Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Computer ControlsComputer Controls
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prosta stacja meteo na wyświetlaczach LED

gapa137 01 Nov 2007 21:24 35299 121
  • Prosta stacja meteo na wyświetlaczach LED
    Stacja meteo zbudowana na potrzeby domowe, gdyż podobne urządzenia sklepowe z wyświetlaczami lcd są niewidoczne w nocy. Układ zbudowany na dwóch płytkach, wyświetlaczy i sterująca. Wyświetlacze połączone standartowo (segmenty równolegle, oraz osobne wyjścia wspólnych katod). Procesor: atmega 16, 2 x DS18B20, zegar pcf8583 (przy nowej baterii podtrzymanie czasu przez 10 lat). Sterowanie segmentów bezpośrednio z portu procesora przez rezystory 160 omów, katody przez tranzystory. Po uruchomieniu dodałem jeszcze regulację jasności w następujący sposób: pomiędzy + zasilania idący do tranzystorów katod wstawiłem rezystor 100 omów i rownolegle do niego tranzystor połączony z portem d.2 procesora (ustawiany czas włączenia i wyłączenia). Gdy tranzystor jest wysterowany płynie maksymalny prąd, a kiedy nie prąd ograniczany jest przez rezystor (wyświetlacze siecą słabiej). Układ działa zgodnie z moimi założeniami, tylko teraz muszę znaleźć odpowiednią obudowę i dokupić kabel do czujników temperatury. Program w bascomie może nie jest napisany idealnie, ale dopiero zaczynam programowanie, więc napisałem tak jak potrafię - działa prawidłowo. Schematu nie mam, gdyż odrazu rysowałem płytkę, jeżeli będzie potrzebny mogę narysować.

    Prosta stacja meteo na wyświetlaczach LED
    Prosta stacja meteo na wyświetlaczach LED

    Moderated By androot:

    Warto po zamieszczeniu pierwszego zdjęcia, sprawdzić czy nie jest ono zbyt duże na stronie głównej. Jeśli tak to załadować nowe - mniejsze. Po ponad 2x zmniejszeniu pozostało tak samo czytelne.


    Cool! Ranking DIY
    Can you write similar article? Send message to me and you will get SD card 64GB.
    About Author
    gapa137
    Level 11  
    Offline 
    gapa137 wrote 53 posts with rating 25, helped 0 times. Live in city zielonka. Been with us since 2006 year.
  • Computer ControlsComputer Controls
  • #2
    lukas_sa
    Level 16  
    witam, bardzo fajna stacyjka. Przydała by Ci sę jeszcze jakaś obudowa a ATMegę dał bym w podstawkę. -5/6
    Ile można jeszcze dołączyć wyjść do temp.??
  • #3
    bobo
    Level 29  
    Akurat ze stacja meteo to ma mało wspólnych częsci. To zwykły termometr z zegarkiem i tyle. Sklepowa ma jeszcze wiele ciekawostek np. pomiar cisnienia ( te bardziej zaawansowane ), bezprzewodowy przesył danych itp., ale ma równiez wady mierzy temperatury ujemne do -5st ( te chińskie ).
    Pozdrówka
  • #4
    p10tr
    Level 11  
    Witam

    Bardzo dobre rozwiązanie z wyświetlaczami LED, LCD nie sprawdzają się w ciemności mimo że można je podświetlić. Jak na początkującego to super, dorzuć schemat, a wtedy daje 6/6.
  • #5
    User removed account
    User removed account  
  • #6
    pacraf
    Level 16  
    bardzo doceniam jakiekolwiek uklady robione samemu, wiem ile trzeba pracy wlozyc zeby cokolwiek zaczelo dzialac, zatem nie obraź sie, ale przesadziles z nazwa tej konstrukcji... jak zauważył ktos już wczesniej - to nie jest stacja meteo, nie mierzy niczego poza temperaturą , czyli to tylko termometr dwupunktowy. zegar pomijam bo to dodatek. brakuje pomiaru ciśnienia oraz wilgotności. znając te parametry można mówić o stacji meteo, no wiatromierz to już rzadki dodatek nawet w popularnych stacjach komercyjnych...

    Natomiast jesli chodzi o wykonanie tego termometru dwupunktowego z zegarem, to gratuluje, jest ladny i funkcjonalny...

    pzdr.
  • Computer ControlsComputer Controls
  • #7
    adass
    Level 25  
    Czym otworzyć pliki pcb i bas bo autotrax ani eagle nie otwiera.
  • #8
    kchmielu
    Level 13  
    Witam!!

    Pliki *.PCB mozna otworzyc w programach Protel lub Orcad - te pliki to pewnie Protel :)

    Bardzo prosze autora projektu o schemat - bardzo by mi sie przydal.
    Tez dopiero zaczynam programowac i chcialbym wykonac taki termometr z zegarkiem :)

    Pozdrawiam
  • #9
    morph13
    Level 25  
    Konstrukcja ciekawa i przemyślana.
    Wyświetlacze LED w tej konstrukcji to najlepsze rozwiązanie, tak jak kolega wspomniał LCD w nocy słabo widać nawet z podświetlaniem (przy sporej odległości).

    Jeden z przedmówców zaleca dodanie podstawki pod procesor. Myślę, że nie jest ona potrzebna na etapie końcowym. Lutowanie wyprowadzeń jest lepszym rozwiązaniem (odporność na drgania, zmiany temperatury).
  • #10
    janek1815
    Level 38  
    Tytuł tego tematu wprowadza człowieka w błąd. Co najmniej brakuje tutaj pomiaru wilgotności. Dopinając jeszcze jednego DS18b20 możesz mieć pomiar wilgotności metoda suchy-mokry. Wystarczy tylko trochę rozbudować program. Wada trzeba dolewać wody destylowanej do pojemniczka. Prostsze rozwiązanie to dołączenie czujnika wilgotności rezystancyjnego lub droższe rozwiązanie to czujniki SHTXX tutaj masz połączenia podobne do I2C. Obecnie to jest to tylko termometr dwupunktowy. Jedynie co zwraca moją uwagę to kolory wyświetlacza
  • #11
    Mariuszek15
    Level 24  
    Czy autora mogę prosić o przekonwertowanie plików na pdf?? Możesz opublikować schemat ideowy??
  • #12
    xifyh
    Level 20  
    Bardzo fajnie zrealizowane ds + muliplexowanie led. Bardzo dobry pomysł, właśnmie czegos takiego szukałem.
  • #13
    gapa137
    Level 11  
    Płytka drukowana wykonana jest w EXPRESSPCB. Schemat zamieszczę jak będę miał chwilę czasu na narysowanie. Plik .BAS jest plikiem programu BASCOM.
  • #14
    xifyh
    Level 20  
    Czy moge do tego programu dodać biblioteke np żebym miał atmege8?
  • #15
    Mariuszek15
    Level 24  
    gapa137 Czy możesz pokazać jak wyświetla ujemne temperatury twój 2 punktowy termometr:) Czy występują jakieś błędy w pokazywaniu godziny i temperatur??
  • #16
    VippeR
    Level 15  
    Cóż... ładne kolorki wyświetlaczy. Jak już wcześniej kumple stwierdzili to nie jest stacja meteo... ale jakbym ja to zbudował to też bym tak to nazwał ;P . Wykonanie za to mało staranne, zwróć uwagę na jakość robionych dziur oraz wycinania samego pcb.

    Ale ważne jest że tobie się podoba ;)
  • #17
    gapa137
    Level 11  
    Żeby program działał na ATMEGA8 wystarczy zmienić na początku programu na "m8def" i zmienić porty odpowiedzialne za poszczególne funkcje, no i oczywiście od nowa zaprojektować płytkę drukowaną.
    Temperaturę ujemną wyświetla poprzez wyświetlenie kreski w pierwszym segmencie. Nie ma żadnych błędów w wyświetlaniu temperatury i czasu. Otwory tak wyszły, ponieważ wywierciłem otwory śr. 2 mm, lecz skończyły mi się takie śrubki i chciałem powiększyć - dlatego wyszły takie otwory.
  • #18
    Bisuside14
    Level 15  
    Bardzo fajny projekt. Nie będę żadnej wady wypominał ponieważ nie wiem czy ja takie coś mógłbym samemu zrobić.
    Może to nie jest dział dla początkujących itp. ale widzę, że większość konstrukcji jest z jakimś układem który konstruktor przeważnie sam zaprogramował. Widzę również, że wypowiadają się tu doświadczeni przeważnie elektronicy, więc chciałbym prosić o pomoc.
    Chodzi głównie o programowanie układów scalonych/mikro kontrolerów. Gdyby ktoś mógł podać jakiś link lub jakiś artykuł jak się tego nauczyć wraz z opanowaniem danego języka to będę bardzo wdzięczny. Kilka razy szukałem na elektrodzie i w google, ale dało to nie bardzo owocne odkrycia. Proszę również o napisanie co będzie potrzebne mi do tego programowania. :)
    Proszę mi wybaczyć, ale uznałem, że nie ma sensu pisać nowego tematu.
    Dzięki i pozdrawiam. Jeszcze raz fajny projekt.
  • #19
    patrx
    Level 16  
    Witam! Gratuluję udanej konstrukcji! Interesuje mnie z jaką częstotliwością są odświerzane informacje na wyświetlaczach. A i jeszcze jedno. Nie wiem jak to jest w Bascomie ale wykonanie odczytu z ds18b20 trochę zajmuje (zwłaszcza przy 12 bitowym trybie) i w tym momencie wyświetlacze są wygaszone. Czy w takim razie występuje pulsowanie wyświetlaczy? Jak jest rozwiązywany ten problem w Bascomie?

    pzdr
  • #20
    gapa137
    Level 11  
    Wyświetlacze nie są wygaszone, gdyż nie stosowałem funkcji WAIT, tylko licznik i funkcję IF - THEN. Proces odczytu temperatury podzieliłem na części wywoływane cyklicznie.

    Incr Licznik

    If Licznik = 1 Then
    Gosub Temperatura
    End If

    If Licznik = 100 Then
    'Portd.2 = 0
    Gosub Temperatura1
    End If

    If Licznik = 120 Then
    Gosub Temperatura2
    End If

    If Licznik = 220 Then
    Gosub Temperatura3
    End If

    If Licznik = 240 Then
    Licznik = 0
    End If
  • #21
    lukaszguzik
    Level 11  
    Moglbys napisac ile zaplaciles za elementy? bo chyba sobie to zrobie, a i czym atmege programujesz i kiedy dasz schemat?
  • #22
    gapa137
    Level 11  
    Właśnie daję schemat i płytki w PDF. Koszt Atmega16 - 8 zł, pcf8583 - 4,5 zł, Ds 18b20 z sampli (cena ok 5 zł), gniazdo baterii z demont., 7805 - 0.50 zł, tranzystory z demont. (cena za 12 szt. ok. 5 zł), bateria - 3 zł, wyświetlacze 3 szt - 9 zł, pozostałe (rezystory, kondens.) z demont. ok. - 2 zł, przyciski - 0,80 zł, płytki ok. - 5 zł, zasilacz uniwersalny lub ładowarka kom. - 5 zł. Razem = 53 zł przy zakupie wszstkich części, a wiadomo, że posiadamy różności z demontażu.
  • #23
    patrx
    Level 16  
    gapa137 wrote:
    Wyświetlacze nie są wygaszone, gdyż nie stosowałem funkcji WAIT, tylko licznik i funkcję IF - THEN...

    Ne zrozumieliśmy się. Chodzi mi o czas jaki ds18b20 potrzebuje na przetworzenie temperatury na postać cyfrową. W przypadku rozdzielczości 12 bitowej (odczyt z rozdzielczością 0,1'C) maksymalny czas konwersji może wynieść nawet 750ms! więc mozna to potraktować jako procedurkę wait=750ms. Napisałem program w asemblerze i mam z tym mały problem bo wyświetlacze pulsują w takt odczytu temperatury. Muszę przez to wywoływać procedurkę odświerzania wyświetlacza wewnątrz procedury odczytującej temperaturę.

    Czy patrząc uważnie widać pulsowanie (delikatne) na twoich wyświetlaczach? (w takt odczytu temperatury)
  • #24
    lukaszguzik
    Level 11  
    A czym atmege programujesz?
  • #25
    Mariuszek15
    Level 24  
    gapa137 Możesz przekonwertować pliki PCB na PDF tak ,aby były same ścieżki drukowane?? Ja niestety nie mogę ,ponieważ skończyła mi się licencjia :)
  • #26
    xifyh
    Level 20  
    gapa137 wrote:
    Żeby program działał na ATMEGA8 wystarczy zmienić na początku programu na "m8def" i zmienić porty odpowiedzialne za poszczególne funkcje, no i oczywiście od nowa zaprojektować płytkę drukowaną.
    Temperaturę ujemną wyświetla poprzez wyświetlenie kreski w pierwszym segmencie. Nie ma żadnych błędów w wyświetlaniu temperatury i czasu. Otwory tak wyszły, ponieważ wywierciłem otwory śr. 2 mm, lecz skończyły mi się takie śrubki i chciałem powiększyć - dlatego wyszły takie otwory.


    Chodziło mi o pcbexpress. Chciałym wiedzieć jak dodać do biblioeki elementów atmege8. I jak ze schamtu zrobić płytke?
  • #27
    oj
    Level 42  
    Bezpośrednio na Atmega8 to tego nie zrobisz bo ma za mało portów
  • #28
    mmv
    Level 10  
    Potrzebuje zrobić termometr wyświetlający temperaturę w piecu CO.Wiem że czujniki działają prawidłowo do 125 st. Celsjusza. Mam pytanie .Czy układ będzie prawidłowo wyświetlał temperaturę np. 99 st. lub 100st.??( Wiem że to już gotująca sie woda :) Czy ma jakieś ograniczenie.
  • #30
    Mariuszek15
    Level 24  
    gapa137 Czy mogę Cię jeszcze prosić o przekonwertowanie wsadu do uC w bardziej popularnych formatach jak HEX lub BIN??