Stacja meteo zbudowana na potrzeby domowe, gdyż podobne urządzenia sklepowe z wyświetlaczami lcd są niewidoczne w nocy. Układ zbudowany na dwóch płytkach, wyświetlaczy i sterująca. Wyświetlacze połączone standartowo (segmenty równolegle, oraz osobne wyjścia wspólnych katod). Procesor: atmega 16, 2 x DS18B20, zegar pcf8583 (przy nowej baterii podtrzymanie czasu przez 10 lat). Sterowanie segmentów bezpośrednio z portu procesora przez rezystory 160 omów, katody przez tranzystory. Po uruchomieniu dodałem jeszcze regulację jasności w następujący sposób: pomiędzy + zasilania idący do tranzystorów katod wstawiłem rezystor 100 omów i rownolegle do niego tranzystor połączony z portem d.2 procesora (ustawiany czas włączenia i wyłączenia). Gdy tranzystor jest wysterowany płynie maksymalny prąd, a kiedy nie prąd ograniczany jest przez rezystor (wyświetlacze siecą słabiej). Układ działa zgodnie z moimi założeniami, tylko teraz muszę znaleźć odpowiednią obudowę i dokupić kabel do czujników temperatury. Program w bascomie może nie jest napisany idealnie, ale dopiero zaczynam programowanie, więc napisałem tak jak potrafię - działa prawidłowo. Schematu nie mam, gdyż odrazu rysowałem płytkę, jeżeli będzie potrzebny mogę narysować.

Moderated By androot:Warto po zamieszczeniu pierwszego zdjęcia, sprawdzić czy nie jest ono zbyt duże na stronie głównej. Jeśli tak to załadować nowe - mniejsze. Po ponad 2x zmniejszeniu pozostało tak samo czytelne.
Cool! Ranking DIY