Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Progralmowalny sterownik wycieraczek samochodowych

TomJ27 22 Oct 2007 10:32 2229 6
    TomJ27
    Level 10  
    witam!

mam do zrobienia projekt, jak w temacie na mikrokontrolerze, nie wiem za bardzo od czego zaczac, musze miec jakis schemat, jak taki uklad wyglada, macie jakies schematy z krotkim opisem poszczegolnych ukadow?
    Paweł Es.
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Weź mikroprocesor, np. jakiś AVR Atmela, podłącz mu do portu tranzystor MOSFET (z dużym prądem dopuszczalnym drenu) lub tranzystor i przekaźnik.

Kwarc nie jest potrzebny, wystarczy wewnętrzny oscylator procesora,
    Procesor wybierz z serii przemysłowej, bo będzie pracował w samochodzie a zimy czasami tu bywają :D

W programie ustawiasz część pinów jako wejścia a to sterujące przekaźnikiem jako wyjście. A potem odczytujesz w pętli piny wejściowe i na podstawie tego ustawiasz pin wyjściowy.

WE1 - praca ciągła
    WE2 - praca przerywana co 5s
    WE3 - praca przerywana co 10s
    WE4 - praca przerywana co 15s

Weź z biblioteki, np. książkę Marcina Wiązani o Bascomie, tam masz schematy i sposób programowania.
    TomJ27
    Level 10  
    witam!

Przejrzalem te ksiązke, jest tam troche przykładów praktycznych, dokładnie jednak mojego przypadku nie ma, ale mysle ze mozna moj projekt podciagnac pod sterowanie silnikiem krokowym, tylko ze w moim przypadku to bedzie inny silnik no i program zupelnie inny?
    paw789
    Level 18  
    Program do Twojego projektu jest calkiem inny niż do sterowania silnikiem. Generalnie projekt jest bardzo prosty. Jeśli nie masz żadnego doświadczenia w programowaniu to wykorzystaj uC serii 51 ponieważ z takimi będzisz mial styczność na laborkach. Do tego tranzystor Mosfet oraz prosta klawiaturka np. 4 przyciskowa tak jak pisal Pawel Es.
    Na jakim kierunku jesteś ?
    Mariusz_N
    Level 18  
    Skoro "Progralmowalny sterownik wycieraczek samochodowych" to może coś takiego?

Po włączeniu zasilania układ generuje jeden impuls na PK2 ( który steruje wycieraczkami ) i czeka na twoją reakcję cały czas mierząc czas. Gdy podasz mu impuls na wejście ( np. ze spryskiwacza ) układ zapamięta ten czas ( czas od włączenia zasilania do impulsu ze spryskiwacza ) i cyklicznie powtarza go. W ten sposób jest w miarę płynna regulacja czasu.
    TomJ27
    Level 10  
    Niestety nie mam doswiadczenia, dopiero sie doksztalcam, przyjmijmy ze ma to byc na tym procesorze, ale jak bedzie wygladal schemat

jestem na elektronice