Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Thomson TX807 - problem z pamięcią 22W04

wwwsokol 20 Oct 2007 17:07 3509 10
    wwwsokol
    Level 24  
    Telewizor nie startował, migała dioda. Włożyłem czystą 24C04, nie ruszył. Zaprogramowałem ją, nie pomogło. Wyczyściłem oryginalną pamięć 22W04, włączył się, poustawiałem w trybie serwisowym i oddałem. Po tygodniu objaw ten sam, tym razem spróbowałem od razu wejść w tryb - udało się. Po wyjściu już startuje normalnie. Teraz po miesiącu wrócił z tym samym objawem i stąd moje pytanie jak to ugryźć, bo czytałem że niektórym działały te odbiorniki na 24C04 a ten niestety nie startuje. Znalazłem 22W04 w http://sklep.aswo.pl ale cena 60 zł skłoniła mnie do napisania tego postu, żeby nie wyrzucać na darmo pieniędzy. Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
    Telewizor ma 21 cali, ale niestety nie spisałem sobie dokładnie modelu. Wkrótce uzupełnię, jeśli to w czymś pomoże.
    wwwsokol
    Level 24  
    Obawiam się że nie, przynajmniej ja żadnych strzałów ani nawet iskrzenia nie zauważyłem.
    flash_mm
    Level 20  
    w tym tv powinna dzialac 24Wxx moze wkladasz 24cxx???
    popraw mase na kineskopie i wymien podstawke kineskopu.
    radekrpisz
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam
    Lub dowolna 24CW04 działająca od 3V
    wwwsokol -pamięć jest do wymiany i nie wiem skąd takie kosmiczne ceny podajesz (ASVO)
    DziadzioMiecio
    Level 27  
    potwierdzam to jest na pewno przebicie trafopowielacza do wymiany miałem identyczny przypadek dopiero po wymianie trafa usterka ustąpiła.Prawdopodobnie nawet słychać to przebicie podczas uruchomienia telewizora dość nietypowy odgłos startu wysokiego napięcia.
    wwwsokol
    Level 24  
    Skoro tak radzicie, to jeśli jeszcze raz powróci wymienię mu trafo, aczkolwiek przy starcie jedynie cichutko piszczy przetwornica, ale przynajmniej z moich obserwacji wynika że ten typ tak ma i z tym nie walczę jeśli klientowi nie przeszkadza :)
  • Helpful post
    flash_mm
    Level 20  
    tx807 i tx807C podczas zalaczania zachowuje sie tak jakby odlatywal w nadprzestrzen a`la lord wader z gwiezdnych wojen :-) tak to dziala

co do pamieci dodam od siebie :

24LCxx - pracuje od 3 V
    24Wxx - szybka
    24C - standard - 5V
    wwwsokol
    Level 24  
    A 22Wxx ?? Co ma w sobie takiego szczególnego że aż tak dużo kosztuje ??
    P.S. Jeszcze nie powrócił :)