Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

padnięty prędkościomierz w peugeocie 406

jarekstryszawa 30 Paź 2007 07:25 4852 6
  • #1 30 Paź 2007 07:25
    jarekstryszawa
    Poziom 19  

    Witam Szanowne Grono

    W moim Peugeocie 406 z 1997 roku (wersja sprzed liftingu) od jakiegoś czasu szwankuje licznik Jaeger. Usterka objawia się tym, że wskazówka prędkościomierza skacze, zwykle podnosi się dopiero po dłuższym przebiegu, nie są też zliczane kilometry. Impulsator przy skrzyni biegów jest na dwa piny, sprawny. Zauważyłem, że po postoju na słońcu gdy deska jest nagrzana licznik chodzi OK- to sugerowałoby winę samego licznika. Próbowałem wymienić licznik na jakąś używkę z anglika- ale to samo, czyli albo trafiłem na podobny syf, albo usterka jest gdzie indziej.
    W związku z tym mam pytanie- czy ktoś spotkał się z takim problemem i skutecznie go usunął? Może ktoś wie kto się podejmie skutecznej naprawy?
    PS Forum już przeszukałem- bez konkretnych wskazówek...

    2 6
  • #2 30 Paź 2007 08:25
    zbyniuś
    Poziom 26  

    Czy ten impulsator jest napewno na 2piny? Zazwyczaj były halotrony 3pinowe.Podaj jaki tam jest silnik.

    0
  • #3 30 Paź 2007 08:28
    jarekstryszawa
    Poziom 19  

    Silnik 2.1 TD 110 PS skrzynia 5 biegów, nadwozie kombi (w ichniej termonologii BREAK). Impulsator na pewno 2 piny- faktycznie częściej występowały na 3 piny.

    0
  • #4 30 Paź 2007 08:34
    darko12
    Poziom 16  

    Ja to bym sprawdził sam licznik bo jager słynie z tego że silniczki psują się mechanicznie coś się urywa:idea: a co to rozbiez i zobacz obudowa sinika jest przeźroczysta:D

    0
  • #5 30 Paź 2007 08:44
    jarekstryszawa
    Poziom 19  

    Raczej dłubię w starych motocyklach ( vide http://jarekstryszawa.w.interia.pl zapraszam). Nie bardzo czuję się na siłach sam grzebać w liczniku- może znacie kogoś pewnego kto się tego podejmie?

    -1
  • #6 22 Mar 2009 11:11
    kamil5217
    Poziom 1  

    Mam dokładnie ten sam problem tyle ze u mnie są zegary Sagema. Luty juz poprawione, impulsator wymieniony a licznik zaczyna działac jak auto pożądnie sie rozgrzeje.
    Pomocy!!!

    0
  • #7 22 Mar 2009 18:23
    jarekstryszawa
    Poziom 19  

    Ponoć należy jeszcze sprawdzić zimne luty w skrzyneczce obrabiającej sygnały z impulsatora (po prawej stronie u dołu kabiny)- na razie nie miałem na to czasu. Jeśli ktoś będzie u siebie dłubał to niech zrobi i opublikuje fotki ku potomności...

    1