Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Bosch model SGS 4712 - nie wypompowuje wody

Andu 31 Oct 2007 19:46 6839 4
    Andu
    Level 11  
    Witam,

W mojej zmywarce pojawił się problem - nie wylewa wody. Przeczyściłem filtry (ostatnim razem jakiś paproch blokował wirnik)
    Objawy są następujące:

W momencie gdy się to objawiło zmywarka "buczała" - tak jak zablokowany silnik, obecnie po wyczyszczeniu filtrów i "pokręceniu wirnikiem pompki - jest dźwięk jak by chciała wystartować i nie mogła, wydając przy tym dźwięk takiego "gruchotania"

Czy to znaczy że pompa się spaliła i jest do wymiany ?

proszę o pomoc

pozdrawiam
    ANDYW6
    Level 24  
    Podłącz pompę na krótko i poobserwuj jak chodzi.
    Andu
    Level 11  
    A jak się do tego zabrać ? :)

Gdzie jest ta pompa? Po ściągnięciu lewej osłony jest płaszcz wodny. Od dołu nie da się dobrać do tej zmywarki. No więc jak ?

pozdrwiam
    mrhari
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Andu wrote:
    pokręceniu wirnikiem pompki - jest dźwięk jak by chciała wystartować i nie mogła, wydając przy tym dźwięk takiego "gruchotania"

Tzn że nie wyciągnąłeś z pompy tego co ją blokuje. Może to być kawałek szkła, ciężko jest zobaczyć np. przezroczyste szkiełko w wodzie. Musisz się przyłożyć bardziej :D
    Andu
    Level 11  
    Też tak pomyślałem
    Posłużyłem się odkurzaczem i na razie działa :)

Ale najpierw rozebrałem ja prawie z każdej strony i przy okazji wyczyściłem rurkę fi 25 (zmywarka dostawała już czkawki podczas nabierania wody - tak jak myślałem rurka była już prawie zatkana)

A tak przy okazji, to jak się dobrać do tego co jest pod komorą myjącą ?

pozdrawiam