Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
  • Wzmacniacz lampowy KT88

Poniższy projekt wzmacniacz lampowy KT88 sterowany napięciowo. Cały projekt bazuje na układzie stworzonym przez Mikael'a Abdellah'a z 2003 roku. Schemat tego wzmacniacz pokazany jest poniżej.

Cześć wzmacniająca jest praktycznie taka sam jak w oryginalnym projekcie z ta różnicą, że w tym zastosowano przełącznik umożliwiający pomiędzy triodą a operacją ultra-liniową (w oryginalnym schemacie zastosowano tylko ultra-liniową). Także źródło zasilania do części z przedwzmacniaczem 6N1P została rozbudowana o dodatkowy dławik.

Cześć ze źródłem zasilania bazuje na układzie podwójnych lamp 5U4-GB prostujących i jest pokazana na schemacie poniżej.

Po połączeniu całego układu i odpaleniu go okazało się, że dźwięk uzyskany jest bardzo
    dobrej jakości. Jest dużo lepszy niż komercyjny Push Pull KT88, który autor zakupił
    wcześniej. Prawdopodobnie jest to efekt zastosowania sterowania napięciowego.

Lampy KT88 można zastąpić EL84, 6N1P razem z 6DJ8/ECC88/ECC88CC. W układzie testowano też lampy Siemens EL34, JJ EL34 i Electro Harmonix EL34. Wzmacniacz pracował dobrze także z lampami GEC KT88. Autor uważa, ze najlepszą konfiguracją są Amperex BUgle Boy 6Dj8 zamiast 6N1P i Siemens EL34 pracujące na triodzie.

Wzmacniacz lampowy KT88Wzmacniacz lampowy KT88
    Wzmacniacz lampowy KT88Wzmacniacz lampowy KT88

źródło http://diyaudioprojects.com/Tubes/KT88/index.htm

Cool? Ranking DIY
    About Author
    mi_ma
    Translator, editor
    Has specialization in: elektronika wojskowa
    mi_ma wrote 831 posts with rating 802. Live in city Wrocław. Been with us since 2006 year.
    kazkla
    Level 19  
    Schemat jest błędnie narysowany ,sygnał mcz. z triody pobiera się z anody a nie z siatki.
    Tranzystor_1992
    Level 16  
    Fajna konstrukcja (ładnie wygląda), a schemat tak jak powiedział kolega jest chyba błędnie narysowany :| Jestem ciekawy jak brzmi taka konstrukcja :P

Pozdrawiam ;)
    artek8787
    Level 12  
    Bardzo fajna konstrukcja ,tylko ciekaw jestem jakie koszta by były wszystkich części.
    dipol
    Level 34  
    każde Bambino z lat 75-80 miało lepszy schemat i układ wzmacniacza,jeszcze z 4 sztuki pod stołem w pudełku się przewracają,wywalacie drzwi do lasu w którym dawno są otwarte
    73!

Dodano po 1 [minuty]:

na schemacie w/w jest błąd
    cyruss
    Level 30  
    Nie dziw się, są młodzi, nigdy lamp nie słyszeli. nie to co my, emeryci...:D
    Niechby tak posłuchali MV3 (2 x EL84, 12W mocy) którym można było spokojnie nagłośnić sporą salę. Albo Regenta 30 (2 x EL34, 25W). Z kolumnami na super głośnikach L3060PB...
    airnox
    Level 24  
    Tłumaczenie też wykonano mało starannie ;) Najlepiej wzmak by brzmiał ze sprzężeniem - oczywiście ujemnym. W domu lampiak na ECL86 na kanał (2W bo z ZK120 zrobiony) napędza kolumny i potrafi zatrząść podłogą ;) Ja jestem młody (rocznik upadku muru berlińskiego - '89) a lampy słucham :) Co do schematu to chciałbym zwrócić uwagę na błąd w schemacie (zostało to już zauważone) i na to, że aby użyć innych lamp należy przerobić schemat ze względu na różne punkty pracy lamp. A wykonanie samego wzmaka bardzo dobre :) Choć jedna duotrioda na dwa kanały to małe przegięcie, czy aby przesłuchów między systemami nie ma...

Pozdrowienia
    Airnox
    MakroSerwis
    Moderator of Cars
    Nie rozumiem, w jaki sposób mają powstać przesłuchy między kanałami przy zastosowaniu podwójnej triody. Nic takiego się nie zdarzy, tego typu lampy od zawsze z powodzeniem były stosowane, nawet w układach telewizyjnych.
    bastek201991
    Level 15  
    A czy takie lampy się nadają do jakiegokolwiek wzmaka if860 wiem że są to lampy telekomunikacyjne Mam Takich 25 szt
    cirrostrato
    Level 38  
    Te lampki to ,,lepsza'' wersja EF80, do wysterowania EL84 idealna, robiłem (ale na EF80) takie wzmacniacze lata temu, to żarzenie zasilane dziwnym napięciem ale skoro (na początku) sprzedający na Alledrogo ,,dawał'' je prawie za darmo i (też) w opakowaniach 25szt. to szkoda było nie ,,brać''. Co do przesłuchów przy podwójnej triodzie na wejściu to też mam zastrzeżenia do jej stosowania ale są np. EC86 kiedyś też bardzo tanie...
    Piotrek_68
    Level 11  
    w zasilaczu jest trafo 375-0-375 czy po wyprostowaniu za dławikiem będzie tylko 400v nie więcej ?(poczatkujący jestem ;))
    Rocky Horror
    Level 31  
    Byłoby tak przy prostowniku z diod krzemowych. We wzmacniaczu użyto lampowej diody prostowniczej, na takich prostownikach spadki napięcia są typowo dużo większe.

W tłumaczeniu jest błąd. Autor projektu nie czyni zachwytów nad sterowaniem napięciowym, lecz nad konfiguracją "SE", czyli z pojedynczą lampą na wyjściu, pracującą w klasie A. Przewaga nad konkurencyjną przeciwsobną topologią jest raczej dyskusyjna, zwłaszcza gdy wzmacniacz jest niekompletny - brak mu ujemnego sprzężenia zwrotnego, które by niwelowało nieliniowości układu.
    Piotrek_68
    Level 11  
    cirrostrato dzieki za odpowiedź,właśnie sprawdziłem faktycznie są duże spadki na lampie prostowniczej,nie wiem czy nie użyję mostka :)