Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

AT90S8535 a ATmega8535

zygmik 27 Nov 2003 05:05 2254 7
    zygmik
    Level 11  
    Witajcie! :)
    Zamówiłem w sklepie internetowym procka AT90S8535 i otrzymałem info, że ten procek nie jest już produkowany i jako zamiennik otrzymam ATmega8535. Zajrzałem do noty katalogowej i nie widzę różnicy pomiędzy tymi prockami, ale z uwagi na to, że jestem w tej dziedzinie "jasno zielony" proszę Was o opinie:
    1. czy mogę bez jakichkolwiek przeróbek zastosować ATmega8535 w miejsce AT90S8535?
    2. czy też trzeba zmniejszać do 4V napięcie zasilania, aby poprawnie działał oscylator 32768kHz?
    Jak powszechnie wiadomo "diabeł tkwi w szczegółach", dlategoteż proszę Was o wszelkie sugestie na ten temat.
    Pozdrawiam Zygmunt :)
    zygmik
    Level 11  
    ...żeby jeszcze w naszym języku :( ale dzięki i za to. Coś tam "wydukałem", może wystarczy.
    Dziękuję i pozdrawiam Zygmunt :)
    domin0
    Level 12  
    i do czego doszedles z tego inf. mozna wsadzic jeden procek za drugi
    a masz moze jakas procedure do obslugi zegarka
    zygmik
    Level 11  
    domin0 wrote:
    i do czego doszedles z tego inf. mozna wsadzic jeden procek za drugi
    a masz moze jakas procedure do obslugi zegarka

Wygląda na to, że ten procek jest zamiennikiem "pin w pin", czyli poprawiona wersja AT90S8535. Chodzi do 16 MHz i chyba nie trzeba obniżać zasilania, aby poprawnie chodził zegar. Nie mam procedury zegara, ponieważ koncentruję się na częściach i płytce oraz na programatorku. Sam jestem takim programikiem zainteresowany, gdybyś gdzieś w necie znalazł to proszę o namiary.

Pozdrawiam Zygmunt
    Rosa
    Level 12  
    Mam identyczny problem w sklepie otrzymałem atmega8335 zamiast at.
    Zegar i przetwornik nie działają,przypuszczam ,że to wina bilioteki do Atmega. Może ktoś wie gdzie dostać plik reg do Atmegi.
    Bielsky
    Level 21  
    Nie jest w 100% zgodny, ale z tego co pamiętam atmega8535 ma fuse bit przełączający w tryb zgodności z at90s8535. Jeżeli są jakieś problemy - można go ustawić.