Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Tektronix
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Aktualizacja BIOSu...

18 Paź 2007 20:50 4304 32
  • Poziom 15  
    Witam!
    Mam płytę główną MSI, chce zaktualizować bios do najnowszej wersji ponieważ z komputerem dzieją się dziwne rzeczy i wszystko wskazuje na to że jest to wina płyty. Czy to prawda że za pomocą programu LiveUpdate można z poziomu Windowsa wgrać nowy BIOS?
  • Tektronix
  • Pomocny post
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Tak, MSI daje taką możliwość poprzez Live Update , programik sam sprawdzi twój komputer jakie ma podzespoły i do których są dostępne nowsze wersje sterowników , wersje BIOS do płyty głównej a nawet graficznej. Wszystko odbywa się z poziomu Windowsa.

    A co ? Boisz się czegoś?
  • Poziom 22  
    Witam. Przede wszystkim powinieneś opisać co dokładnie się dzieje. Aktualizacja oprogramowania płyty to ostateczność. Napisz co się dzieje i w jakich okolicznościach.
  • Poziom 15  
    To świetnie! Obawiałem się bo na forum MSI ktoś napisał że "zaktualizuje poprawnie albo i nie"...niedowierzałem bo przecież to aplikacja producenta... Dzięki!

    Dodano po 3 [minuty]:

    Więc tak-wygląda na to że płyta jest uszkodzona albo nie radzi sobie z czymś... Zauważyłem, że mostek płn nagrzewa się mocniej niż zwykle... System nie zawsze bootuje, nie zawsze widzi dysku twardego lub nagrywarki! Mam straszne problemy...

    Athlon XP 1700+
    512 RAM (2x256)
    Seagate 160GB ATA
    GeForce 4 MX 440
    Zasilacz Codegen 300W.

    Nie chce inwestować narazie w nową platformnę...
  • Poziom 22  
    Iwan188 napisał:
    Zauważyłem, że mostek płn ...

    Co to jest "mostek płn"?
  • Spec od komputerów
    Zacznij od zmierzenia napiec zasilacza lub podmiany tej atrapy, ktora teraz masz na prawdziwy zasilacz.
    Bios zostaw w spokoju.
  • Tektronix
  • Poziom 29  
    @zabex - northbridge -kontroler-więcej Google. Zazwyczaj jest dosyć ciepły i to nie jest problemem .pozdrawiam
  • Poziom 15  
    Przepraszam za głupią pomyłkę... Oczywiście mostek południowy! Czyli układ odpowiedzialny m.in. za współpracę między dyskami a procesorem i pamięcią...

    Dodano po 45 [minuty]:

    Kolobos napisał:
    Zacznij od zmierzenia napiec zasilacza lub podmiany tej atrapy, ktora teraz masz na prawdziwy zasilacz.
    Bios zostaw w spokoju.


    Zasilacz jest sprawdzony, na 100% jest w porządku... Zauważyłem że jeśli do pamięci jest wczytana większa ilość danych to system ma problemy, często się zawiesza...
  • Poziom 39  
    zatem przetestuj memtestem pamięci-nigdy nic nie wiadomo. a co do zasilacza,to radzę ,jak koledzy wyżej wymienić i sprawdzić wizualnie kondensatory na płycie gł.
  • Poziom 14  
    Cytat:
    o świetnie! Obawiałem się bo na forum MSI ktoś napisał że "zaktualizuje poprawnie albo i nie"...niedowierzałem bo przecież to aplikacja producenta... Dzięki!


    Oczywiście jest taka możliwości, nigdy mnie możesz wykluczyć błędu ludzkiego, lub zaniku elektryczności.

    Cytat:
    Przepraszam za głupią pomyłkę... Oczywiście mostek południowy! Czyli układ odpowiedzialny m.in. za współpracę między dyskami a procesorem i pamięcią...


    E... ??? chyba cos pokręciłeś z tym mostkiem południowym...

    Mostek południowy (ang. southbridge) – element współczesnych chipsetów, realizujący połączenie procesora do wolniejszej części wyposażenia mikrokomputera.

    Mostek północny (ang. northbridge) - element współczesnych chipsetów, realizujący połączenia pomiędzy procesorem, pamięcią operacyjną, magistralą AGP lub PCI Express i mostkiem południowym.

    Źródło: Wikipedia.org
    Pozdrawiam.
  • Poziom 15  
    Pomyliłem, masz rację. Największym problemem jest to, że jak podłącze jakiś napęd więcej poza dyskiem z systemem i nagrywarką to wtedy komputer nie widzi żadnego napędu!! Obawiam się, że coś dzieje się z płytą główną
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    Cytat:
    Obawiam się, że coś dzieje się z płytą główną
    Może byś w końcu napisał jaka to płyta, bo nie wiadomo o czym w ogóle dyskutujemy ? Myślisz, że MSI wyprodukowało tylko jedną płytę ?
    Cytat:
    Zasilacz jest sprawdzony, na 100% jest w porządku...
    Czym i jak sprawdzony ?. A tak w ogóle to nie jest zasilacz, jeśli mam być szczery - zresztą koledzy już wcześniej pisali !
    Pozdrawiam :|
  • Poziom 15  
    "Może byś w końcu napisał jaka to płyta, bo nie wiadomo o czym w ogóle dyskutujemy ? Myślisz, że MSI wyprodukowało tylko jedną płytę ? "

    Jeżeli to kluczowe zagadnienie do rozwiązania problemu to jest to MSI KT4V (MS 6712), na KT400 i VT8377.

    "Czym i jak sprawdzony ?. A tak w ogóle to nie jest zasilacz, jeśli mam być szczery - zresztą koledzy już wcześniej pisali ! "

    Sprawdzony odpowiednimi przyrządami pomiarowymi, na których pomiarach można stwierdzić, że zasilacz jest w pełni sprawny. To że Ty Codegena nie nazwiesz zasilaczem nie znaczy że za chwilę go wyrzucę, pójdę do sklepu po nowy, firmowy zasilacz. Taki jest w komputerze, jest sprawny, wystarcza więc narazie nie będzie żadnych zmian.
  • Pomocny post
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Iwan188 napisał:
    ... Największym problemem jest to, że jak podłącze jakiś napęd więcej poza dyskiem z systemem i nagrywarką to wtedy komputer nie widzi żadnego napędu!! Obawiam się, że coś dzieje się z płytą główną

    Proponuję sprawdzić również taśmy IDE, podmienić na nową, lub zamienić tą z dysku dać do nagrywarki i vice versa.
    Podczas podłączania zwrócić uwagę na zworki (master, slave) , urządzenie na końcu taśmy ma być na "master". Czasami podłączenie na CS ="cable select" może generować takie błędy z wykrywaniem.
    Proszę sprawić w biosie czy włączone jest auto wykrywanie IDE.
    Iwan188 napisał:
    ... Jeżeli to kluczowe zagadnienie do rozwiązania problemu to jest to MSI KT4V (MS 6712), na KT400 i VT8377.

    Sprawdzony odpowiednimi przyrządami pomiarowymi, na których pomiarach można stwierdzić, że zasilacz jest w pełni sprawny. To że Ty Codegena nie nazwiesz zasilaczem nie znaczy że za chwilę go wyrzucę, pójdę do sklepu po nowy, firmowy zasilacz. Taki jest w komputerze, jest sprawny, wystarcza więc na razie nie będzie żadnych zmian.

    Czy podczas sprawdzania miernikiem napięć, występują jego skoki / zmiana (w dół lub w górę).
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 14  
    Sprawdzaleś zasilacz w stanie IDLE, czyli praktycznie pracował jałowo. Podłącz wszystkie urzadzenia, zostawiając sobie jedna wtyczke wolną do pomiaru napięć.

    Pozatym, jeżeli masz nawet inny zasilacz a gorszy, podłącz i sprawdź czy komputer zachowuje się tak samo.

    Dodatkowo tak jak koledzy wspomnieli, ustawienie zworek, master/slave/CS - cable select, jest conajmniej WAŻNE! :D
  • Poziom 15  
    Ustawienie zworek, kolejność napędów jest na pewno w porządku, w tym momencie będę się starał o inny zasilacz... Wtedy sprawdzę i opiszę wyniki. Dziękuje za już udzielone odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich!
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    Cytat:
    Zauważyłem że jeśli do pamięci jest wczytana większa ilość danych to system ma problemy, często się zawiesza...
    Sprawdziłeś w końcu pamięci Memtest86 i kondensatory wizualnie, jak pisał kolega @jannaszek ?.
    A poza tym, to dla tej płyty bardzo istotne jest ustawienie parametrów pamięci w Biosie - pisałem o tym i na Elce, ale na MSI-Polska są dziesiątki moich postów na ten temat - radzę zaglądnąć i poczytać ( mam podobną płytę KT4AV ).
    Pozdrawiam :D
  • Poziom 15  
    Witam ponownie!

    Po zmianie zasilacza praca komputera wróciła do normy! Wszystko działało bez problemu, cały system-dwa dyski twarde, dwa napędy,wszystko bez zastrzeżeń... Jednak po dwóch dniach znowu problem:-( komputer albo wcale się nie uruchamia - na karcie diagnostycznej palą się cztery czerwone diody! - albo resetuje się przy uruchamianiu systemu! podejrzewam, że to wina płyty głównej bo jeśli procesor to komp wcale by się nie włączył a uruchamia się może...raz na dziesięć razy... Proszę o pomysły i sugestie.

    Pozdrawiam
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Aż szkoda mi słów drogi kolego Iwan188.
    Czy uważasz że "ciągnięcie Ciebie za język" by uzyskać jakiekolwiek dokładniejsze informacje o Twoim problemie to taka zabawa w "zgadul zgadula".

    Proszę o naprawdę konkretne informacje:
    - na jakiej marki i jaki model, zmieniłeś zasilacz?
    - jakie są teraz wartości napięć?
    - czy sprawdziłeś stan kondensatorów na płycie głównej (wybrzuszenia, wycieki elektrolitu)?
    - co to za karta diagnostyczna, którą się posługujesz?
    - czy posiadasz i "czytasz ze zrozumieniem" instrukcje obsługi do urządzeń, którymi się posługujesz?

    Przepraszam za moje cierpkie słowa i pozdrawiam.
  • Poziom 39  
    Cytat:
    na karcie diagnostycznej palą się cztery czerwone diody!
    To oznacza uszkodzony albo źle zainstalowany procesor. Jak wygląda sprawa jego chłodzenia :
    - pasta -> jaka, kiedy zmieniana ?
    - radiator -> właściwie założony, odkurzony, dobrze przylega do rdzenia ?
    - wentylator -> pracuje cały czas, ma właściwe obroty ?
    - jaka jest temperatura CPU, jeśli już uda się wystartować - od razu i po kilku/ kilkunastu minutach ?
    :D
  • Pomocny post
    Moderator Samochody
    Niestety zazwyczaj, przy takich objawach, jeśli podmiana zasilacza da chwilową poprawę a potem pogorszenie, to znaczy że stary zasilacz uszkodził płytę.

    Jak chcesz się dowiedzieć o jakość zasilacza, jedyną skuteczną i wiarygodną metodą pomiarową jest pomiar napięć obciążonego zasilacza przy pomocy... oscyloskopu.

    Dla świętego spokoju sprawdź pamięć MemTestem86 i obejrzyj te kondensatory na płycie.

    Czy problemy są odkąd masz tę płytę, czy pojawiły się z czasem? Skąd był pomysł, że aktualizacja BIOSu miałaby pomóc?
  • Poziom 15  
    Płyta działała od 2003 roku, nigdy nie było żadnych problemów z komputerem! Po tym jak często komp nie widział systemu i był problem z podłączeniem i działaniem więcej niż dwóch napędów pomyślałem że może po wymianie BIOSu problemy znikną.Wiem-dianoza była błędna.

    Zasilacz jaki obecnie jest w komputerze to Mode Com 300W...

    Teraz pytanie-nie chcę zmieniać narazie platformy, komputer jest mi bardzo potrzebny do szkoły, czy opłaca się kupować używaną płytę główną pod Socket A? Wiem, że na Allegro można kupić podobną płytę do mojej lub taką samą nawet w cenie ok 110-160zł...

    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    Moderator Samochody
    Komputera do domu z założenia nie "opłaca" się kupować, bo zawsze się na tym straci... to Ty musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy stać cię na przejście na inną platformę czy nie i czy jest Ci to do czegoś potrzebne.
  • Poziom 39  
    Cytat:
    czy opłaca się kupować używaną płytę główną pod Socket A? Wiem, że na Allegro można kupić podobną płytę do mojej lub taką samą nawet w cenie ok 110-160zł...
    Nie odpowiedziałeś na żadne moje pytanie, więc wcale nie jest pewne czy to płyta jest niesprawna ?
    Jeśli już miałbyś kupować podobną do tej co masz to polecam raczej KT4AV (sam mam taką :D) lub KT4A-V (ta ma FSB=200 !). Z cenami to trochę przesadziłeś - oglądałem zakończone aukcje na KT4AV - można kupić sprawną płytę za ok. 60-70 zł.
    Pozdrawiam :D
  • Poziom 15  
    Pamięć jest w porządku, zatem wina leży po stronie płyty głównej. Kupiłem używaną Gigabyte GA-7VAX (KT400 LAN/SND AGPx8), czekam na przesyłkę. Wymienię płytę i opisze efekty. Pozdrawiam
  • Poziom 15  
    Witam ponownie. Wszystko ok po wymianie płyty tylko pozostał jeden problem...Zawsze gdy chce coś odczytać czy to z cd czy dvd następuje restart komputera! Próbowałem wszystkiego, różne konfiguracje...Napędy to CD-RW LG i DVD-RW LiteOn. Możliwe że zasilacz uszkodził i napędy i to są efekty..??
  • Poziom 30  
    Sugeruję:
    1. Wymianę taśm jeśli nie pomoże
    2. Wgranie nowszej wrsji ATAPI a jeśli nie pomożę
    3. Sprawdzenie napięć zasilacza i ewentualną wymianę
  • Poziom 15  
    1. Taśmy też były różne i wykluczam że to ich wina
    2. Czyli firmware napędu...? Dobrze rozumiem?
    3. Zasilacz jest wymieniony na Mode Com 350W, jest w porządku.

    Nie mam już pomysłów...:-/
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto