Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PSpice

traper 26 Nov 2003 16:39 3132 9
    traper
    Level 14  
    Witam,
    mam program PSpice w wersji 8.0, skad mozna sciagnac biblioteki elementow do tego programu :?:
    W Google nic ciekawego nie znalazlem... :(

W wersji ktora mam nie ma nawet diody LED, ktora bardzo potrzebuje... :?
    akczabacze
    Level 2  
    Może poszukaj w jakiś programikach P2P? widziałem tam troche dupereli do PSpicea :)

Pozdrawiam
    elektryk
    Level 42  
    Z tego co mi wiadomo to w żadnej wersji spice nie ma czegoś takiego jak dioda LED, moim zdaniem wynika to ze znacznej rozbierzności parametrów między producentami.
    traper
    Level 14  
    elektryk wrote:
    Z tego co mi wiadomo to w żadnej wersji spice nie ma czegoś takiego jak dioda LED, moim zdaniem wynika to ze znacznej rozbierzności parametrów między producentami.

Mozliwe, ale co wstawic zamiast diody LED aby schemat byl symulowany poprawnie- zwykla diode :?:
    elektryk
    Level 42  
    traper wrote:
    Mozliwe, ale co wstawic zamiast diody LED aby schemat byl symulowany poprawnie- zwykla diode :?:
    Chyba tak będzie najprościej, możesz ew przeedytować nieco model, zmienić chociaż napięcie przewodzenia.
    traper
    Level 14  
    OK, dzieki za rady :!:

:arrow: Jeszcze jedno pytanie.

Ze strony podanej przez tek-no-logical sciagnalem kilka plikow bilbiotek (*.lib), w jaki sposob je zainstalowac w PSpice (i czy to oby biblioteki elementow) :?:
    Wedlug programu prawidlowe rozszerzenia to slb i plb - niestety w necie nie moge znalezc zadnych ciekawych plikow do PSpice'a z takim rozszerzeniem...
    tek-no-logical
    Level 16  
    Wygląda na to że to pliki tekstowe(*.lib) - zgodne z zapisem stosowanym w Spice. Można spróbować przekopiować poszczególne modele, o ile pogram potrafi takie modele czytać. Możliwe ,że nie wszystkie parametry zostaną rozpoznane.
    prim
    Level 2  
    [font=Arial:40a4cf2e19] [/font:40a4cf2e19]
    Nie wiem jak to jest w 8.0, bo używam 6.3 (taki mamy na uczelni) :)
    i w tej wersji aby dodać bibliotekę potrzebne są 2 pliki: jeden z rozszerzeniem .lib, który dołącza się w Analisys=>Library and Include Files=>Browse a następnie Add Library; oraz drugi plik z rozszerzeniem .slb dołączany przez Options=>Editor Configuration=>Library Settings.
    Wydaje mi się, że w 8.0 jest podobnie.
    Pozdrawiam
    egon200000
    Level 2  
    Mam pytanie ma ktos może bibliotekę do tyrystorów?

z rozszerzeniem slb ??

Jeżeli ktoś posiada to mógłbyś mi podesłać ?? Na egon2000(malpa)wp.pl

Z góry dziękuję... :)