Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Generator wysokiego napięcia - cała para idzie w gwizdek

Gizmoń 27 Paź 2007 10:28 1008 8
  • #1 27 Paź 2007 10:28
    Gizmoń
    Poziom 28  

    Chcę zrobić mały generator wysokiego napięcia. Mam transformator małej mocy z magnetofonu z uzwojeniem 24V podzielonym na pół przez odczep. I wykonałem takie urządzonko według schematu w załączniku. Nie chcę stosować żadnych układów scalonych, więc narysowałem takie coś. I zmontowałem. Gdy do wyjścia multiwibratora podłączam słuchawkę, słychać dźwięk o częstotliwości około 70Hz (oceniane na ucho :D ). Teraz dołączam drugą część układu - trafo ze "sterownikiem". I tu zaczynają się schody. Na wyjściu nie ma nawet malutkiego napięcia, a tranzystory T3 i T4 grzeją się, i cała para idzie w gwizdek. Może złe są te oporniki 100Ω? Jeśli ktoś widzi błąd, proszę o wskazanie jek go usunąć.
    Oto schemat:

    0 8
  • #2 27 Paź 2007 10:40
    fuutro
    Poziom 43  

    Na takie trafo nadaje się rdzeń na transformatory impulsowe a nie sieciowe. 70Hz to niewiele, tu używa się większych częstotliwości.

    0
  • #3 27 Paź 2007 10:48
    Gizmoń
    Poziom 28  

    To jest gotowy transformator sieciowy, przystosowany do pracy z napięciem zmiennym 50Hz. Podobne, ale toroidalne stosuje się przecież w zasilaczach UPS, i jest tam też 50Hz. Tu chcę zrobić mały generator HV z tego co mam i chcę się tylko dowiedzieć co jest, że się grzeje a nie działa.

    0
  • #4 27 Paź 2007 11:18
    fuutro
    Poziom 43  

    Odwróć zasilanie tranzystorów przy trafie (T3 i T4), bo tak nigdy nie zadziałają, tj środkowy odczep trafa do +12 a emitery do zera. Zasilanie generatora też daj na +12V a nie +5V. Przy tych warunkach wysokiego napięcia nie uzyskasz, chyba że wystarczy Ci napięcie trochę poniżej sieciowego.

    0
  • #5 27 Paź 2007 11:37
    WojcikW
    Poziom 38  

    Tranzystory T1, T2 powinny być npn, a tranzystory T3, T4 pnp dla takiego zasilania jakie masz. Generator zasil napięciem 12V, jak pisał Fuutro, nie wiem czy jednak wtedy nie trzeba dać diod w obwód bazy T1 i T2 bo z reguły napięcie max. Emiter-Baza tranzystorów wynosi tylko 5V. Ja bym zmienił jeszcze rezystory 100Ω na 1kΩ i dał tranzystory:
    npn T1, T2 - BC547
    pnp T3, T4 - BD650 (tranzystory Darlingtona).

    0
  • #6 27 Paź 2007 14:34
    Gizmoń
    Poziom 28  

    Połączyłem to wg. schematu Fuutra i generator zadziałał. Niestety napięcie 400V spowodowało przebicie izolacji w transformatorze, co jednak chyba da się naprawić.
    Znalazłem przed chwilą transformator taki jak sieciowy, ale przystosowany do pracy w generatorze. Ma 50W i jedno uzwojenie 12V. Czy do sterowania nim nadaje się połowa układu przedstawionego tutaj (chodzi tylko o te cztery tranzystory w pierwszym załączniku):
    www.elektroda.pl/rtvforum/topic862002.html
    i sterowanie tak jak teraz, z multiwibratora?

    0
  • #7 27 Paź 2007 14:57
    WojcikW
    Poziom 38  

    To nie jest dobry schemat, 4 tranzystory w mostku - tak, ale nie mogą być połączone bazy tych tranzystorów tak jak na tym schemacie. Te bazy są na różnych potencjałach i prąd popłynie tylko przez bazę jednego tranzystora, tego dolnego.

    0
  • #9 27 Paź 2007 15:22
    WojcikW
    Poziom 38  

    Ja bym to zrobił tak jak na poniższym schemacie, tranzystory T3, T4 i rezystory przy bazach te które masz, oraz dodatkowe tranzystory pnp i rezystory też 100Ω.

    0