Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

F-S AMILO D8820 coś z obrazem większość kolorów ma przekłama

Tomek_Ok 01 Lis 2007 10:46 1526 7
  • #1 01 Lis 2007 10:46
    Tomek_Ok
    Poziom 10  

    Laptop po włączeniu pokazywał ekrany systemowe na zielonym zamiast czarnym tle. Windows uruchamia się normalnie, ale większość kolorów ma przekłamania i drgające cienie.
    Rozkręciłem gada i sprawdziłem połączenia matryca-inwerter-płyta i wszystko jest ok.
    Inwerter to AMBIT rev 7 dalej T621194.00 part number 9.21030.121 (to tak w razie czego) bo przeczuwam że to inwerter.

    Jakieś propozycje ? Może to coś z BIOSEM ? - taka blada nadzieja.
    Jeśli to inwerter to może ktoś ma takowy ?

    Na zewnętrznym monitorze obraz jest OK

    0 7
  • Pomocny post
    #2 01 Lis 2007 12:35
    olfork
    Poziom 23  

    Inwerter odpowiada za podswietlenie wiec nie bardzo dotyczy to twojego problemu, takie przeklamania kolorów to prędzej wina taśmy, kabla sygnałowego.

    0
  • #3 01 Lis 2007 15:32
    Tomek_Ok
    Poziom 10  

    Po złożeniu dałem mu parę kuksańców w obudowę matrycy i zaczął działać prawie normalnie. Znikły "efekty specjalne" na ekranie ale pojawiła się mora jak przy konwersji cyfra-analog-cyfra na zewnętrznych monitorach LCD.
    Zapuściłem testy geometrii obrazu. Kolory są Ok ale drobne linie zwłaszcza pionowe dostają jakichś interferencji.

    Czy mam go rozebrać ? przepłukać styki taśm czymś w rodzaju płynu Kontakt 60 lub spirytusem i złożyć zpowrotem? Czy moze są jakieś inne propozycje ? Moze to brak gdzieś masy ?

    0
  • #4 01 Lis 2007 16:19
    mpn103
    Poziom 34  

    A na zewnętrznym monitorze jest ok?

    0
  • #5 01 Lis 2007 18:46
    tzok
    Moderator Samochody

    Podobne efekty (szumy, drżący obraz) na zewnętrznym monitorze miałem korzystając z chińskiego zastępczego zasilacza do laptopa...

    Jeśli karta graficzna to osobny moduł - zdemontuj go i oczyść jego styki, upewnij się też, że prawidłowo pozakładałeś blachy ekranujące zakłócenia EM.

    0
  • #6 01 Lis 2007 21:05
    Tomek_Ok
    Poziom 10  

    Na zasilaczu i baterii jest tak samo (zasilacz oryginalny). Karta jest zintegrowana a na zewnętrznym monitorze obraz jest idealny

    0
  • Pomocny post
    #7 01 Lis 2007 22:12
    tzok
    Moderator Samochody

    Tomek_Ok napisał:
    (...)Znikły "efekty specjalne" na ekranie ale pojawiła się mora jak przy konwersji cyfra-analog-cyfra na zewnętrznych monitorach LCD. Zapuściłem testy geometrii obrazu. Kolory są Ok ale drobne linie zwłaszcza pionowe dostają jakichś interferencji.(...)
    Przepraszam, źle zrozumiałem i wyszło mi, że na zewnętrznym ekranie jest ta "mora". W tej sytuacji jak najbardziej należy sprawdzić taśmę połączeniową karta-matryca i jej złącza.

    P.S.
    Pisze się "zniknęły".

    0
  • #8 02 Lis 2007 14:57
    Tomek_Ok
    Poziom 10  

    Temat zamykam, przeczyszczenie kabelka matrycy pomogło. Mora wzięła się stąd że Windows przełączył natywną rozdzielczość z 1400x1050 na 1024x768 i przy okazji narobił bałaganu na pulpicie - nie zauważyłem zmiany rozdzielczości.

    Dziękuje wszystkim

    0