2515 pod system Windows XP, gdyż producent udostępnia je jedynie pod Vistę. Użytkownicy potwierdzają, że sterowniki istnieją, ale wymagają ręcznego dodania do instalatora XP, zwłaszcza sterowników SATA. Lista sterowników chipsetu jest dostępna na stronie Fujitsu-Siemens, natomiast sterowniki grafiki można pobrać ze strony Intela. Problemy pojawiają się głównie z instalacją sterowników dźwięku i sieci. Do dźwięku polecano sterowniki VIA AC97 oraz kodeki HD Audio (ALC882/ALC883 i inne), jednak często występował błąd kod 10 i brak wykrycia urządzenia audio. Rozwiązaniem okazało się zainstalowanie wszystkich aktualizacji systemu Windows oraz odpowiednich nakładek i kodeków (w tym KB888111 i HD codec), co pozwoliło na poprawne działanie dźwięku. Wskazano także konieczność ręcznej instalacji sterowników przez menedżera urządzeń, usuwanie nieznanych urządzeń i wybór pliku INF z paczki sterowników. Problemy z siecią rozwiązywano, korzystając ze sterowników Realtek dla kart LAN oraz sterowników WiFi z IBM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA