logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy po zmianie Athlona 3800+ na 5600+x2 konieczna jest reinstalacja systemu?

MluMlu 25 Paź 2007 22:34 3818 7
REKLAMA
  • #1 4415180
    MluMlu
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Witam zmieniałem ostatnio procesor z 3800 + na 5600+x2 chodzi oczywiście o athlona na podstawce AM2.

Z autopsji pamiętam kiedyś, że po wymienię z athlona 1600+ na 2400+ robiłem ponowną instalacje systemu wynikiem tego był spowolniony system, po prostu nie było widać przyśpieszenia po wymianie jednostki obliczeniowej, mało tego system chodził gorzej.

Aktualnie przejściu z 3800+ na 5600+x2 trudno mi stwierdzić tą różnicę.

Pamiętam coś, że chodziło tu o to, że procesory różnią się pamięcią cache i trzeba przeinstalować system. Nie wiem czy jest w tym jakaś prawda.
  • REKLAMA
  • #2 4415228
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Sama wymiana procesora nie wymaga instalacji systemu. Chyba że przy okazji zmieniłeś płytę główną.
  • REKLAMA
  • #3 4415245
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 4415344
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Na jakiej podstawie oceniasz tą różnice?
  • #6 4415364
    MluMlu
    Poziom 18  
    W sumie na podstawie samego działania systemu, nie bawiłem się jeszcze edycją wideo itp. Nie mniej jednak sam everest w testach pokazuje wysokie wyniki.
  • #7 4415675
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    Na podstawie dzialania OS niewiele stweirdzisz - tu bardzo duze znaczenie ma wydajnosc dyskow, stopien fragmentozy, konfig systemu itp - nieraz dobrze zainstalowany win na "zlomie" chodzil 2-3x szybciej niz zasmiecony na kompie z najnowszym CPU.
    Chcesz ocenic na ile ci sie podniosla wydajnosc systemu - zapusc np konwersje DIVX na DVD
  • #8 4415782
    mitusm
    Poziom 20  
    Na systemie nie poczujesz różnicy, prędkość działania zależy bardziej do ilości ram i dysku.
    Dla ciekawostki podam że najszybciej zainstalowany XP widziałem na orginalnym HP z pII 350, 256ramu i zwykłym dyskiem 15GB

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana procesora Athlon 3800+ na Athlon 5600+ X2 na podstawce AM2 nie wymaga reinstalacji systemu operacyjnego, o ile nie zmieniano również płyty głównej. Różnice w wydajności systemu po takiej wymianie mogą być trudne do zauważenia w codziennym użytkowaniu, gdyż szybkość działania systemu zależy w dużej mierze od innych czynników, takich jak ilość pamięci RAM, wydajność dysku twardego czy stopień fragmentacji danych. Wartość pamięci podręcznej L2 procesora może wpływać na działanie systemu i można ją dostosować poprzez modyfikację rejestru systemowego (klucz: HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlSession ManagerMemory Management, parametr "SecondLevelDataCache"). Do oceny rzeczywistego wzrostu wydajności zaleca się testy obciążeniowe, np. konwersję wideo, zamiast oceny na podstawie samego działania systemu operacyjnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA