Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    traper
    Level 14  
    Witam,
    mam adapter AC=>AC 220V/9V 1000mA.

Chcialbym wyprostowac napiecie wyjsciowe, przeczytalem artykul i wydaje mi sie, ze odpowiedni bedzie ten (link) prostownik.
    Niestety nie potrafie obliczyc jakie parametry powinny miec poszczegolne kondnsatory i rezystor dla "mojego" napiecia i pradu, a takze jaka rezystancje powinien miec potencjometr (ktory na schemacie ma 4k7) aby byla mozliwa regulacja napiecia w zakresie, powiedzmy, 1-9V.

Czy ktos moglby mi pomoc :?: :?:
    Polok
    Level 13  
    Witam

Elementy powinienes zastosowac takie jakie sa na tym schemacie do ktorego umiesciles linka. Regulacja napiecia wyjsciowego (chciales 1-9V) zalezy glownie od zastosowanego trafa czyli w twoim przypadku takie napiecia otrzymasz. Aha z tego co pamietam to LM317 daje minimalne napiecie wyjsciowe 1,25V czyli bedziesz mial regulacje 1,25-9V (a nawet troche wiecej bo te 9V bedzie przy obciazeniu 1A - czyli przy mniejszym obciazeniu otrzymasz nieco wieksze napiecie wyjsciowe). A i PR-ek tez taki jak na schemacie.
    Powodzenia :D

Pozdro
    traper
    Level 14  
    Polok wrote:
    bedziesz mial regulacje 1,25-9V (a nawet troche wiecej bo te 9V bedzie przy obciazeniu 1A - czyli przy mniejszym obciazeniu otrzymasz nieco wieksze napiecie wyjsciowe). A i PR-ek tez taki jak na schemacie.

Czy aby na pewno :?:

Wedlug programu ktory zalaczyl WojtekCTL- parametry powinny byc inne (co prawda inny jest tez schemat). :)
    Jednak (co mnie bardziej martwi) program podaje, ze aby otrzymac maksymalne U wyjsciowe = 9V, U wejsciowe powinno wynosic 12V.
    Ja niestety dysponuje tylko 9V trafo i zalezy mi aby na wyjsciu tez bylo te 9V (ewnetualnie niewiele mniej)...
    Ski Man
    Level 23  
    Napięcie po wyprostowaniu i dołożeniu kondensatora będzie
    ok. 1,4 raza wyższe niż podane, czyli ok. 12,5V. Ale jak napisał
    POLOK będzie to przy pełnym obciążeniu (1A) przy mniejszym
    powinno być jeszcze wyższe. Jeśli chcesz mieć pełną regulację
    od 1,25 do 9V to zastosuj schemat jaki zamieściłeś w linku.
    Poza tym warto zobaczyć notę katalogową producenta, tam
    są wszystkie potrzebne informacje (a nawet więcej).