Witam,
Chciałbym przedstawić moją najświeższą konstrukcję, a mianowicie spawarkę Inverterową.
Długo zabierałem się do stworzenia owego urządzenia. Pomału kompletowałem części i fundusze, aby w końcu zrobić. Postanowiłem ją wybudować z czystej ciekawości, czy mi się uda. Po raz pierwszy pomysłem zaraziłem się czytając topic o Minispawarce.
Projekt oparłem na schemacie z ruskiej strony z własnymi zmianami i poprawkami, tak aby osiągnąć prąd ciągły 130A, a nawet i więcej. Jest to przetwornica typu forward 2-tranzystorowy. Za sterowanie odpowiedzialny jest układ UC3845. Prąd odkłada się na przekładniku prądowym.
To jest historia obrazkowo tekstowa mojej spawarki.
Najpierw wytrawiłem płytki i nawinąłem trafa:
- główne na E71,
- dławik na 2xE55.
Całość izolowana
Falownik zrobiony jest na 4 tranzystorach IGBT STGW30NC60W. Driver dla niego zrobiony jest na tranzystorach bipolarnych.

Po zlutowaniu całości przyszedł czas na test. Najpierw spawarkę przetestowałem na prądzie 100A, kiedy wszystko było OK przyszedł czas na prąd 130A. Po serii prób postanowiłem rozpocząć obudowywanie maszynki. Spód wziąłem ze starej budy AT, tak samo pokrywę. Przód i tył sam powyginałem z blachy. Pewnie wiele osób zastanawia się dlaczego obudowa ma tyle wolnego miejsca i czemu wybrałem sklejkę na materiał do montażu. W przyszłości może dorobię układ HF, więc nie trzeba będzie dodatkowo rozbudowywać całości o przystawkę, poza tym te proporcje obudowy mi się podobają. Co do sklejki, to wybór padł, ze względu na łatwość montażu podzespołów, izolacji, jaką zapewnia i ze względu na sztywność.

Kiedy spawarka była już uruchomiona postanowiłem dobudować sobie układ HS i AS. Poczytałem trochę artykułów na temat spawania i wymagań, jakie te układy muszą spełniać i zaprojektowałem gotowy moduł.
Po zamontowaniu wszystkiego i ostatecznym uruchomieniu przyszedł czas na malowanie i powtórne składanie.
Spawarka pracuje z częstotliwością 40kHz. Spawa się nią świetnie cienkie i grube blachy. Łuk zajarza się bezproblemowo, jest miękki, nie buczy, daje się rozciągnąć nawet na 2-3cm. Spawarka praktycznie się nie grzeje, przy ostrzejszym spawaniu trafo było troszeczkę cieplejsze od temperatury toczenia, tak samo falownik i diody.
Układ HotStart i AntiStick spisują się świetnie. AS doskonale zapobiega rozgrzewaniu się elektrody podczas zwarcia i nie włącza się podczas spawania. Hot Start chodzi także bardzo dobrze, ma regulowany czas impulsu prądu, a także moc samego impulsu. Pozwala to dostosować warunki spawania do każdej sytuacji.
Spawarką i elektrodą 2,5mm udało mi się przepalić stal 9mm w kilka sekund na wylot (wytopić dziurę).
Tutaj foty całości:

Foty spawów i osprzętu. Spawy cienkich blach trochę posmarkane, ponieważ nie miałem innych elektrod niż 2,5mm, a ciężko spawać taką elektrodą cieniutką blaszkę. Poza tym dopiero wprawiam się w spawaniu ;P (mam 16 lat :] )

W razie jakichś wątpliwości proszę pytać. Chciałbym podziękować także koledze Lechoo, za pomoc przy projektowaniu i liczeniu konstrukcji, a także koledze ArchX za NOMEX.
Pozdrawiam
Olek "Olinek2" G.
Moderated By androot:Wstawiłem zdjęcie na początku
Cool? Ranking DIY