Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka Bauknecht WA9420 - problem z wirowaniem

31 Paź 2007 00:06 1901 8
  • Poziom 10  
    Witam,
    mam problem z pralką Bauknecht WA9420 tzn. pralka przestała wirować.
    Poczytałem troszeczkę wątki na forum i sprawdziłem hydrostat (przeczyściłem komorę przy bębnie, przedmuchałem rurkę która idzie do hydrostatu, sam hydrostat na poszczególnych nóżkach ma odpowiednie przejścia itp.), przeczyściłem filtr i sprawdziłem czy odprowadza wodę.
    Wszystko wydaje się być OK, co dziwne po takiej operacji j.w. ustawiłem pobranie wody a następnie odwirowanie i wszystko było OK (pralka odwirowała aż miło - sprawdziłem z i bez wsadu).
    Ustawiłem więc pranie - cały cykl przeszedł OK aż do momentu wirowania - i tu niespodzianka - pralka wypuściła wodę i nie wykonała wirowania (pompa wodę nadal starała się wypompować). Starałem się kilkukrotnie wymusić odwirowanie ale nic to nie pomogło - pralka wykonała wstęp do wirowania tj obracała się ruchami rewersowymi i nadal ta sama sytuacja tj nie przechodzi do wirowania (wygląda na to że ma problem w momencie wypuszczania wody - tak jak by nie wiedziała, że już jest cała wypuszczona - zaznaczę, że wypuszcza całą wodę czyli pompa działa poprawnie).
    Mam pytanie - gdzie mogę szukać przyczyny - co mogę jeszcze sprawdzić?

    Dzięki bardzo.
  • Poziom 18  
    Zdejmij wężyk od hydrostatu i włącz na wirowanie.
  • Poziom 10  
    Sprawdziłem to wcześniej - niestety taka sama sytuacja.
  • Poziom 18  
    A jak prądnica tacho ? jak magnes ?
  • Poziom 10  
    To także sprawdziłem i niby wszystko jest OK.
  • Poziom 18  
    to zostaje moduł do sprawdzenia zimne luty
  • Poziom 10  
    Zauważyłem jeszcze jedną rzecz - pralka po cyklu prania nie chciała odwirować czyli wszystko jak opisałem - zostawiłem ją więc na jakiś czas (może kilka - kilkanaście minut) a następnie jeszcze raz włączyłem wirowanie i o dziwo pralka zaczęła wirować (raz jeszcze sprawdziłem taki scenariusz i wyszło tak samo) - teraz czuję się jak lajkonik :) bo ni cholery nie wiem co to może być (zaznaczam, wszystko w pralce jest suche - ani śladu wody na jakimkolwiek elemencie).
  • Poziom 32  
    Jeszcze raz przeczyść solidnie wężyk łączący hydrostat z komorą hydrostatu tam musi sie coś znajdować jak również samą komorę hydrostatu te objawy na to wskazują OK? Pozdrawiam.
  • Poziom 10  
    jeszcze raz zdemontowałem zbiorniczek hydrostatu (przeczyściłem tak, że wygląda jak nowy), sprawdziłem bardzo dokładnie rurkę idącą do hydtostatu (idealnie przepuszcza powietrze, żadnych załamań), sprawdziłem raz jeszcze hydrostat - wszystko razem idealne ale nadal jest tak samo - próbowałem nawet włączyć wirowanie przy wyciągniętej rurce z hydrostatu ale efekt ten sam (co się wyda głupie :) próbowałem także wymusić przełączenie w hydrostacie wdmuchując powietrze).
    Dziwne jest to, że zacznie wirować jak odstoi troszkę czasu - może jest jeszcze jakiś czujnik sprawdzający poziom wody?

    Zauważyłem jeszcze jedną rzecz tzn. "zawiechę" robi także przy płukaniu tzn zacznie wypompowywać wodę ale zamiast wypompować i nabrać nowej to przez cały czas stara się ją wypompować (pomimo, iż wody już nie ma w zbiorniku). W cyklu płukania robi to dwa razy tzn. dwukrotnie robi wypompowanie i pobranie nowej i na każdym wypompowaniu zachowuje się tak samo.