Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Monitor LG-CD775BN - dziwne pionowe czarne pasy

Yahoo 26 Lis 2003 14:03 2267 11
  • #1 26 Lis 2003 14:03
    Yahoo
    Poziom 20  

    Witam

    Zmienilem trafo w Monitorze () 61742-1012B) i po odpaleniu sa czarne pionowe pasy. Od lewej Grubszy a w okolicy połowy juz prawie go nie widać

    Czyżby jakies interferencje - czy zakłócenia

    Porosze o kazdą podpowiedź

    Yahoo

  • #2 26 Lis 2003 14:57
    eugene
    Poziom 26  

    Przydzwiek w tresci wizyjnej...
    Sprawdz elka na PK i napiecie zasilajace wzmacniacze wizyjne (z trafa WN).

  • #3 26 Lis 2003 21:04
    candle
    Spec od monitorów

    troche juz o tym bylo... odwrotnie wlozone lub nie wlozone w ogole uzwojenie synchronizacyjne (czy jak to to nazwac - kawalek kabla przelozony przez rdzen i idacy spowrotem do zasilacza)

  • #4 26 Lis 2003 23:18
    usiex
    Poziom 16  

    wITAM
    Trzeba dołączyć opór 270 om między katode diody dołączonej do 6 nóżki trafa a mase.
    Pozdrawiam

  • #5 27 Lis 2003 08:21
    dariuszm2
    Poziom 34  

    Cześć.
    Czyli wygląda na uszkodzenie w zasilaniu - elki, elki i jeszcze raz elki.
    Pozdrawiam.

  • #6 27 Lis 2003 10:10
    Yahoo
    Poziom 20  

    Hi

    Wielkie dzięki za wszelkie sugestie na ten temat - sprawdze wszystkie
    Powiadomnie niezwlocznie o rezultacie

    Yahoo

  • #7 29 Lis 2003 09:49
    Yahoo
    Poziom 20  

    Witam

    Niestety nie potrafie sobie poradzić z tym problemem
    zamiana dodatkowego uzwojenia na trafku nie pomogła,
    wymiana elektrolitów też zakończyla się fiaskiem(ile jeszcze mam zmienić elektrolitów-wymieniłem około 30%), jedyny sposób który w małym stopniu zmniejszył ilość wyswietlanych pionowych kresek to sposób z rezystorem 270om łaczony ze 6 nogą trafa i masa

    Czy ktoś mam może jakiś jeszcze pomysł w tej kwestii

    Yahoo

    PS
    sa to regularne pasy pionowe nie zawierające tresci obrazu- zaczynające się z lewej strony monitora a w połowie ekranu znikaja bezpowrotni - szerokość pasów zmienia sie od strony lewej dośrodka ekranu, pierwszy pas ma około 1,5 cm a ostatni 3-około 3 mm

  • #9 01 Gru 2003 15:34
    Jaro
    Poziom 26  

    Jedyny sposób to wstawienie rezystora za dioda dołączoną do 6 końcówki trafa (miedzy katodę i masę, jeśli to chińskie Yumuy 220R-270R a jak HR to 150R). Efekt jest spowodowany oscylacjami za impulsem wygaszania poziomego, widać je na oscyloskopie. Na oryginalnych trafach też sa te oscylacje ale maja kilka razy mniejszą amplitudę niż przy zamiennikach

  • #10 06 Gru 2003 08:38
    Yahoo
    Poziom 20  

    HI
    Ja wkładałem różne rezystory i nie przyniosło to rezultatu

    Teraz wpadłem na pomysł że żle lutuje rezystor
    W tym chassis jest tak:

    6 noga trafa idzie do katody diody

    i mam dylemat czy to podłaczyć 6 noge trafa do masy czy za diodą wtawić ten rezystor?

    Czy ktos rozwieje moje wątpliowści?

    Yahoo

  • #11 06 Gru 2003 12:36
    transu
    Poziom 18  

    dokłądnie wszystko zostawiasz tak jak jest a dodatkowo wstawiasz rezystor. JA na poczatku wyciagałem diode ale to nic nie dało.

  • #12 06 Gru 2003 12:50
    Yahoo
    Poziom 20  

    Rezystor wstawiam przed diodą patrząc od strony 6 nogi trafa czy za diodą

    Yahoo

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME