Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wykrywacz metali " TIBER"

Mundi42 02 Nov 2007 15:47 6226 10
NDN
    Mundi42
    Level 11  
    Szukam osoby które mają zbudowany gotowy do pracy wykrywacz metali ''TIBER" lub myślą by go samemu zbudować!!!Czekam na opinie i wszystko co związane na ten temat,za co z góry dziękuje.Jestem ciekawy czy faktycznie ten wyk.metali był zaprojektowany przez TRANSET z Karpacza a kiedyś widziałem coś takiego na internecie nie pamiętam strony.(Kłamstwa nie lubię a oszustwa nie cierpię.)
    Ps.Wykrywacz ten jest ciekawy z powodu z jakich układów scalonych zbudowany....
  • NDN
    Mundi42
    Level 11  
    Wczoraj od kolegów nie z forum dowiedziałem się więcej na temat tego wykrywacz że morze kryć się pod inną oto ona"SCHEMATIC OF THE ELEKTOR'' a dodatku został wysłany z KARPACZA. Miasto w Górach dla tych co niewiedza!Jest to wykrywacz VFL morze też pracować jako nadajnik i odbiornik. Ale co wiem ma cewkę taka GR1290.Szukam osoby co ten wykrywacz zaprojektował bo dzięki jemu znalazłem pomysł na budowę własnego wy.metali.

Dodano po 5 [godziny] 32 [minuty]:

Sorry za jakość schematu blokowego..[/img]
  • NDN
    Mundi42
    Level 11  
    Tym wykrywaczem po przeprojektowaniu po czas testów znalazłem sporo monet różne też inni części uzbrojenia itd.Testy prowadziłem gdzie już teraz jest terem prywatny a dodatku zalany woda-stawy rybne.Następny post będzie zawierał schemat ideowy" TIBER" a w krótkim czasie jak mi pozwoli czas to zamieszczę schemat poprawiony oraz opiszę szczegóły jak zrobić by wyk.metali miał większy zasięg kosztem poboru prądu.Bo jak wcześniej pisałem wzmacniacz jest zbudowany na TDA2030.
    kamyczek
    Level 38  
    Ludzie którzy chcą znaleźć coś ciekawego są gotowi chodzić z akumulatorem od stara na plecach ;) A tak serio zawsze coś kosztem czegoś ,zawsze lepiej zwiększyć moc emitowaną przez cewkę nadawczą niż zaszaleć ze wzmocnieniem na wzmacniaczu wejściowym i posłuchać w słuchawkach 1 na falach długich ...
    Anonymous
    Anonymous  
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Bfo jest faktycznie do bani, mały zasięg itd wady. A co do PI to jest fajny, bardzo czuły i reaguje nawet na małe przedmioty, co do dyskryminacji to jest mozliwa do osiągnięcia nawet w nich ( u pepiczków jest bodajże schemat Delta Pulse). A co do VLF - problemem jest sonda, wymagająca wyjątkowej staranności przy wykonaniu i zestrojeniu z resztą układu. Wady - trudność wykonania, mnie prywatnie drażni konieczność gałkowania w zależności od rodzaju gruntu. Chociaż ostatnio łaziłem z pancernym W4P i jakoś przeżyłem.
    piniol11
    Level 16  
    Witam !

Wymyśliłem i zbudowałem taki oto układ, prostego wykrywacza metali. Pokażę teraz schemat blokowy. Jak kogoś zainteresuje, to przedstawię schemat ideowy.
    kamyczek
    Level 38  
    Biorąc pod uwagę problemy konstrukcyjne najłatwiej wykonać wykrywacz PI o tzw znośnych parametrach. Najbardziej złożony i wymagający podczas strojenia i wykonania cewki jest VLF. Do tego wszystkiego PI działa prawie wszędzie . Vlf brdzo źle radzi sobie ze zróznicowaną glebą zawierającą rudy metali. Niestety na piaskach nadmorskich podczas szukania monet VLF bije PI wniosek z tego nasuwa sie sam .Przed decyzją jaki wykrywacz budujemy musimy zacząć od :
    1 Oceny własnych umiejętności konstrukcyjnych.
    2 Zaplecza sprzętu pomiarowego (bez oscyloskopu do VLF nie warto sie zabierać)
    3 Przeznaczenia wykrywacza tj gdzie i czego chcemy szukać.
    Mundi42
    Level 11  
    kamyczek wrote:
    Biorąc pod uwagę problemy konstrukcyjne najłatwiej wykonać wykrywacz PI o tzw znośnych parametrach. Najbardziej złożony i wymagający podczas strojenia i wykonania cewki jest VLF. Do tego wszystkiego PI działa prawie wszędzie . Vlf brdzo źle radzi sobie ze zróznicowaną glebą zawierającą rudy metali. Niestety na piaskach nadmorskich podczas szukania monet VLF bije PI wniosek z tego nasuwa sie sam .Przed decyzją jaki wykrywacz budujemy musimy zacząć od :
    1 Oceny własnych umiejętności konstrukcyjnych.
    2 Zaplecza sprzętu pomiarowego (bez oscyloskopu do VLF nie warto sie zabierać)
    3 Przeznaczenia wykrywacza tj gdzie i czego chcemy szukać.

Żal mi czytać was a dodatku to mój temat,a czemu robicie z igły widły ino podpieracie sie stronami z neta a dodatku wasz próba ośmieszania kogoś itd.

Dodano po 49 [minuty]:

Jak na początek nikt nie pisał a teraz same fachowce a dodatku moderator co tu na elektroda.pl mafie albo gangi grasują a jak ktoś cos dobrego zbuduje i chce sie podzielić to zaraz zazdrość itd.

SZKODA SŁOW TEN WYKRYWACZ NIE JEST BFO INO VLF A PO DRUGIE WZOROWAŁEM SIE NA NIM Z POWODU ZE MA PLL I NA INNYCH SCHEMATACH VLF.
    Z POWODU CHAMSTWA I PONIŻANIA NA TYM FORUM ZAPRZESTAJE PISANIA I COKOLWIEK ZAMIESZCZANIA A ZACZNĘ KRYTYKOWAĆ JAK INNI.
    kamyczek
    Level 38  
    Nie wiem co kolega widzi w mojej ocenie tematu nie tak ? Czy mam rozumieć ze kolega wie najlepiej a reszta ma słuchać tego monologu ? To że kolega znalazł kilka monet nie robi z kolegi znawcy tematu , znam tu takich co znaleźli więcej i nic nie mówią . Stara prawda mówi " głupi mówi co wie , mądry wie co mówi ..."
    Mundi42
    Level 11  
    piniol11 wrote:
    Witam !

Wymyśliłem i zbudowałem taki oto układ, prostego wykrywacza metali. Pokażę teraz schemat blokowy. Jak kogoś zainteresuje, to przedstawię schemat ideowy.

TO jest tylko schemat blokowy i nic więcej takie schematy to w technikum rysowałem pokaż krok po kroku jak zbudowałeś to Cię punktami nagrodzę acha a punkty zdobyć to trzeba zapracować chyba ze sms wyślesz acha nie w internecie grzebać jak kura pazurami..
    Najlepszą obroną jest atak..........