Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ferguson af 1118 przetwornica

mariuszfre 20 Oct 2007 14:45 2842 10
  • #1
    mariuszfre
    Level 2  
    Mam problem z przetwornicą w tunerze sat af 1118, Nie daje żadnych napięć. Z tematów które znalazłem na forum wyczytałem kilka możliwości i tak:
    wymieniłem strg
    wymieniłem kondensatory po pierwotnej stronie przetwornicy
    wymieniłem transoptor
    to wszystko przy podniesionych diodach po wtórnej stronie nie daje efektu, i prawdę mówiąc nie mam już pomysłu. Może już ktoś spotkał się z podobnym problemem.
    Dzięki za każdą podpowiedź
  • #2
    kamiljan1
    Level 24  
    Nie wiem co z tymi podniesionymi diodami chciałeś uzyskać ale w tych przetwornicach wystarczy wymienić elektrolity na wtórnych ,żaróweczkę na 5V lub 12V i sprawdzić .Miałem przypadki że siadł elektrolit na 400V.Kamil
  • #3
    mariuszfre
    Level 2  
    Czy przy podniesionych diodach (odłączenie reszty od zasilania) przetwornica powinna działać???
  • #4
    kamiljan1
    Level 24  
    Różnie mogą zachowywac się przetwornice przy podniesionych diodach bez obciążenia ,musisz pamiętać że wylutowując diody pomijasz elektrolity.W twoim przypadku zrobił bym tak dioda która daje 12V dokładam elektrolit np.1000uf (lub 2200uf) i żarówka 12V,jak przetworka sprawna to zaświeci.Jak pisałem sprawdż sieciowy chyba 47uf/400V.Kamil
  • #5
    Przemo1268
    Level 19  
    Ta przetwornica przy podniesionych diodach raczej nie ruszy. Kiedyś miałem uszkodzony kondensator 1000u po stronie wtórnej i przetwornica nie chciała wystartować. Prawdopodobnie do poprawnego startu musi dostać sygnał od transoptora, a przy podniesionych diodach tego sygnału nie dostanie. Sprawdź jeszcze czy napięcie dochodzi na kondzia po stronie pierwotnej (ten od sieci) bo być może masz uszkodzony bezpiecznik (w moim 1018 wygląda jak okrągły mostek greatz'a jest czarny)
  • #6
    mariuszfre
    Level 2  
    oki spróbuję jeszcze wymienić kondzie po wtórnej ( bo chyba jeszcze tylko to mi zostało ) bo napięcie na dużym sieciowym jest więc chyba nie jest uwalony. Najgorsze jest to że wizualnie kondensatory po wtórnej wyglądają na ok, ale wymienię. Dziękuję za rady.
  • #7
    dex
    Level 27  
    Cześć, mam podobny przypadek. Brak napiec po wtornej, napiecie 310 na elektrolicie po pierwotnej jest, podmieniłem STGR jednak nie rusza, brak napieć. Zrobiles tego swojego? Mozesz napisac w czym był problem?
  • #8
    kajron
    Level 29  
    Jaki typ zasilacza masz w tym af1118 bo kilka typów producent dawał
  • #9
    dex
    Level 27  
    Zasilacz jest zintegrowany na płycie na STGR6351. Podnosiłem diody po wtornej jednak to samo, z tego co wyczytałem bez obciążenia raczej nie ruszy. ale Sprawdzałem miernikiem czy ktores wyjscie nie przywiera do masy i nic takiego nie zaobserwowałem. Główny elektrolit za mostkiem jest ok, to samo z 1000u po wtórnej.
    -------

    Przez jakies dwie sekundy po starcie wyczuć mozna jakby przetwornica startowała ( nie jest to żadne piszczenie czy inny niepożądany dzwiek , po prostu jakby magnesowanie trafa czy softstart). Pózniej jednak cisza. Napięcie na transoptorze po stroni epierwotnej zmienia sie 12-14V, wg miernika, po pierwotnej na fotodiodzie 0.

    --------------

    Okazało się ze to transoptor, z brakuy pc817 sharpa wstawiłem Lt817 liteona. chodzi. Chciałbym tylko zredukowac bardzo lekkie skwierczenie/syczenie trafa.

    -------
    Nie działa pilot.Napięcia na diodach po wtornej: 6,5 14,3 29,1 3,3V

    -------

    Wymieniłem 1000u i 220u przed 7812 oraz 470u po 7805 i pilot zaczał działać. Niestety lekko piszczy trafo, pozostaje chyba jutro zmienić główny 47u/400V.
    ----
    Powymieniałem wszytski elektrolity po wtórnej i dalej skwierczało, w końcu dobrałem się za kondensator po pierwotnej 100pF 2kV. Z braku 100pF 2kV, doczepiłem 1nF równoległe i stgr eksplodował. Po wymianie stgr i rezystora 0.47Ohma przestało piszczeć.
  • #10
    marianvsamoroso
    Level 10  
    Witam
    prawie w tym samym czasie przestały działać 2 tunery ferguson AF-1118SE. nie świecą diody, brak komunikacji z komputerem (rs-232). Z przetwornicy nie wychodzą żadne napięcia. co może być przyczyna?
  • #11
    matzg
    Level 35  
    Witam,szukaj uszkodzeń po pierwotnej stronie przetwornicy...
    Pozdr